Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

luni, 4 februarie 2013

Recenzie: Sacrificiu final (Academia Vampirilor #6)

Pe scurt: Mi-a placut. Pe "lung"...:

Rezumat:
Deja mi-e din ce in ce mai greu sa scriu rezumate pentru cartile din serii pentru ca stau mult timp intrebandu-ma ce sa scriu in asa fel incat sa nu dau spoilere. De data asta o sa trisez si o sa va prezint rezumatul "oficial". Ma revansez in My view, unde o sa scriu mult si personal ;)

"Ultimul episod cutremurator de la Academia Sf. Vladimir. Zarurile au fost aruncate. Crima. Dragoste. Gelozie. Si sacrificiu final. Regina a murit si lumea Moroilor nu va mai fi niciodata la fel. Pe Rose, victima unei inscenari, o asteapta o executie nedreapta - se pare ca nici chiar Dimitri nu o va mai putea salva acum... Iar Lissa este implicata intr-o lupta pe viata si pe moarte pentru tronul regal. Fetele se vad nevoite sa se bazeze pe dusmani si sa-i puna sub semnul intrebarii pe cei in care aveau incredere... Dar daca singura solutie ar fi de fapt sa jertfeasca ceea ce este mai important pentru ele? Sa se sacrifice una pe alta."
Sursa

My view:
In primul rand, intreaga excursie Rose - Dimitri mi s-a parut simultan superba si enervanta. Ceea ce se intampla era superb. Ceea ce gandea Rose si concluziile pe care le tragea m-au enervat enorm. Aici am facut din nou diferenta intre o carte scrisa prost si un personaj prost. Ca sa nu existe neclaritati: cartea e buna, Rose imi displace. Am afirmat in recenzia volumul 5 ca mi se pare o egoista fara suflet, continui sa cred asta si mi s-a reintarit convingerea. Cel mai rau ma deranjeaza modul in care ii joaca pe degete pe Adrian si pe Dimitri. Mi se pare ca ea si marea majoritatea a eroinelor din cartile YA (sau cel putin din ce am citit eu) transmit o idee foarte gresita despre tinerele indragostite. Guys, scopul nostru in viata nu e sa chinuim doi sau mai multi tipi simultan si sa victimizam pentru ca nehotararea ne macina. Ba eu personal gasesc atitudinea asta puerila.

Revenind... Am spus initial ca excursia mi s-a parut si superba, nu doar enervanta. Pentru ca Dimitri e un zeu. (Macar pe asta a nimerit-o si Rose.) Ii pasa de ea enorm, face totul nu doar ca ea sa fie in siguranta fizic, dar incearca s-o ajute si mental, desi el personal e la pamant. In plus, o crede fericita cu Adrian, deci practic nu vrea nimic de la ea. E cavaler, e altruist, e exact opusul ei... Si in momentul in care decide sa se stapaneasca macar temporar pentru ca nu e corect sa "iei femeia altuia" (de unde si pana unde e fraiera aia femeie e discutabil, dar ma rog), a crescut enorm in ochii mei.

O sa inchei totusi discutia despre astia doi pentru ca desi as putea vorbi secole despre toate scenele care mi-au placut sau nu, concluzia ar fi aceeasi: Rose e degeaba si Dimitri e prea bun pentru ea... Hell, e prea bun sa fie pe bune. Cineva care sufera are nevoie de cineva care sa-l ajute sa se impace cu sine, nu sa stea dupa fundu' unei... Ma abtin.

Exista si doua personaje despre care nu prea am spus nimic si cum mai tarziu e mai bine decat niciodata... Lissa si Christian mi-au placut. Desi uneori mi s-au parut ca sunt neglijate sau sunt folosite doar ca sa se creeze o situatie in care Rose sa mai dea dovada de... nimic, cele doua personaje mi-au placut. Lissa e la fel de altruista ca Dimitri si se poarta la fel de frumos cu Rose, desi nici in cazul asta nu mi se pare ca ea o merita. Totusi, o sa fiu corecta: Rose a ajutat-o de cateva ori. Iar Christian e simpatic. Nu mi-a placut de la inceput, mi se parea ca e rebel degeaba, dar dupa ce a cunoscut-o pe Lissa si si-a descoperit un scop pe care a incercat sa-l atinga tot intr-un mod rebel, dar ceva mai organizat, a devenit extrem de placubil. Si imi place ca e orgolios, mi se pare o calitate in cazul lui.

Finalul cartii in schimb... Dupa Twilight, nu credeam ca un final poate fi mai dezamgitor. Little did I know... Am un singur cuvant cu care sa caracterizez acest final, si acela e "prefabricat". Fiecare cuvant scris dupa ce Rose a fost impuscata mi s-a parut in plus. E impuscata. Moare. The end. De ce a trebuit sa mai urmeze ceva? Raspuns: pentru ca finalul sa semene cu Rose. Adica un final extrem de egoist. Ea iese perfect din tot: il are pe Dimitri, are slujba dorita, dar ceva mai usoara decat credea, si-a cunoscut tatal, s-a impacat cu mama... Toate bune si frumoase pentru ea... si la naiba cu restul!

