Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

marți, 23 iulie 2013

Singuratatea naste singularitatea

Ieri a avut loc a 5-a intalnire a Clubului de Lectura Nemira, in cadrul careia am discutat despre 2001: Odiseea spatiala, capodopera lui Arthur C. Clarke.


Spre deosebire de intalnirile trecute, am inceput discutia comparand filmul si cartea, deoarece cazul acestui roman este daca nu unicat, atunci cel putin rar: cartea a aparut dupa film. Eu personal nu am vazut filmul, insa toti cei prezenti m-au convins ca nu trebuie sa-l ratez pentru ca este intr-adevar o capodopera cinematografica (doar e regizat de Stanley Kubrick!)

Apoi ne-am intors la carte si, ca de obicei, parerile au fost impartite: unii au considerat ca e un roman despre singularitate, altii ca tema principala e cunoasterea si altii ca ar fi vorba despre evolutie. Mie mi s-a parut un roman despre teama de singuratate care a fost, dupa parerea mea, atat motivatia din spatele actiunilor oamenilor, cat si a rasei superioare care a creat monolitii. Partea mea preferata din dezbatere a fost, insa, cea despre inteligenta artificiala pentru ca dintotdeauna m-au fascinat robotii si modul cum fiecare autor isi imagineaza beneficiile, dar si dezavantajele unei societati care ii contine.

In final, deoarece ieri editura Nemira a implinit 22 de ani (multi inainte!), fiecare dintre noi a primit cadou 2 carti: Cuadratura cercului de Gheorghe Sasarman (care intamplator era singura carte din colectia Maestrii SF-ului romanesc pe care nu o aveam in biblioteca) si Exploratorii soarelui de David Brin, carte proaspat iesita din tipare!

La fel ca data trecuta, am avut printre noi o serie de membri noi care s-au integrat repede in grup si pe care sper sa-i revedem si pe data de 26 august, cand are loc urmatoarea intalnire, cartea despre care vom discuta urmand sa fie anuntata in curand! Ne vedem acolo?

5 comentarii:

  1. Imi pare rau ca nu am ajuns la intalnirea asta. Stiu ca m-a scutit de la a citi cartea, dar imi place sa ii ascult pe oamenii acestia vorbind atat de pasionat de ceea ce le place.

    RăspundețiȘtergere
  2. asta vroiam sa precizez si eu ca vad fete noi:), acesta fiind un lucru bun!
    imi dau seama cat de incantata ai fost cand ai vazut ca ti se ofera o carte pe care nu o aveai in biblioteca si care iti trebuia pentru a completa co colectie!

    RăspundețiȘtergere
  3. odiseea saptiala , unde am mai vazuteu titlul asta, cred ca la un magazin din orasel, tare cred, ca va fi urmatarea mea carte, adica pare iinteresanta

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O gasesti la Nemira [link], tocmai au scos-o in format paperback si pretul e mult mai bun decat inainte ;)

      Ștergere
    2. superb, multumesc mult de tot, sunt putin curioasa.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.