Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

sâmbătă, 14 februarie 2015

Despre cărți: Cărturești Carusel

După cum povesteam ieri (sau alaltăieri sau... în fine, joi noaptea... mda, iar mi-am dat programul de somn peste cap, poate îmi revin în weekend) vacanța mea a început cu adevărat chiar atunci când am intrat în noua librăriei Cărturești, deschisă oficial pe 12 februarie. Tocmai de aceea, senzația că am pășit direct în raiul meu personal s-a amplificat cu câteva ordine de mărime.

Nu poți să nu fii uimit când intrii. Văzusem poze dinainte, știam că va fi mare, dar... oau. Sunt 2 etaje pline cu cărți, plus un parter și un subsol unde cărțile stau alături de lucrurile dragi cititorilor (muzică, ceaiuri, carnețele, de toate...), plus un etaj dedicat unei galerii de artă, plus o cafenea de unde poți privi de sus felia de univers care îți aduce fără să vrei un zâmbet pe față.


Al doilea zâmbet mi l-a adus regăsirea prietenilor vechi și descoperirea viitorilor prieteni pentru că primul lucru pe care l-am căutat a fost secțiunea de SF&F. E mereu primul loc unde merg într-o librărie pentru că pentru mine, secțiunea asta spune multe despre acea librărie. Poate pentru că știu că e vorba de literatură de nișă și o dovadă de respect față de nișă poate fi extrapolată la respect pentru toți cititorii, indiferent de gusturi. Sau poate doar pentru că îmi place să văd că ceea ce iubesc eu e expus în așa fel încât să poată deveni și pasiunea altora. Sau poate pur și simplu mi se par cele mai frumoase cărți dintr-o librărie. Motivul contează mai puțin, rezultatul însă:


...și iată și al treilea zâmbet la vederea celor două mici litere care lipsesc de deasupra rafturilor. Oricum, mi-a plăcut că rafturile pline de limite depășite se aflau frumos și vizibil la primul etaj. YA-ul în schimb l-am găsit ascuns la subsol, alături de benzile desenate și de cărțile inspirate din jocuri video...

Acestea fiind zise, let's get down to business. Pentru că asta se întâmplă de fapt acolo: business. E mare? O, da! E frumoasă? Minunată! Impresionantă? Absolut, rămâi uimit minute bune. Însă mai presus de asta, e comercială. Poate e doar pentru că era prima zi și deși am mers pe la prânz ca să evit aglomerația, era destul de multă lume, majoritatea venită, ca și mine de altfel, ca niște turiști la un obiectiv, nu ca niște cititori care să-și mărească puțin biblioteca (totuși, chiar și în calitate de „turist”, am găsit un titlu pe care vreau să-l aduc acasă cu prima ocazie). Din nou, e un loc absolut superb, dar nu l-am simțit ca pe o librărie, nu așa cum înțeleg eu una. E un magazin de cărți. Unul frumos, impresionant, magnific, care respectă atât cărțile, cât și oamenii care îi calcă pragul, un loc unde poți găsi un cadou pentru tine sau pentru cineva care apreciază astfel de lucruri, dar nu un loc unde să zăbovești. Intri, cauți, eventual primești o mână de ajutor, cumperi și ieși. Asta e tot ce se vrea de la tine.

Să nu se înțeleagă că problema mea sunt prețurile. Erau prețuri de Cărturești, nimic surprinzător aici, banii investiți în noua librărie se văd în fiecare detaliu, e normal să se caute amortizarea investiției. Nu mă așteptam la reducerile explozive pe care le cunoaște și vânează oricine își dorește zeci de cărți o dată și are doar vreo sută de lei, în cazul fericit. Nu, problema mea a fost spațiul în sine. Nu ai loc să zăbovești lângă un raft, nu dacă mai vor doi oameni să treacă pe lângă tine. Și chiar dacă nu e lume și ai loc, oricât de mult te-ar prinde primele pasaje dintr-o carte, după două pagini de stat în picioare, gâtul, spatele sau tălpile tale (sau toate o dată) vor avea ceva de spus. Din nou, poate a fost de vină aglomerația primei zile, poate existau ceva mai mult de două scaune în librărie și nu le-am observat pentru că era destulă lume în vizită în Carusel... sau poate librăria pe care mi-o imaginez eu nu există.

Ceea ce nu înseamnă că am fost dezamăgită. Locul e frumos, merită văzut. Merită și vizitat la nevoie, din câte am auzit despre condițiile de angajare la Cărturești, sunt convinsă că au oameni gata oricând să te ajute cu o recomandare. E un magazin superb, probabil cel mai frumos pe care l-am văzut până acum. Însă până la o librărie, mai e cale de vreo câțiva metri de canapele...

6 comentarii:

  1. E un Carturesti spatios, cel de la noi din Ploiesti este minuscul in comparatie. Si mie imi place atmosfera dar nu cumpar carti de la ei din cauza pretului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Majoriatea librăriilor sunt minuscule prin comparație, chiar e imens! Eu apreciez la ei faptul că au luat un spațiu care putea deveni orice și l-au transformat în ceva frumos, dedicat culturii. Chiar îmi place rezultatul final :)

      Ștergere
  2. Spatiul pare intr-adevar cam impunator pentru o librarie, care ar trebui sa fie mai... cozy, dar e oricum impresionant :o3 Abia astept sa il vizitez, numai de la raionul de SF&F as lua toate cartile :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mi s-a părut neapărat prea impunător pentru o librărie, ci pur și simplu mi-aș fi dorit niște spații în care să poți să zăbovești cu o carte fără s-o cumperi în prealabil... Oricum, o să mai merg și după ce trece „buzz”-ul, sunt curioasă cum e când e mai puțină lume... nu că mi-aș dori să fie mai puțini oameni, dacă ar fi mereu plin ar fi perfect :))

      Ștergere
  3. Am vrut să vin atunci când s-a deschis, dar nu am avut timp, plus că este destul de departe de mine, și în timpul școlii mi-ar fi fost destul de greu. Oricum, numele, locația și mărimea, mi se pare foarte tare. Plus că nu cred că va fi așa de aglomerată mai tot timpul, cred că a fost așa doar la deschidere, și în legătură cu fotoliile sau un spațiu amenajat pentru lectură, este un minus destul de mare. Având în vedere că este o librărie pe mai multe nivele, destul de mare, un astfel de loc consider că ar fi fost mai mult decât indicat. Sper ca măcar să se gândească să pună cu timpul. În legătură cu prețurile nu ai ce să le faci, așa e la Cărturești. :)) Dar acum și cu legea aia tâmpită cu timbrul, prețurile cred că vor crește și mai mult. O prostie, ce să mai!

    Dacă raionul SF&F arată așa, sunt curioasă cum arată toate. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am văzut prin pozele mai recente o improvizație interesantă: la etajul dedicat galeriei de artă, se așezaseră pur și simplu pe jos oameni pe grupuri și stăteau de vorbă... deci soluții pentru stat există :))

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.