Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

duminică, 4 mai 2014

Transcendence (Viata dupa moarte)

Atenție! Această recenzie conține spoilere. Mari și multe.

De obicei, îmi place să aștept măcar o zi după ce văd un film înainte să scriu despre el pentru că mi se pare că așa pot să-mi organizez mai bine ideile, pot să încep să-l privesc mai obiectiv, sau măcar din mai multe puncte de vedere. Acum însă cred că aș putea aștepta și 200 de ani și tot n-o să pot să mă gândesc altfel la el, așa că here it goes...

Trailer:


Povestea:
Will Caster este unul dintre cei mai buni oameni de știință care lucrează în domeniul Inteligenței Artificiale. Tocmai de aceea, el este victima unei organizații teroriste care caută să elimine cât mai mulți oameni din acest domeniu. Din fericire, atacul lor nu reușește să-l omoare pe Will, dar glonțul conținea materiale radioactive care i-au ajuns în sânge și care îl ucid încet. În puținele săptămâni care i-au rămas de trăit, soția sa, Evelyn, și cel mai bun prieten al său, Max, fac tot posibilul pentru a-l transfera pe Will într-un calculator, astfel încât el să atingă ceea ce este cunoscut drept Singularitate, dar în film Will numește fenomenul Transcendență (pentru că sună mai bine?). După moartea lui, cei doi continuă munca și tocmai când vor să renunțe, Will-cel-din-computer reușește să comunice cu ei.

În mod normal ar trebui să mă opresc aici cu povestitul, însă ceea ce urmează e superb și îngrozitor și despre asta voi vorbi când îmi voi înșira părerea, deci o să povestesc tot. Repet, urmează spoilere: Max nu este convins că entitatea din calculator este cu adevărat prietenul lui și alege să renunțe, însă este capturat de teroriști și convins să-i ajute. Între timp, Evelyn îl ajută pe Will să transforme un oraș aproape părăsit în „casa” lui, construind un centru unde se găsesc procesoarele și memoria care sunt soțul ei și unde el poate lucra în continuare pentru că acum poate gândi cu viteza calculatorului. Astfel, Will descoperă nu numai metode de a revitaliza plante uscate, de a purifica apele și de a transforma solul uscat în sol fertil, dar și metode de a vindeca oamenii de absolut orice. Totuși, el nu numai că vindecă oamenii bolnavi din orășel și îi face mai puternici decât înainte, dar îi și integrează în rețeaua lui, ceea ce îl ajută să-i poată vindeca instantaneu indiferent ce ar păți.

Reversul medaliei este faptul că o dată integrați în această rețea, Will îi poate „poseda” oricând dorește. Toate astea îi sperie pe Max și pe Joseph (unul din prietenii lui Will, jucat de Morgan Freeman) și îi face pe cei din guvern să creadă că Will își pregătește o armată, așa că guvernul și teoriștii își dau mâna și fac echipă. Apoi, umanitatea face ce știe ea mai bine și începe să tragă. Cu pistoale, tunuri, arme de tot felul... Nimic nu merge, dar reacția lui Will este să-și copieze codul-sursă în molecule de apă pe care le răspândește pe glob. Atunci Max creează un virus informatic cu care o infectează pe Evelyn, care între timp a trecut de partea lor. Will își dă seama că Evelyn e infectată, dar atunci când e forțat să aleagă între viața lui Max și propria sa viață, Will alege să se sacrifice pe sine.

Bonus: înainte să moară, Will îi arată lui Evelyn planurile sale de viitor, felul în care tot ceea ce făcea el elimina poluanții din natură și repara ecosistemul Terrei. Bonusul numarul doi: virusul lui Max distruge Internetul și toate aparatele conectate la el, aducând crize peste crize atunci când băncile, bursele și companii întregi se prăbușesc.

Părerea mea:
1-0 pentru oameni? Mie nu mi se pare. Bine, știu că rezumatul meu a fost destul de subiectiv, dar chiar și așa, am încercat să fiu cât mai obiectivă când am prezentat punctele principale din plot. Știu că nu mi-a ieșit pentru că încă de când Will-din-computer a vorbit prima dată și Max a început să spună că ar trebui oprit, am ținut cu Will (ceea ce e puțin amuzant, având în vedere că nu îmi place Johnny Depp ca actor, dar de data asta mi s-a părut bun până și mie).

Ceea ce mi-a plăcut la film în mod deosebit este că, pentru prima dată - din câte am văzut eu până acum, ceea ce nu e foarte mult - după părerea mea, povestea om versus mașină nu prezintă mașina drept un tiran care trebuie distrus și omenirea drept rasa asuprită care trebuie să se elibereze (aici trailerul cred că te cam induce în eroare). Ceea ce nu mi-a plăcut - deși cred că e perfect veridic - e că oamenii au fost tâmpiți și l-au ucis. Da, am spus ucis. Poate nu era același Will, dar era o ființă capabilă să gândească independent, să ia propriile decizii și să simtă și asta pentru mine înseamnă că era viu. În film se repetă de mai multe ori faptul că oamenii se tem de ceea ce nu înțeleg. Mi se pare perfect adevărat, dar ceea ce mi se pare îngrozitor și de neînțeles este nevoia aceasta de nestăvilit de a distruge ceea ce nu înțeleg pentru că se tem de acel ceva. Nu îmi amintesc nici măcar un moment din film în care cineva să fi încercat să discute cu Will, să-l întrebe care e punctul lui de vedere, care sunt planurile sale. Nici măcar soția lui!

