Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

joi, 1 ianuarie 2015

Leapșa: 2014 review

E al treilea an la rând în care aleg să fac o sinteză a anului care tocmai s-a încheiat sub forma unei lepșe, așa că se poate spune că a devenit un fel de tradiție. Așadar, anul acesta avem 14 întrebări, plus clasicul bonus. Here it goes:

1) Care este cea mai fericită amintire din anul 2014?
Ziua de 11 iulie 2014, câd am participat la decernarea premiilor Vladimir Colin. A fost una din zilele în care am avut ocazia să cunosc niște oameni faini, dar mai mult ca oricând, mi s-au oferit niște oportunități în acea zi și încrederea mea în mine și în ceea ce fac din ipostaza de blogger a atins niște cote astronomice.

2) Care e cel mai trist lucru care ţi s-a întamplat anul trecut?
Ăă... faptul că trebuie să stau să mă gândesc la asta e un semn bun, nu? Cred că cel mai trist lucru a fost faptul că în prima jumătate a anului trecut am avut atât de puțin timp pentru mine pe plan personal încât primele luni din 2014 sunt un fel de ceață, am mari dubii cu privire la ce am făcut eu (pe lângă facultate) în tot acel timp. Oh, well, am recuperat din plin în restul anului :)

3) Care este cuvântul care rezumă cel mai bine anul care abia s-a încheiat?
Evoluție sau creștere sau ceva pe-acolo pentru că dacă mă gândesc cine eram la începutul anului și cine sunt acum, văd cu ochiul liber diferența, ceea ce mă bucură enorm pentru că îmi place cine am devenit.

4) Ce dorinţă ţi s-a împlinit anul trecut?
Numai una? Am o listă întreagă de lucruri pe care mi le doream și care au devenit realitate, în foarte multe cazuri fiind implicată și o doză serioasă de noroc. Cel mai încântată cred că sunt de faptul că am reușit să stau de vorbă cu câțiva oameni pe care chiar îmi doream să-i cunosc (sau mai bine zis ca ei să mă cunoască) suficient cât să avem niște conversații memorabile.

5) Care este realizarea pe care nu vrei s-o uiţi?
Din nou ar fi multe de spus aici, dar sunt foarte mândră de faptul că acum un an abia începeam să scriu cu diacritice și blestemam tastatura de cel puțin 5 ori pe minut, pe când acum mi-a cam intrat în reflex. Nu scriu fără să mă uit la tastatură (nu făceam asta nici înaine oricum), dar acum le găsesc la fel de repede cum găsesc orice altă literă :)

6) Câte cărţi ai citit anul trecut?
Fix 60. Mai puțin ca în alți ani, dar suficient de mult cât să mă simt confortabil.

7) Care a fost cea mai bună carte citită în 2014?
Mda, de ce naibii nu modific eu întrebarea asta? Acum 2 ani am putut alege una, anul trecut a trebuit să numesc două, anul ăsta vor fi trei. N-are sens să-mi motivez alegerile, fiind vorba de la creme de la creme din punctul meu de vedere, criteriile nu mai țin de poveste, stil, idei, etc. ci strict de sentimentele mele despre aceste cărți. Știți cum se spune, că „nu e nimic personal”? Aici e exact pe dos, e foarte, foarte personal: Bizaroproze de Flavius Ardelean, Golem 14 de Stanislaw Lem și A opta zi e-n fiecare noapte de Eugen Cadaru.

8) Dar autorul care te-a impresionat cel mai mult?
De obiei îmi plăcea să profit de întrebarea asta ca să mai strecor o serie din cărțile care mi-au plăcut, pentru că oricâte enumăr la punctul de mai sus, nu sunt de-ajuns, dar de data asta trebuie să-l nominalizez pe Lem, pentru că încă am dificultăți în a accepta că Golem 14 e scris de o ființă umană și că nu povesește niște întâmplări adevărate.

9) Care e cel mai frumos citat pe care l-ai descoperit anul trecut?
Ca să trișez puțin, nu e un singur citat, ci o combinație de 2 citate, despre care am vorbit aici.

