Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

sâmbătă, 23 iulie 2016

Leapșa: Book Blogger Tag

În ultimele luni, am tot primit lepșe de la mulți bloggeri cărora le mulțumesc acum pentru pasarea unor întrebări faine la care, din varii motive, n-am mai apucat să răspund vreodată. Totuși, am primit ieri o provocare drăguță de la Leontina și pentru că e vară, e cald și am câteva ore libere, m-am gândit că e momentul perfect să mai aflați niște lucruri despre persoana din spatele tastelor :)

1. Top trei lucruri pe care nu le suporți la o carte.
Peeeee locul trei ar fi personajele instabile psihic, (nu la modul intenționat, am citit Fată înecându-se și mi-a plăcut enorm, iar protagonista este o persoană schizofrenică), cele care pe o pagină sunt într-un fel și pe următoarea altfel, fără vreun motiv logic care le-ar determina să-și schimbe comportamentul. Număruuuuul doi sunt triunghiurile amoroase, de care, din fericire, n-am mai avut parte în ultimele lecturi (deși în Regina roșie am dat peste un pătrat amoros, care m-a distrat foarte mult). Șiiiii... *suspans*... *tobe*... pe locul întâi se numără poveștile de dragoste gratuite, cele care apar din senin doar ca să dea bine la poveste sau să bifeze vreun criteriu, cele insuficient dezvoltate, dar despre care personajele jură că sunt bazate pe sentimente profunde. Recomand autorilor să vadă Frozen, mai exact povestea dintre Anna și Hans. Aceea, dragii moșului, este o lecție de „așa nu”.

2. Descrie locul tău perfect pentru citit.
Întisă pe canapea, în liniște, cu încă o persoană alături de mine, care să citească (sau să facă orice altceva care nu presupune zgomot). Aleg canapeaua și nu patul pentru că permite mai multe poziții de citit, pe când în pat, opțiunile se epuizează mai repede:

     
Sursă foto: reddit.com și tumblr.com

3. Trei confesiuni legate de cărți.
• Mi-e destul de greu să las cărți neterminate, am doar două în acest moment și pe una dintre ele vreau foarte mult s-o reiau, acum că am mai crescut. Tocmai de aceea mi-e greu să ies din zona de confort a anumitor genuri de literatură, pentru că dacă încep o carte și nu-mi place, o să staaaaau și o să citesc la ea săptămâni întregi, când și așa am început să citesc mult mai puțin și am un teanc imens de cărți necitite care mă așteaptă.
• Sunt o snoabă literară când vine vorba de romane YA, mai ales dacă sunt trilogii. În majoritatea cazurilor, plec de la premiza că vor fi proaste și sunt suprinsă când nu sunt, așa că deseori le scriu recenzii „mai pozitive” decât ar merita, dacă aș fi obiectivă. Din fericire, e un blog, nu o revistă și eu sunt un viitor inginer, nu critic, deci nu se așteaptă nimeni de la mine să nu fiu un monstru de subiectivitate. Mwahaha!
• În 90% din cazuri, nu pot să particip la o lansare de carte și să plec de acolo fără să iau volumul respectiv cu mine, mai ales dacă la lansare a fost prezent și autorul. Tocmai de aceea eu și portofelul meu nu avem o relație prea bună când e vorba de mers la evenimente cu cărți.


Sursă foto: Aventurile lui Sărăcel

4. Când ai plâns ultima dată în cursul lecturării unei cărți?
Înainte să răspund, ar trebui să știți că sunt o tipă ușor impresionabilă de felul meu, așa că nu-ți trebuie multă emoție ca să mă faci să plâng. Ultima dată am plâns citind Magonia, la pasajele de după ce moare protagonista (nu, nu e spoiler, e menționat în descrierea cărții și oricum se întâmplă în primele capitole).

5. Câte cărți se află în acest moment pe noptiera ta?
N-am o noptieră și chiar dacă aș avea, aș ține o singură carte pe ea, cea pe care o citesc. Dacă întrebarea se referea la câte cărți necitite am, răspunsul e „prea multe”. Mereu sunt prea multe și devine din ce în ce mai greu să aleg ce să citesc mai departe.

6. Care este gustarea ta preferată în timp ce citești?
Niciuna! Nu mănânc în timp ce citesc (și nici invers), mi-e teamă să nu pătez cărțile, plus că nu mă pot concentra la a băga mâncarea în gură când încerc să nu-mi iau ochii de la ce citesc.

