Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

miercuri, 18 septembrie 2013

Carti de cerneala



In primavara acestui an, cei de libris.ro ne intrebau de ce citim. Le-am raspuns cu totii cum am stiut mai bine. Acum, aceeasi librarie online ne provoaca din nou sa le raspundem si ne stimuleaza din nou, oferindu-ne posibilitatea sa castigam carti online. De data asta vor sa afle raspunsul la intrebarea Ce este o carte buna?


As vrea sa pot da un raspuns usor. As vrea sa gasesc o definitie care sa fie universal valabila sau sa inventez o formula aplicabila oricui. As vrea ca oamenilor sa le fie usor sa identifice o carte buna ca sa citeasca mereu exact ceea ce le place. Dar in dictionare nu exista definitia unei carti bune si nici vreo formula magica nu exista. Cred ca din experienta personala, stiti cu totii ca trebuie mai intai sa citesti o carte si abia apoi poti spune cu adevarat daca e buna sau nu. Si mai stiti ca fiecare are gusturile lui unice si ca se poate intampla ca romanul tau preferat sa nu-l impresioneze pe prietenul tau. Si invers.

Totusi, cartile bune au ceva in comun. Imaginati-va ca mintea fiecaruia dintre noi este un vas cu apa, unul care nu este niciodata plin, insa pe care ne dorim sa-l umplem. Fiecare carte pe care o citim este o picatura care ridica nivelul apei. Cartile bune, insa, sunt picaturi de cerneala si la fel cum cerneala se raspandeste incet prin apa, colorand-o, cuvintele din carte se raspandesc incet prin mintea noastra, schimband-o. Dupa ce citim o carte buna, nu vom mai fi niciodata la fel. Si pentru ca gandim putin mai diferit, lumea va parea la randul ei un loc mai diferit, mai colorat, mai plin de viata.

Casa darapanata pe langa care treceam zilnic va deveni vila magica a unui vrajitor sau casa bantuita a unui suflet ratacit. Porumbelul care trece pe deasupra capetelor noastre va deveni un mesager grabit. Steaua pe care reusim s-o vedem in ciuda luminilor orasului va deveni soarele unei lumi unde cerul e verde, iarba albastra si unde plantele sunt adevaratii stapani inteligenti ai lumii. O carte buna ne invata sa visam si nu intamplator camerele secrete pline de bogatii aveau drept usa o biblioteca, pentru ca o carte buna ascunde in interiorul ei o adevarata comoara.

Asa ca, desi nu pot sa definesc o carte buna, stiu s-o recunosc atunci cand o citesc. Si stiu sa inchid ochii cateva clipe si sa-mi las mintea invadata de cuvinte si idei, si sa-i deschid apoi, reluand lectura care este la fel de hipnotizanta ca raspandirea lenta a unei picaturi de cerneala intr-un vas cu apa.

4 comentarii:

  1. Imi place articolul si viziunea ta asupra cartilor bune. Felicitari si mult succes la concurs ^^

    RăspundețiȘtergere
  2. Un articol frumos! Bafta si tie in concursul Libris! Am niste emotii!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.