Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

miercuri, 4 ianuarie 2012

Prima surpriza din 2012.

Blogul are ceva vechime si Andruska si mai nou eu incercam mereu sa va mentimen viu interesul. Asadar, pe langa ofertele editurilor, anunturi despre cele mai noi carti recenzii si concursuri, m-am gandit ca o rubrica lunara in care sa discutam despre "de toate" v-a placea.

In functie de reactia voastra, aceasta rubrica va ramane sau nu.

"Clocesc" ideea de ceva vreme si m-am tot intrebat despre ce am putea vorbi. Acum cateva zile, am gasit exact ceea ce cautam. Pentru cei nefamiliarizati cu site-ul Goodreads, exista optiunea de a selecta citatele tale preferate. Cautand in lista citatelor lui George RR Martin, printre zecile de fragmente din cartile pe care le cunosc si iubesc, am gasit si o parere personala. Asadar, va invit pe toti sa citit fragmentul (pe care intentionat l-am lasat in engleza pentru ca mi se pare ca-i stirbesc din frumusese daca il traduc) si sa-mi spuneti cum vi se pare:

"The best fantasy is written in the language of dreams. It is alive as dreams are alive, more real than real ... for a moment at least ... that long magic moment before we wake.

Fantasy is silver and scarlet, indigo and azure, obsidian veined with gold and lapis lazuli. Reality is plywood and plastic, done up in mud brown and olive drab. Fantasy tastes of habaneros and honey, cinnamon and cloves, rare red meat and wines as sweet as summer. Reality is beans and tofu, and ashes at the end. Reality is the strip malls of Burbank, the smokestacks of Cleveland, a parking garage in Newark. Fantasy is the towers of Minas Tirith, the ancient stones of Gormenghast, the halls of Camelot. Fantasy flies on the wings of Icarus, reality on Southwest Airlines. Why do our dreams become so much smaller when they finally come true?

We read fantasy to find the colors again, I think. To taste strong spices and hear the songs the sirens sang. There is something old and true in fantasy that speaks to something deep within us, to the child who dreamt that one day he would hunt the forests of the night, and feast beneath the hollow hills, and find a love to last forever somewhere south of Oz and north of Shangri-La.

They can keep their heaven. When I die, I'd sooner go to middle Earth."
— George R.R. Martin

Asadar... Va place? Care e partea voastra preferata? Si are dreptate? E literatura fantasy mai plina de viata decat realitatea?

Personal, mi s-a parut ca da, tocmai de aceea mi-a placut atat de mult citatul. Astept, insa, cu nerabdare sa vad voi ce credeti!

34 de comentarii:

  1. Eu cel putin am ramas fermecata...cred ca doar un autor maret ar putea scrie asemenea cuvinte si mi-ar placea sa citesc mai multe citate de acest fel. Imi place tot citatul, poate putin mai mult partea cu de ce citim fantasy...Oricum, este superb!

    RăspundețiȘtergere
  2. Citind citatul am inteles ca stilul fantasy nu se rezuma doar la vampiri, varcolaci si iubiri imaginare, ci o carte este fantasy, daca este scrisa cu inima si imaginatia ta care iti conduce condeiul pe hartie.
    Imi place foarte mult felul lui Martin de a spune lucrurilor pe nume si sincer chiar vreau sa-mi completez colectia de carti din biblioteca scrise de el, pentru ca intr-adevar vreau sa-i cunosc lumea.
    Si da, o carte fantasy chiar traieste atata timp cat exista vise, caci daca nu am avea frumoasele vise ale vietii, nu am fi in stare sa citim sau sa intelegem ceeace citim.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai foarte mare dreptate desi astazi mai toata lumea cand spune fantasy se gandeste la vampiri

      Ștergere
  3. Frumoasa rubrica fetelor.Fantezia pana la urma este in orice carte.Acel ceva,care te poarta in alta lume

    RăspundețiȘtergere
  4. In primul rand, imi place rubrica! :D
    In al doilea rand, citatul e de-a dreptul fantastic!!! Il inteleg perfect. Stilul fantasy nu inseamna doar creaturile cu care am fost obisnuiti pana acum, ci este un stil superb, cea mai bine maiestrita scriere pe care am citit-o vreodata! E super si e genul meu preferat din literatura!