7. Numește trei cărți pe care le-ai recomanda tuturor.
Sfârșitul copilăriei de Arthur C. Clarke, Acluofobia de A.R. Deleanu și „Depinde”. Ultima nu e o carte, dar cred că în funcție de persoană, pot face o recomandare care să-i placă mai mult decât o recomandare generică. Totuși, am enumerat două cărți: prima o recomand mereu celor care vor să se apuce de SF (și celor care nu vor, dar mă întreabă pe mine ce le recomand), iar a doua e ceva atât de fucked up încât n-are cum să nu te impresioneze profund și, până la urmă, și dacă te frustrează, tot ți-a provocat un sentiment, ceea ce alte cărți nu știu să facă. De asemenea, îmi place s-o recomand persoanelor apropiate pentru că e o carte care scoate la iveală atâtea chestii din tine, încât în funcție de reacțiile celor care o citesc, ajungi să afli mult mai multe lucruri pe care nu le știai despre ei.

8. Arată-ne o poză cu raftul tău favorit din biblioteca ta.
Nu sunt acasă momentan și oricum biblioteca mea înseamnă doar niște teancuri enorme cu cărți, pentru că viitoarea mea cameră e în renovare (ca să o umplu de bilioteci și să am și eu un loc suficient de mare unde să-mi aranjez cărțile, apoi să mă laud cu biblioteca mea pe tot Internetul).

9. Scrie în trei cuvinte ce înseamnă cărțile pentru tine.
Evadare. Libertate. Viață.

Bine, nu mă pot abține, am nevoie de mai mult de 3 cuvinte pentru răspunsul ăsta pentru că vreau să explic puțin ultima alegere: mă refer la faptul că prin lectură, ajungi să trăiești mai multe vieți, să experimentezi mult mai multe senzații și emoții pe care altfel nu le-ai simți vreodată și ajungi să înțelegi și să apreciezi mai mult viața pe care o trăiești, dar și lumea din jur.

10. Care este cel mai mare secret de cititor al tău?
Dacă l-aș spune, n-ar mai fi secret, nu? (a se citi: habar n-am, nu cred că am așa ceva, sunt un blogger de carte, nu cred că e vreun aspect privitor la lectură pe care să nu-l fi menționat public pe-aici).

Pasez leapșa mai departe oricui o vrea, dar nominalizez și câțiva bloggeri: Veronica, Pufuleț, Răzvan, Andreea, Sara și Diana. În plus, adaug eu o întrebare, că tot e o leapșă dedicată book bloggerilor: nu vi se pare că jocurile astea sunt ca aproape ca și cum ne-am lua interviuri singuri? :))

9 comentarii:

  1. Deci nu numai eu am văzut pătratul amoros din Regina roșie!!! =))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, chiar am fost câțiva care am făcut haz pe tema asta la ultimul club de lectură :))

      Ștergere
  2. Pe bune? Există așa ceva în „Regina Roșie”? Oh, Doamne, eu urăsc enorm chestiile astea! Adică nu suport triunghiurile amoroase, dar un pătrat amoros este deja prea mult pentru mine. :)) Și am cartea în bibliotecă, și sunt super-mega entuziasmată să o citesc, dar acum că am aflat informația asta, nu știu ce să mai zic. :))) Mă duc să plâng într-un colț.

    Apropo, mulțumesc pentru nominalizare. :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu plăcere :)

      Cartea e ok, „pătratul amoros” nu e așa rău precum sună, iar accentul nu cade pe asta neapărat, ci mai mult pe ordinea socială. Plus că niște chestii din roman mi-au amintit de X-men, așa că aș recomanda cartea :)

      Ștergere
    2. Dacă ți-a amintit, oarecum, de X-men, atunci e și mai bine. Bine, de renunțat la ea oricum nu renunțam, doar că nu aș vrea să-i scad din steluțe din cauza asta, mai ales că am o bănuială că o să-mi placă destul de mult ce se va întâmpla prin ea. :)

      Ștergere
  3. Nu m-am gandit niciodata la partea cu interviurile, dar cam astea sunt :)) ma bucur ca ai facut leapsa.
    Viitor inginer? Super tare! Inseamna ca o sa ne luam la bataie pe blog (ca viitor arhitect) :)) glumesc. Succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar dacă nu glumeai, tot nu ne luam la bătaie, o să devin inginer de calculatoare atunci când termin facultatea, deci nu voi avea niciun fel de problemă cu vreo idee a vreunui arhitect :)

      Ștergere
    2. Aaa. Am crezut ca inginer care se ocupa cu planuri de case si etc etc. Succes oricum :))

      Ștergere
  4. Multumesc pentru nominalizare, voi raspunde si eu la intrebari in urmatorul articol ^^

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.