Și dacă ar fi să joc cinstit și să aleg un singur citat, ar fi acesta:
„Se uită în jur, căutând locul în care să sape o ieșire, să slăbească fortăreața de beton-armat, să se facă auzit. Își lipi palmele de zidurile surpate și începu să tragă și să împingă, să mute și să măture, să ridice și să arunce. În jurul lui se lăsa noaptea, dar el nu știa, nu vedea, nu simțea, el săpa și lupta cu molozul, neobosit, om.”
© Flavius Ardelean - Bizaroproze - Editura Herg Benet

10) Care carte citită anul trecut ţi-a displăcut/te-a dezamăgit cel mai tare?
Îmi place că uitându-mă printre cărțile citite anul trecut, am găsit foarte puține care să mi se fi părut doar „ok”, majoritatea chiar mi-au plăcut mult și asa înseamnă că încep să descopăr ce îmi place cu adevărat și încep să-mi dau seama mai repede ce nu e genul meu, la timp ca să evit acele cărți. Tocmai de aceea nu voi nominaliza o carte care mi-a displăcut, ci una care m-a dezamăgit: Abatorul cinci. Mă așteptam de la o „carte-cult” să mă miște măcar puțin. N-a reușit să-mi clintească un milimetru de suflet.

11) Care este cel mai bun film pe care l-ai văzut în 2014?
Lucy. Are o premiză complet eronată, dar ce face cu ea mi-a plăuct enorm, a fost un film cu punct culminant adevărat. Loved it :)

12) Care este cea mai frumoasă melodie pe care ai descoperit-o în 2014?
Tot Josh Groban e highlight-ul acestui an, cu o melodie superbă pe care am descoperit-o acum câteva săptămâni:


13) Regreţi ceva de anul trecut?
S-a ivit la un moment dat o oportunitate interesantă despre care am crezut atunci că fusese o glumă, așa că am depășit momentul, dar încep să mă întreb dacă era sau nu serioasă. Dacă ar fi fost, mi-ar fi plăcut să profit de ea, dar trăgând linie, ar fi fost doar o experiență plăcută, era doar un pas pe un drum care pentru mine nu duce nicăieri.

14) Ce ai învăţat din experienţa adunată în anul care s-a încheiat?
Să am curajul să vorbesc, să spun ceea ce cred indiferent cum mi se pare că sună, pentru că dacă în spatele cuvintelor e sinceriate, o să se simtă. Mă refer aici la curajul de a le spune oamenilor pe care îi admir ce cred, eu de obicei nu făceam asta pentru că mi se părea că sună pupincurist. Acum știu că nu e cazul :)

Bonus: 15) Scrie o dorinţă pentru anul 2015.
Oricât de răsuflat ar suna, îmi doresc ca anul care vine să fie cel puțin la fel de bun ca 2014, pentru că 2014 a fost awesome din atât de multe puncte de vedere. Ca să fie și ceva concret, îmi doresc să reușesc să rămân afară din carapacea în care mi-am petrecut anii trecuți, pentru că e frumos afară :)

Invit pe toată lumea să preia această listă de întrebări, dar în mod deosebit voi nominaliza câțiva bloggeri: Leontina, Veronica, Pufuleț, Răzvan, Corina, Sara, Anca.

4 comentarii:

  1. Mersi pentru leapșă!
    Sper ca anul acesta să realizezi ce ți-ai propus! Vreau să văd Lucy, iar dacă spui că a fost atât de bun cred că o să îi ofer o șansă mai repede decât mă așteptam. Mă regăsesc foarte mult în răspunsul de la întrebarea 14!
    An nou fericit!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere și mulțumesc și eu pentru urări :) La mulți ani și fie ca anul tău să fie exact așa cum ți-l dorești!

      Ștergere
  2. Multumesc pentru leapsa ^^ Un An Nou fericit, plin de bucurie, noroc, sanatate si implinirea tuturor dorintelor! >:D<

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru urări și sper să ai un an plin de dorințe împlinite :)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.