Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

vineri, 12 iulie 2013

Recenzie: Cioburi de onoare (saga Vorkosigan #1)

Mi s-a intamplat destul de rar sa gasesc o poveste de dragoste in cadrul unui roman SF. Da, existau relatii care se infiripau sau existau casnicii incepute inaintea actiunii din roman, exista personaje de care te indragostesti tu, ca cititor... insa foarte rar exista povesti de dragoste relatate cap-coada. Cioburi de onoare este una dintre aceste rare exceptii, spunand o poveste absolut superba, care te tine cu sufletul la gura pe parcursul intregului roman.

Rezumat:
Atunci cand tabara ei este atacata, betana Cordelia Naismith este luata prizoniera de razboinicul bayarran Aral Vorkosigan, insa acesta a fost victima unei revolte in randul soldatilor sai, asa ca acum trebuie sa se intoarca la una din bazele lor pe jos, fara niciun fel de resurse, pentru a-si putea recastiga pozitia si a-i demasca pe tradatori. Pe parcursul celor cateva zile pe care le petrec in salbaticie, trebuind sa se bazeze unul pe celalalt pentru a supravietui, intre cei doi se infiripa o relatie cu totul aparte.

My view:
Cartea asta "m-a prins" atat de bine, incat desi am terminat-o ieri, nu ma pot apuca de altceva pentru ca in mintea mea se tot reiau anumite intamplari din carte, revad anumite pasaje si pur si simplu nu ma pot concentra ca lumea la altceva. Asadar, n-am sa va spun cat de bine e scrisa sau motivele pentru care mi-a placut, ci am sa va las doar cateva citate, ca sa va faceti o oarecare idee despre lumea lui Vorkosigan, despre ideile din roman si despre povestea dintre razboinic si Cordelia:

"-Si asta zici ca-ti era prieten? intreba ea, ridicand din sprancene. Mie-mi pare ca singura diferenta dintre prietenii si dusmanii tau e timpul pe care-l petrec stand cu tine la taclale inainte sa te-mpuste"

[...]

"Faptele intr-adevar de neiertat sunt comise de oameni calmi in camere superbe, tapisate cu matase verde, oameni care negociaza moartea cu ridicata, per cargo, fara voluptate sau dorinta sau orice fel de emotie izbavitoare care sa le aduca iertarea, ci doar cu spaima rece a vreunui viitor inchipuit. Dar crimele pe care spera sa le previna in acel viitor sunt imaginare. Cele pe care le comit ei in prezent - acelea sunt reale."

[...]

"-Stai.
El se opri, iar ea ii intinse mana. Degetele lui groase ii cuprinsera mana subtiratica; pielea lui calda si uscata o parjoli.
-Inainte de-a merge sa-l luam de-acolo pe bietul locotenent Illyan..., spuse el.
O lua in brate si se sarutara pentru prima data, indelung.
-Ah, mormai ea la final. Poate ca asta a fost o greseala. Doare atat de mult cand te opresti.
-Pai, da-mi voie...
Mana lui ii mangaie bland parul, apoi se infasura cu disperare intr-o spirala sclipitoare; se sarutara iar."

-© Lois McMaster Bujold - Cioburi de onoare - Editura Paladin

Cred ca deja v-ati dat seama ca romanul nu e doar o poveste de iubire, ci contine si cateva manevre politice si chiar un razboi in toata regula, insa exact asta face ca povestea dintre cei doi sa fie memorabila, pentru ca in ciuda a tot, ei reusesc sa se regaseasca si fiecare devine barca de salvara a celuilalt. Sper sa va placa si spor la citit!

5 comentarii:

  1. Nu știu cum se face dar în ultima vreme toate cărțile interesante le-ai citit tu prima dată.
    Măcar acum știu sigur ce cărți merită să mi le cumpăr. Asta îmi era deja pe listă.
    Pare extrem de tentantă și de captivantă, mersi de recenzie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am mai intalnit o fata pasionata de romane sf asa cum esti tu:-) :-) felicitari, ma uimeste pasiunea ta pt acest gen, cred ca pana la urma o sa scrii tu o carte. Iti citesc postarile chiar daca nu am timp sa las comentarii. Te rog sa trimiti emailuri cu postari, pt ca eu sunt abonata dar nu rimesc email cu ce postezi tu zilnic si uneori uit sa intru sa vad ce ai mai citit. Eu chiar nu am incercat niciodata genul sf dar pe zi ce trece ma faci curioasa cu privire la acest gen.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca inca imi urmaresti blogul si sunt foarte fericita ca se vede faptul ca cititul romanelor SF e pasiunea mea.

      Cat despre abonarea la newsletter, setarile sunt de asa natura incat primesti in jurul orei 17:00 un mail cu articolele din ultimele 24 de ore, daca exista. In ultimul timp, cu BAC-ul si admiterea, n-am mai scris la fel de des ca pana acum, asa ca e normal sa nu fi primit mailuri. Totusi, dupa 23 o sa revin in forta :D

      Ștergere
  3. in prezent nu mai am probleme cu newsletterul il primesc de cand cu noile ,,hainute ale blogului"
    chiar vroiam sa te intreb daca apar si povesti de dragoste in cartile sf, se pare ca apar mai rar, dar cred ca ar prinde bine la publicul tinta-adolescenti daca ar fi infiltrate si astfel de povesti!

    RăspundețiȘtergere
  4. majoritatea postarilor pe care eu le-am intalnit aici pe blog duc catre sectiunea fantastica, sf ...imi place asta, nu am mai vazut pe nimeni pasionat de asa ceva , ma refer la public feminin, adevarul este ca nici nu cunosc prea multi cititori in viata reala. Dar, e genial. Cartea asta are elemente de razboi, iar eu in ultima perioada am intrat in aceasta sfera, cred ca o sa-i acord o sansa

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.