Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

marți, 7 august 2012

Book Lovers Challenge #7

În lumea cărei cărți ai dori să trăiești pentru o scurtă perioadă de timp și de ce?


Supriza-supriza, raspunsul meu este Westeros, adica lumea descrisa in seria Cantec de Gheata si Foc a lui George R.R. Martin. De ce? Pe langa evidentul "iubesc seria" si destul de previzibilul "au dragoni", imi place ideea unor veri extrem de lungi (bine, stiu ca iernile sunt la fel de lungi, dar exista mereu Dorne, unde nu e chiar atat de rau), ma fascineaza jocurile politice in care trebuie sa fii mereu perfect concentrat, in care informatia e putere, mai mult decat armata sau decat aurul din visterie (desi de obicei, unul din cele doua - sau ambele - iti aduc informatiile). Normal, as vrea sa fac parte dintre nobili, sa pot sa am si eu sansa de a juca acest joc (nu stiu daca m-as pricepe, dar zau ca mi-ar placea sa incerc).
Si, pe langa asta, imi place ideea unei lumi in care magia inca exista, in care un om poate trai in corpul unui animal (da, am o fixatie, recunosc), in care viitorul poate fi vazut in foc, in care dragonii inca pot fi calariti, in care copacii pot sa te priveasca.
Pe scurt, ceea ce m-a fascinat in romanele lui Martin, pe langa personajele puternice, bine conturate si umane, a fost lumea, extrem de bine descrisa si extrem de usor de iubit.
Asadar, daca ar exista bilete spre Westeros, as fi prima la rand :)!



O lume in care mi-ar place sa fiu??? Pai este destul de greu de ales, pentru ca in caz ca nu stiati inca mai astept scrisoarea de la Hogwarts. Dar imi surade si o lume in care se intalnesc toate creaturile posibile cum ar fi cea din Stapanul Inelelor (ai ai ai...Legolaaas...:x) sau Tara Duncan (Robin...) si totusi tin la viata mea, deci mai bine nu ma hazardez intr-o lume a magiei, a creaturilor si asa mai departe, pentru ca mie imi place sa fiu libera si sa fac ce vreau, fara sa am o bratara de aur sau argint la mana si un vampir sa-mi dicteze cum si cand sa respir (Morganville) sau sa ma chinui sa-mi dau seama cine este ceea buna sau cea rea (Mistyc Falls).
Asadar unde m-as vedea eu, este o epoca a culorilor, parfumurilor, elegantei si gratiei, v-ati prins? New York-ul secolului al XIX-lea al Annei Godbersen din seria Lux. Sa mergi la baluri, sa filtrezi cu bogatasii si sa respecti codul bunelor maniere, poate fi plictisitor, dar sa vezi cine ce a mai facut si sa ai bilet in primul rand la decaderea Penelopei sau la triumful Dianei...o Doamne, asa ceva nu as rata pentru nimic in lume. Plus ca putina realitate in lumea asta a imaginatiei nu strica...si nu strica deloc.
Un alt motiv pentrru care as mai vrea sa fiu acolo ar fi ca sunt tare curioasa cum se imbracau tinerele si cum de puteau sa respire cu atatea volanase si corsete pe ele, plus ca toate cartile si filmele relateaza ca acele tinere erau cele mai frumoase si ca stiau sa se macheze. Really? E o curiozitate de moda, o necesitate de mai putina poluare si mai multa cultura. Daca stie cineva un transportator catre o astfel de lume, sunt prima pe lista cu inscrisi.

12 comentarii:

  1. OMG, ai citi Cantec de Gheata si Foc?:x Cum e? Eu am vazut serialul, dar nu am citit cartile:(.

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dap, am citit seria inainte sa vad serialul. E pur si simplu superba, mult mai complexa decat serialul (care e o ecranizare foarte reusita, dar e mai greu sa redai complexitatea unui personaj cand nu-i poti expune gandurile).