Înțeleg faptul că Will controla acei oameni nu e ceva frumos, bun, sau ușor de acceptat. Dar am remarcat și că atunci când și-a răspândit codul prin toată lumea, ar fi putut controla pe oricine intra în contact cu apa. Max însuși bagă mâna în apă și totuși nu pățeste nimic. Blonda detestabilă care îl amenință pe Max, făcându-l pe Will să ia virusul a intrat și ea în contact cu apa. Și Will le-a lăsat liberul arbitru. La finalul filmului, au murit doar 3 oameni: unul dintre cei din rețeaua lui Will, ucis de teroriși, soția lui Will, rănită mortal de guvern și Will, ucis de virus. Câți oameni a ucis Will? NICI UNUL. Ba chiar am senzația că persoanele vindecate au rămas vindecate (asta nu-mi amintesc exact și oricum regizorul nu prea ne-a lăsat să vedem asta). Câți a posedat? Sub 10 și doar când a fost atacat (Și chiar și atunci am îndoieli că i-a obligat, părerea mea e că doar îi coordona. Singură excepție este atunci când îi arată lui Evelyn că poate poseda un om și îi vorbește prin intermediul unuia dintre ei). În afara acelor momente, deși nu ni se spune asta, mie mi se pare evident că acei oameni râmân să lucreze pentru Will din recunoștință. Cel mai trist e faptul că singurul lucru rău pe care l-ar fi putut face, singurul lucru pe care aș fi vrut să-l facă ar fi fost să-l lase pe Max să moară și să-și salveze soția fără să fie infectat. Totuși, alegând să se sacrifice pe sine, Will a demonstat faptul că era o ființă, nu o mașină. (Și apropo, Max e un cretin și jumătate pe care l-aș detesta din toată inima dacă n-ar fi existat blonda cretină căreia i-am rezervat toată ura de care sunt capabilă)

În afară de asta, Will nu face absolut nimic reprobabil, și chiar și partea de „posesie” mie mi se pare discutabilă. În plus, integrarea în rețea aduce multe avantaje (pe lângă sănătatea și forță, am menționat cumva faptul că o dată integrat, nu poți fi ucis?), iar mașina-șefă dacă pot să-i spun așa e în mod evident benevolentă: a vindecat oamenii și plănuia să vindece mediul, nu a ucis pe nimeni, nici când era în percol, a preferat să moară atunci când un om putea fi ucis din cauza acțiunilor lui - foarte „asimoviană” chesia asta, mai ales că omul în cauza era chiar ucigașul lui. Așadar, Will a fost personajul pozitiv, iar omenirea a fost cel negativ în povestea asta și am iubit acest aspect. Totuși, sper ca dacă așa ceva se va întâmpla vreodată în realitate, omenirea nu va distruge totul orbește (mi-a plăcut și că au pierdut Internetul și s-a ales praful de societatea existentă, a fost într-un fel pedeapsa bine-meritată pentru crima lor), ci va accepta să facă un pas mai departe, să evolueze, să creeze o relație simbiotică între ei și mașini. Eu aș fi vrut să fac parte din rețea :)

Vă recomand filmul în primul rând ca să vă formați propria părere și apoi pentru că sper să-mi dați dreptate, pentru că eu cred că e un film în care tehnologia nu e prezentată ca fiind răul absolut, ci o treaptă în evoluția omenirii, chiar dacă în final omenirea refuză să urce această treaptă, ci îi întoarce spatele și începe să coboare....

Un comentariu:

  1. In sfarsit inca o persoana care este de acord cu mine! :)) Am vazut ieri filmul si, la fel ca si tie, mi-a placut modul in care personajul negativ era reprezentat de omenire si nu de inteligenta artificiala. Inca de la inceputul filmului am tinut cu Will si mi-a parut rau la final, cand a ales sa-l salveze pe Max. Bree m-a scos pur si simplu din sarite, la cat de proasta era, nu inteleg cum a reusit ea sa fie asistenta doctorului care coordonase experimentul cu maimutica... La fel de mult ca si Max m-a enervat si Evelyn, pe care au apucat-o crizele de personalitate exact atunci cand nu era cazul. Defapt, m-au enervat aproape toate personajele care au demonstrat cu varf si indesat ideea ca omenirea se teme de ceea ce nu intelege si incearca sa distruga respectivul lucru.
    Cat despre cei vindecati, daca nu ma insel, la final, il aratase pe tipul caruia Will ii redase vederea ca era din nou orb, dar nu sunt foarte sigura :-?

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.