Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

miercuri, 14 august 2013

Recenzie: Factorul groazei de Robert Harris

Rezumat:
Alexander Hoffman are tot ce si-ar putea dori. Sotia sa il iubeste, compania pe care o conduce alaturi de cel mai bun prieten e lider in domeniu, iar programul VIXAL, "copilasul" lui, pare a se bucura de tot succesul. VIXAL este un algoritm care se ocupa de tranzactii financiare, "jucand" la bursa mai repede si mai eficient decat oamenii, transformand compania lui Alex intr-una in care toti oamenii instariti doresc sa investeasca si pe Alex intr-un om implinit din punct de vedere financiar.

Insa intr-o seara primeste o editie princeps a cartii Expresia emotiilor la om si animale scrisa de Charles Darwin. Cercetand cine este misteriosul expeditor, descopera cu stupoare ca este... el insusi si ca viata sa perfecta e gata sa se duca de rapa.

My view:
Bursa a fost dintotdeauna un aspect al economiei pe care n-am reusit sa-l pricep. Tocmai de asta mi-a placut faptul ca Robert Harris risipeste si adanceste "misterul" simultan. Explica foarte multi termeni si ce implica acestia, insa limbajul dintre economisti, prescurtarile si modul cum jongleaza cu termeni e atat de bine realizat incat inainte sa citesti explicatiile, poti sa juri ca e alta limba.

Pe langa aspectul economic, romanul e excelent din punct de vedere psihologic. Dupa cum avertizeaza titlul, sentimentul pus in prim plan este groaza, totusi romanul nu este unul horror, nu face nimeni "bau" si nu e sange nicaieri, tot ce se intampla e perfect realist si groaza ramane in plan psihologic. Nu cred ca mi-am imaginat vreodata ce efect poate avea groaza asupra unui om. Cat de usor putem uita ca suntem fiinte rationale si civilizate cand nu intelegem ce ni se intampla... Cat de usor revenim la animalic... Acest aspect m-a facut sa iubesc romanul!

De asemenea, imi place cum e construit suspansul, cum tensiunea urca pana cand simti ca nu mai poti suporta... Pur si simplu voiam sa sar direct la ultimele pagini, ca sa ma linsitesc. Am rezistat totusi tentatiei, si bine am facut pentru ca finalul va va suprinde si bulversa totodata. Tocmai de aceea va recomand romanului Factorul groazei!

Nota: Recenzia face parte din campania "Citeste si castiga carti pe viata din colectia Strada Fictiunii", initiata de Editura ALLFA, parte a Grupului Editorial ALL

3 comentarii:

  1. In ce categorie poate fi incadrat romanul? E ceva sf? Ai spus ca descopera cu stupoare ca el este expeditorul..si intr-adevar asa este, omul revine la instincte animalice mai ales in situatiile in care nu intelege ce se petrece cu el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Singurul element SF din carte e VIXAL. Eu as incadra-o pur si simplu la fictiune, mai departe las expertii sa se pronunte :D

      Ștergere
  2. Daca are ceva termeni economici inseamna ca este unul dintre romanele pe care profesorul nostru de economie le-ar aprecia foarte mult, insa nu stiu daca acesta mai citeste .Hm, revenind insa pe plan psihologic asta ma atrage mai mult , ma bucur sa vad ca in ciiuda titlului ramane un roman undeva intr-un plan realist, concluzie? Mintea umana este foarte ingenioasa si mi-ar face placere sa il citesc intr-o buna zi .

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.