Singurul lucru care mi-a placut din final a fost discutia ei cu Adrian. Imi pare rau ca mi-a displacut vreodata tipul. Jos palaria pentru reactie, mai ales pentru raspunsul pe care l-a dat cand Rose i-a propus sa ramana prieteni. Iar pentru ca i-a spus "Cand vei fi cu Dimitri in pat, sa te gandesti la mine", tipul merita toate laudele mele. Jos palaria si in fata autoarei, pentru ca i-a iesit un personaj genial.

Asadar, per total, mi-a placut cartea si, desi nu ma asteptam, chiar mi-a placut seria. Insa tot am o mica... sa-i zicem tema de gandire: Rose ii promite la un moment dat lui Sydney ca va vorbi ea cu Abe si ca se va asigura ca el intelege ca toate ideile au fost ale lui Rose... Si totusi, ce se intampla cu Sydney in final?

44 de comentarii:

  1. I just became your no. 1 fan! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur :)) Chiar credeam ca doar mie imi displac happy-end-urile fortate si eroinele enervante :))

      Ștergere
    2. Happy end-urile fortate ma deranjeaza si pe mine, insa eroinele enervatnte sau mai bine zis, egoiste, nu prea pentru ca uneori ma regasesc in ele :))

      Ștergere
    3. Inteleg egoismul. Nu am o problema cu asta in general, si eu sunt o persoana egoista, dar ma deranjeaza cand nu e asumat. Rose nu spune ca e egoista, ea crede ca mereu se sacrifica pentru ceilalti s face pe martira, ceea ce ma enerveaza.
      Si urasc eroinele care jongleaza cu doi tipi. Mi se pare stupid si pueril.

      Ștergere
    4. si mie mi se pare la fel, si imi vine acum in minte Elena super enervanta din jurnalele vampirilor care ii zapaceste pe damon si stefan

      Ștergere
    5. Elena e c*va , scuzati limbajul da nu am cum sa-i zic mai subtil , mi-ar place sa rmana singura .. forever alone :))

      Ștergere
    6. si mie mi-ar placea, insa cum eu n-am citit cartile habar n-am cum se va termina toata treaba

      Ștergere
    7. Seria Jurnalele Vampirilor inca nu s-a temrinat, si asta e una dintre probleme. Daca se oprea cu volumul 3, era spledind, insa acum e deja la volumul 8 si mai urmeaza... Si cu fiecare roman, e mai rau...

      Ștergere
    8. Au vazut c-a prins la public deaia tot contiuna

      Ștergere
    9. si eu care ma gandeam sa ma apuc sa citesc seria, dar daca sunt la volumul 8, astia fac din serie telenovela fara sfarsit....yeak...nu imi place

      Ștergere
    10. Eu n-am citito , cea mai buna prieena a mea are cateva carti . Mi-a spus ca e total aiurea si o cred , avem cam aceleasi gusturi asa ca nu te sfatuiesc nici pe tine s-o faci

      Ștergere
    11. ms o sa tin cont, o s le citesc doar daca le primesc cadou

      Ștergere
  2. Nu, nu, si eu am fost la fel de iritata de aceleasi lucruri pe care le-ai mentionat tu! Nici nu iti poti imagina cat de incantata sunt cand mai descopar persoane care au aceleasi reactii ca mine la fazele enervante din carti :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu ma simt in al 9-lea cer cand cineva critica exact aceleasi moment pe care le critic si eu dintr-o carte.

      Ștergere
    2. hmm .. eu nu critic munca lor , si nici voi nu cred ca ar fi ok s-o faceti . Adica e geva gen de ce nu scrii tu o carte daca nu ti-a placut . Eu stiu ca nu sunt in stare sa fac ce a facut acel autor asa ca..

      Ștergere
    3. gianina si tu ai fi capabila sa scoti o carte daca ai avea sponsorizari, de multe ori insa sunt sponsorizati pe interese, cei lipsiti de talente, si cei cu talent raman in umbra neincurajati, cu manuscrise carelevor gasi nepotii in pod peste zeci de ani de zile si le vor valorifica!