    SA CONTINUATI RUBRICA!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. mmmm....asa e iubesc seria Cantec de gheata si foc

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe langa ultima fraza, pe care as vrea s-o adaptez putin (in loc de Middle Earth sa pun Westeros) si sa mi-o agat undeva pe perete, mi-a placut la nebunie comparatia asta: "Fantasy flies on the wings of Icarus, reality on Southwest Airlines"

    Si da, omul e un geniu (si autorul meu preferat). Acum il descopar in engleza (citesc volumul 5 in original, pentru ca nu mai aveam rabdare sa apara la noi) si e... pur si simplu te lasa fara cuvinte. Il ador. Tocmai de acea am vrut sa incep anul si rubrica discutand ceva care are legatura cu el :x

    Si profit de ocazie pentru putina reclama: Daca va place seria, va astept pe forumul dedicat ei

    RăspundețiȘtergere
  7. Gheorghiev Alexandra5 ianuarie 2012 la 21:17

    frumoasa rubrica

    RăspundețiȘtergere
  8. Gheorghiev Alexandra5 ianuarie 2012 la 22:11

    si frumos citatul de la sfarsit:xde

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este un citat cu adevarat remarcabil, genul de citat care persista in mintea ta ani dupa ce l-ai citit

      Ștergere
  9. frumoase citetele, nu am citit nimic de Martin, dar citatele chiar sunt superbe

    RăspundețiȘtergere
  10. Sper sa se pastreze rubrica...chiar as vrea sa citesc mai multe citate la fel de frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu imi doresc mai multe citate de genul ma ajuta sa-mi fac o parere despre autori pe care poate nu i-am citit

      Ștergere
  11. intradevar citatele sunt foarte frumoase....parca mereu in engleza suna mai bine:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca e neaparat adevarat dar ne-am obisnuit noi cu tonalitatea filmelor americane

      Ștergere
    2. Nu cred ca e vorba de tonalitatea filmelor americane, cred ca e vorba de faptul ca intotdeauna un lucru suna mai bine in limba in care a fost scris pentru ca exista o anumita expresivitate din care se pierde o parte la traducere, indiferent despre ce limbi e vorba.

      Ștergere
  12. Gheorghiev Alexandra7 ianuarie 2012 la 17:27

    da,sa pastreze rubrica:x

    RăspundețiȘtergere
  13. "There is something old and true in fantasy that speaks to something deep within us..."..partea asta imi place cel mai mult:X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Profund, foarte profund pasajul si ma duce la gandul ca fantezia in final porneste din noi si se intoarce tot in noi

      Ștergere
  14. Gheorghiev Alexandra7 ianuarie 2012 la 20:50

    engleza asta,pacat ca nu stiu:)):)),de asta nici nu citesc pe net,carti in engleza:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Niciodata nu e prea tarziu si sa stii ca iti poti imbunatati foarte mult limba straina citind carti in limbi straine

      Ștergere
  15. Gheorghiev Alexandra7 ianuarie 2012 la 22:02

    "ne place,place,place"citatul:)):))

    RăspundețiȘtergere
  16. @Gheorghiev Alexandra: am o singura intrebare, si sper sa nu te superi... Daca spui ca nu stii engleza, cum poti sa spui ca citatul e superb si ca iti place?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ESte o intrebare foarte buna si foarte pertinenta, dar sa stii ca in ziua de azi la cata notorietate are limba engleza nu e nevoie sa fii toba de carte ca sa poti sa intelegi sensul unor propozitii in engleza

      Ștergere
  17. Cel mai important e sa pastrati rubrica pentru ca place tururor! :D
    Mult succes cu ea!

    RăspundețiȘtergere
  18. Gheorghiev Alexandra8 ianuarie 2012 la 19:40

    imi cer scuze de greseala,a fost o greseala ca am zis ca imi place:D...imi cer scuze,probabil de la oboseala :-s

    RăspundețiȘtergere
  19. seria fantasy prinde foarte bine la publicul tanar, adolescenti in special, si mie imi palc cele fantasy, dar nu orice fel de carte fantasy, cu subiecte mai deosebite!

    RăspundețiȘtergere
  20. Este mai mult decat superb si ador partea cu fantezia care este aur si lapis lazuli in acelasi timp

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu e o regula stiu foarte multi adulti care citesc fantasy, pentru ca tocmai despre asta e vorba, fantasy nu inseamna doar cartile cu care ne-au sufocta editurile in ultima perioada cele cu vampiri, varcolaci si vrajitoare

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.