    Cartile m-au fascinat de la primele pagini, am fost purtata cu totul in lumea aceea (care, fara sa plictiseasca sau sa deranjeze, e extrem de bine descrisa, extrem de detaliata si de vie), personajele sunt foarte umane (nu exista personaj categoric bun sau categoric rau, toti au umbrele lor, mai mari sau mai mici...ca in viata reala) si cel mai fascinant e ca efectiv nu stii niciodata ce se urmeaza sa se intample, nimeni nu e in siguranta si autorul nu se sfieste sa omoare personajele foarte indragite.

    E pur si simplu o serie superba scrisa de un autor evident talentat (care a devenit rapid preferatul meu si n-a mai fost detronat de atunci). O recomand oricui, indiferent daca crede ca ii place sau nu fantasy-ul pentru ca e atat de bogata si de complexa incat - cred eu - e imposibil sa nu-ti placa ceva la ea.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Ghanda: Spuneai la un moment dat că ai vrea să încerci să joci urzeala/jocul tronurilor, amintește-ți însă că acolo nu poți pierde, fie câștigi, fie ... mori, așa că nu poți doar să încerci.
    Pe de altă parte, dacă stau bine să mă gândesc toate personajele sunt atrase în intrigi așa că mai bine încerci să faci ceva decât să pierzi fără ca măcar să fi jucat.

    @Andrushka: și tu aștepți scrisoare de la Hogwarts, și eu! De cât timp o tot aștept aș fi fost deja absolvent :)) dacă cumva, între timp primești vreo scrisoare roagă-i să mă ia și pe mine, mi-ar conveni chiar și un post de asistent al lui Hagrid :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Stiu ca daca, ipotetic, as ajunge in Westeros si m-as baga in "joc" ar trebui sa imi asum riscul de a pierde (a se citi "a imi pierde viata"), dar dupa cum spuneai, daca esti nobil (si spre asta as inclina), pana la urma trebuie sa joci. Si faptul ca jocul nu se incheie niciodata, ca si atunci cand crezi ca ai castigat trebuie sa continui sa fii "pe faza" mi se pare fascinant, incitant. Asa ca merita riscul :).

    RăspundețiȘtergere
  5. Dacă ai face parte din nobilime, știu deja din ce casă ai fi și bănuiesc că ți-ai dori tronul!
    Chiar că ai avea ceva de lucru, să faci față atâtor urzeli și să mai și urzești la rândul tău.

    RăspundețiȘtergere
  6. Normal ca mi l-as dori, mi se cuvine! Dar mi-ar fi mai simplu decat multora pentru ca as avea dragoni. (Si m-as intoarce acasa cu ei. Repede. Nu ma atrage Essos-ul atat de mult ca pe altii.)

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca gasesti un mijoc de transport , sa ma iei si pe mine Anduska :D Ma ascund intr-o geanta pe undeva ! Doar sa merg si eu cu tine :)

    RăspundețiȘtergere
  8. A trebuit sa ma gandesc o vreme la aceasta intrebare pentru fiind o persoana comoda e cam greu sa aleg o carte cu viitor distopic spre exemplu. Initial m-am gandit la cartea Mandrie si Prejudecata dar nu stiu daca as rezista intr-o lume dominata de barbati , femeile fiind doar gasculite.Am ales ,, Paradisul femeilor" de Zola . Cred ca intr-o lume ca cea creata de Zola as rezista.

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca cel mai bine este exact unde suntem . Pana la urma in toate cartile , exista si cateva personaje negative cu care nu imi doresc sa am de-a face :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Hehe, e bine ca sunteti hotarate. eu azi vreau undeva, maine altundeva. Cred ca mie mi-ar placea cel mai mult sa calatoresc intre lumi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Si eu astept scrisoarea de la Hogwarts...cine stie poate am noroc de sarbatori si o gasesc sub brad :))

    RăspundețiȘtergere
  12. eu as trai in lumea lui Alice in tara minunilor

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.