      Ștergere
    4. Speram sa fie gasite macar atunci . Pe mine ma intriga ca publica tot felul de carti care sa prafuiesc prin rafturi si nu le cumpara nimeni

      Ștergere
    5. Titlul "Daca doriti o solutie pentru relatia dumneavoastra, incepeti cu picioarele" a castigat Marele Premiu al concursului anual "Cel mai bizar titlu de carte". Pe locul doi in top se afla "Am fost torturat de Regina Amorului pigmeu", iar in aceeasi serie au mai concurat "Solutie la problemele branzei" si "Sunt femeile umane? Astfel, la genul "titluri vulgare", concursul a premiat in 2002 cartea "Sa traiesti cu fese nebune", iar in 2003, "Marea carte a istoriilor iepelor lesbiene". Ti-am enumerat niste titluri care descriu bine cartile care ies pe piata si sunt si premiate, dumnezeu stie cine citeste asa ceva. Recent, am fost in supermarket si am descoperit o carte al carui titlu m-a intrigat, motiv pentru care am rasfoit-o si am ramas umita ca exista semenea carti
      Indrazneste...sa dai din fund ca sa reusesti
      Autor: Liebig, Etienne
      Editura: HOUSE OF GUIDES
      Cartea infatiseaza posibilitatile pe care le putem adopta in incercarea de a obtine puterea si un statut socioprofesional superior. Nu este moral sa faci sex pentru a avansa, dar este mai moral sa faci orice altceva in lupta pe care o duci la birou, in concurenta din fabrica, din companie, din firma sau din oricare alt loc de munca? Autorul vrea sa demonstreze in paginile de fata ca seductia este una dintre modalitatile de atingere a scopurilor profesionale si, in sprijinul acestui demers, aduce argumente, exemple concrete si marturisiri concludente. Aceasta realitate profesionala de care ne lovim mereu este pusa in lumina in maniera stiintifica, dar fara a plictisi, popularizatoare si lipsita de ipocrizie.
      NO COMMENT

      Ștergere
    6. Mama deci n-ai cum sa nu razi cand vezi asemenea titluri , eu una n-as citi asa ceva nici moarta :))

      Ștergere
    7. crede-ma ca sunt de rasu plansu...

      Ștergere
    8. aia cu iepele lesbiene e tare rau :)) nici nu credeam ca cineva s-ar putea gandi la asa ceva

      Ștergere
  3. Hmm...ce sincera e recenzia asta ;))
    Dupa cum stii, cred ca am zis la toate recenziile AV, eu nu citit nici macar primul volum pentru ca pur si simplu, nu mi-au placut primele pagini si ma lua cu somnul. Inca nu stiu daca o sa reincerc sau nu seria.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In afara de volumul 4, seria merita, e mai buna decat multe carticele cu vampiri. O sa iasa filmul in curand, poti sa-l vezi si sa decizi dupa daca vrei sau nu sa citesti cartile :)

      Ștergere
    2. si eu astept filmul, sa imia runc ochii pe primul episod pilot sa vad daca imi place, desi cand imi intra in cap nu cu greu se transforma in da

      Ștergere
    3. Dupa aceste carti se va face un film (ma rog, o mini-serie), nu un serial.

      Ștergere
    4. oopps, greseala mea atunci, nu am inteles bine

      Ștergere
    5. Oricum n-o sa fie la fel ca si cartile , deobicei se pierd amanunte importante

      Ștergere
  4. cel putin apreciez ca s-a oprit la cartea nr 6, e destul de mult si asa! deci vor fi vreo-o 6 sezoane de serial! sa vedem ce priza are la public

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer, cu exceptia volumul 4, chiar nu mi s-a parut o serie prelungita inutil. Dar cred ca vor iesi mai mult de 6 filme, daca au impartit Hobbitul in 3, n-au cum sa nu imparta cartile astea in mai mult de 6 ;)

      Ștergere
    2. seriossss????? mai am acteva pagini din Hobbitul si o termin, si nu stiam ca au impartit cartea in 3 parti....dezamagitor...

      Ștergere
    3. Si filmul e la fel impartit si te lasa asa naspa sa astepti

      Ștergere
    4. cel putin aflu din carte finalul, ecranizarea o dau naiba:D

      Ștergere
    5. Aia da mie imi pare rau ca nu l-am mai vazut pe Orlando Bloom deloc in filmul asta :( Imi place atat de mult cum arata ca elf

      Ștergere
    6. esti la sentiment cu o prietena buna de a mea care e la medicina

      Ștergere
    7. :)) se vede ca si eu vreau la medicina

      Ștergere
  5. Eu n-am citit inca seria asta , desi am zis c-o iau , m-am luat cu altele si n-am mai cumparato

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu insa cred ca sunt o pierdere de timp cartle astea cu vampirasi, inainte ma atrageau dar acum parca ma lasa rece

      Ștergere
    2. Mie inca imi plac , nu stiu pentru cat timp da mi se par ok momentan

      Ștergere
    3. cand nu iti vor mai placea, o sa faci un teanc de carti pentru vanzare sau schimb de carti:))

      Ștergere
    4. :)) Poate dar pana acu n-am dat nimic , parca as da o parte din mine

      Ștergere
  6. Frumoasa recenzie!Am citit toata seria si mi-a placul foarte mult.Abia astept sa vad Vampire Academy: Blood Sisters!!

    RăspundețiȘtergere
  7. eu m-am saturat de aceleasi clisee academii de vampiri, o fata indragostita de doi tipi, puteri paranormale etc....

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.