Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

miercuri, 6 august 2014

Read-a-...little?

Titlul corect era Read-a-thon, care e un fel de maraton de lectură. Un book-blogger lansează provocarea, precizând o perioadă de timp și câteva criterii pe care cărțile alese de participanți trebuie să le îndeplinească, apoi dă liber la citit. Șmecheria nu e să citești extraordinar de incredibil de mult, ci faptul că unii citesc mai temeinic dacă au un program.

Din păcate, nu mă număr printre ei, însă le felicit pe Anddeea și Pufuleț care au lansare câte un read-a-thon în această perioadă. Și felicit și participanții, mi-a făcut plăcere să citesc despre progresul vostru. Eu, însă prefer să citesc după chef, și mă refer aici și la cantitate și la cărți. Știu că regulile unui read-a-thon nu sunt extem de stricte, cărțile se pot schimba/înlocui, însă pur și simplu nu m-am simțit în stare să particip. Poate o s-o fac și pe asta, odată și odată :D

Totuși, mi s-a părut interesant că read-a-thon-ul lui Pufuleț avea o cerință cel puțin neobișnuită: să citim o carte cu ilustrații. În final, a anunțat că e ok și o carte de benzi desenate/manga, oricum, să fie ceva cu poze. În momentul acela, mi-am amintit că sunt o persoană groaznică pentru că am împrumutat la sfârșitul clasei 12-a Watchmen, un roman de benzi desenate (nu știu dacă aste e terminologia corectă, dar până la urmă... chiar e un roman, doar că de benzi desenate... oh, well) și acum am terminat anul I și încă nu l-am citit & returnat.

Din fercire, am și niște super-prieteni care înțeleg și lipsa de timp și faptul că uneori între tine și ceea ce ai plănuit să citești apar alte romane care pur și simplu ți se lipesc de mâini și nu te lasă în pace până nu le termini (serios, cărțile pot fi foarte persuasive!). Totuși, chiar dacă prietena care mi l-a împrumutat m-a asigurat că e ok, deja mă simțeam foarte foarte prost pentru că practic răpisem cartea, așa că deși nu particip la read-a-thon, m-am apucat s-o citesc.

Culmea, îndeplinește și vreo 3 din cele 6 cerințe (are ilustrații, vreau s-o citesc de muuuuuult și are peste 300 de pagini), ba chiar, dacă forțez un pic lucrurile, îndeplinește toate cerințele, cu excepția faptului că nu e scrisă de un clasic român (are și niște negru și niște ochi pe copertă, nu?). Oricum, am citit-o, a fost interesantă, singurul meu regret a fost faptul că e de la DC Comics, care au cu totul și cu totul alți eroi față de Marvel, așa că nu știam absolut nimic despre ei (de la Marvel mai știu și eu câte ceva despre istoria unora dintre eroi). În plus, aici totul e foarte foarte dark și mult mai realist, super-eroii nu prea sunt super (cu o excepție), sunt doar oameni în costume care au ales să schimbe ceva, iar unii nici nu prea sunt eroi pentru că sunt pur și simplu... duși? Bine, presupun că pot să înțeleg că nici lumea lor nu e tocmai una roz, dar... prefer ca super-eroii mei să rămână și super, și eroi.

Ceea ce nu înseamnă că nu mi-a plăcut Watchmen, din contră, mi s-a părut interesantă perspectiva diferită asupra eroilor costumați și ilustrațiile sunt pur și simplu superbe. În plus, printre altele, povestea prezintă o bandă desenată pe care o citește un personaj, așa că... benzi desenate în benzi desenate? Awesome :) Și în sfârșit pot să returnez cartea și să scap de musca de pe căciulă :)

11 comentarii:

  1. Pai, chiar ai indeplinit 5 din 6 :)), intr-un fel ai participat si tu!
    Eu inca nu am rapit o carte de la un coleg/prieten, insa biblioteca are un afis cu fata mea la intrare si cu textul rapitoare de carti pe perioade nedeterminate (glumesc :)) cel mai mult am intarziat 2 luni...).
    Te tuc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La bibliotecă n-am depășit niciodată termenul (deși o dată am returnat 2 cărți necitite pentru că nu numai că n-am avut timp de ele, dar urma o perioadă aglomerată așa că și dacă le prelungeam, tot n-aveam timp. A fost nașpa senzația...), dar pe la prieteni am mai exagerat uneori. Totuși, Watchmen e recordul meu personal, nu am mai ținut niciodată o carte un an de zile... Și nici n-o să mai țin, promit solemn! :D

      Ștergere
    2. Și oricum, dacă nu erai tu, nu știu dacă o citeam acum, așa că mersi mult! Ce a mai rămas din onoarea mea de „împrumutător” îți e datoare :))

      Ștergere
    3. Haha, ma bucur ca te-am ajutat, chiar daca mai mult indirect!
      De obicei incerc sa nu intarzii, ala a fost si la mine recordul, de atunci abia daca intarzi cu o zi doua.:))
      Te tuc!

      Ștergere
  2. hmm nu cred ca am acasa o carte cu ilustratii....nici nu imi amintesc sa fi citit macar una , de cand eram la primar si citeam Biblia pentru copii cu ilustratii :))
    Mi-am propus demult ,sa citesc si eu cel putin o manga dar nu am reusit.Imi plac asfel de maratoane de lectura dar ptr ca de regula citesc si cate 5 carti in acelasi timp...zic pas la asfel de manifestari.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oau, 5?! Congrats, eu am încercat să citesc 2 în același timp și n-am reușit. Cât despre cărți cu ilustrații, în afară de Acluofobia și de fantasy-urile care au hărți la început, nici eu nu am astfel de romane... doar câteva reviste de benzi desenate :)

      Ștergere
  3. Eu nu am timp sa particip la asta, din pacate, dar pt mine readathonurile sunt o motivatie de a citi mai mult, mai ales ca vara ma apuca lenea :)) Am participat in unul saptamana trecuta si am reusit sa termin 3 carti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am văzut, felicitări! Eu citesc mai mult vara, dar fără program, ci după chef... și în ultimul timp am avut o grămadă de chef, azi am ajuns la zi cu challenge-ul de pe Goodreads după ce am fost în urmă tot anul, I am so happy :)

      Ștergere
    2. Felicitari si tie :) Eu tot in urma sunt cu challengul ala :))

      Ștergere
  4. Nu obisnuiesc sa particip la astfel de maratoane deoarece imi place sa citesc ce vreau, atunci cand vreau :-?? O intrebare: "Watchmen" este roman de sine statator (adica pot sa-l citesc fara sa stiu ceva despre eroii de la DC Comics) sau risc sa nu inteleg nimic?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E de sine stătător :) Adică eu habar n-aveam nimic de nimeni și am înțeles ideea, mi-a și plăcut, doar că nu mă așteptam la o poveste atât de dark and twisted :D

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.