Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

duminică, 17 februarie 2013

Cand citesti, nu esti niciodata singur

Recenzie: CPSF #2

Marte mi s-a parut intotdeauna o planeta fascinanta. Poate pentru ca sunt berbec si deci e planeta zodiei mele sau, mult mai probabil pentru ca in trecut s-a speculat enorm pe tema existentei mertienilor. Intotdeauna mi-a placut sa-mi imaginez ca o alta civilizatie se gasea la doar cateva mii de kilometri de Pamant. Fie ca erau omuleti verzi sau ceva mult mai complex, fie ca erau prietenosi sau ne voiau moartea, imi placea sa cred ca era cineva acolo. Imparatul de pe Marte, insa, nu este o poveste despre martieni, ci despre singuratate... dar mi-a placut oricum!

Rezumat:
Planeta Marte este rece si pustie, cu exceptia colonistilor de pe Terra care incearca sa o faca putin mai ospitaliera pentru oameni. Jeff considera sederea sa pe planeta rosie ca fiind doar o etapa din viata lui, etapa care il va ajuta sa castige suficient cat sa imbunatateasca starea materiala a familiei. Insa atunci cand afla ca intreaga sa familie a pierit intr-un accident pe Terra, Marte devine evadarea lui Jeff dintr-o realitate in care este la fel de singur cum este omenirea in Sistemul Solar. Tanarul citeste avid toata literatura fantastica legata de planeta rosie, si incet-incet, isi creaza un taram de poveste in care nu numai ca nu e singur, dar planeta rosie este intr-adevar populata de extraterestrii si Jeff este insusi Imparatul de pe Marte.

My view:
Mi s-a parut o poveste emotionanta despre un om care isi gaseste evadarea in literatura si in propria imaginatie si care, in final, reuseste sa-si recapete echilibrul. Ceea ce mi s-a parut incredibil de frumos si de altruist a fost gestul sau din final: inainte de a parasi planeta care a reprezentat pentru el un adevarat Purgatoriu, Jeff face colegilor si viitorilor vizitatori ai planetei un cadou, zic eu, nepretuit.

Insa ceea ce mi-a placut cel mai mult in revista aceasta a fost articolul lui Tudor Ciocarlie in care trece prin istoria planetei Marte ca motiv in literatura. Planeta rosie a fost mult timp un izvor continuu de inspiratie pentru autorii de SF care au plasat atat de aproape - si totusi atat de departe - povestiri despre civilizatii incredibil de diferite sau de asemanatoare cu a noastra sau povestiri despre aventuri iesite din comun. Am intalnit cateva titluri care mi-au atras atentia si pe care vreau sa le citesc cu, sper eu, la fel de multa aviditate ca Jeff.

Asadar in asteptarea numarului urmator al revistei, recomand CPSF #2 tuturor fanilor literaturii SF si, daca nu v-ati cumparat inca primul volum, atunci ce mai asteptati? Merita!

14 comentarii:

  1. felicitari ca ai rabdare sa citesti sf! draguta prezentarea de mai sus a revistei cpsf, nici nu stiam de existenta ei! sa sti ca eu cred cu tarie ca in afara de viata existenta pe planeta noastra, cu siguranta la nu stiu cati ani lumina distanta se afla alte forme de viata pe alta planeta/e. probabil ca sunt mult mai avansati decat noi daca ei ne gasesc pe noi si noi pe ei nu, dar pot arata diferit si pot comunica intr-un alt limbaj! nu apareau din senin atatea cadavre de ,,martieni" cum le spunem noi, si atatea forme de nave ciudate lasate pe campuri sau mai stiu eu pe unde altundeva! exista multe videoclipuri si documentare pe net in legatura cu cercetarile stiintifice ale celor de la nasa in colaborare cu alte servicii secrete, care incearca sa vada cine sunt si de unde vin,dar mai ales de ce esueaza cand ajung pe planeta noastra,sau doar incearca sa ne lase semne..

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu auzisem de cartea asta .Viata exista si pe alte planete doar noi suntem terorizati de ideea ca vor sa ne faca rau.daca vroiau o faceau de mult :-j

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu cred la fel, fiindca nu stiu de ce, dar am impresia ca sunt mult mai avansati decat noi! ei nu vor decat sa stabileasca un contact cu noi nu sa ne faca rau! ma gandesc ca sunt mai avansati fiindca ei ne-au descoperit pe noi, noi nu pe ei, decat pe cei care esueaza la noi pe teritoriu si le studiem cadavrele

      Ștergere
    2. Nici nu e obligatoriu sa isi doreasca un contact, poate vor doar sa ne studieze, la fel cum noi studiem culturi de bacterii, fara sa ne dorim sa discutam cu ele.

      Asta imi place la subiectul vietii in afara Terrei, poti specula la infinit si ies niste discutii foarte interesante!

      Ștergere
    3. Ghanda am vazut aseara la 21 un documentar superrrrrb pe postul History- cu titlul extraterestrii antici! am inteles ca il da si astazi postul de televiziune history, dar se poate sa fie pe episoade, mie mi-a palcut cel de aseara mult de tot si ti-l recomand!uite un link unde se discuta despre aceste documentare http://portal.tfm.ro/forum/Thread-Ancient-Aliens-extraterestrii-antici si detalii pe wikipedia http://ro.wikipedia.org/wiki/Ancient_Aliens. Aseara a fost despre El Dorado, si faptul ca extraterestrii ar fi fost cei care au furat aur etc....a fost superrrr eu cum am ocazia vizionez toate episoadele din acest serial! e super
      Episodul asta l-am vazut eu aseara 304 (20) "Aliens and Temples of Gold (Extratereștrii și Templurile din Aur)" august 18, 2011
      This episode contends that aliens came to Earth to mine gold. Examined are the legends of cities of gold such as El Dorado and Paititi; Lake Puray in Peru where UFO sightings may be linked to gold beneath the lake; the gold-creating device called the Philosopher's Stone; the Hall of Records beneath the Great Sphinx of Giza, (suggested to be a repository of ancient knowledge); a Medieval church in the French village of Rennes-le-Château that may hold the secrets of alchemy; and Scotland's Rosslyn Chapel where a helix-shaped pillar, (suggested to represent DNA), may be the hiding place of the Holy Grail.
      SA NU IL RATEZI CA E SUPERRR

      Ștergere
    4. Stiu emisiunea, e un documentar tip serial. E interesant, dar dupa un episod-doua devine enervant. Cred in extraterestrii, cred ca au fost si sunt pe Pamant, cred in teoria conspiratiei, dar am si eu limitele mele, nu pot si nu vreau sa cred ca daca nu gasim o explicatie, dam vina pe extrateresrtii si rezolvam problema. Unele lucuri mi se par prea trase de par si oricum ei pot afirma orice si nimeni nu poate aduce dovezi care sa-i contrazica pentru ca ei pot oricand sa zica "da, dar extraterestrii pot planta si dovezi false". Imi plac oamenii aceia pentru ca gandesc in afara cutiei, dar nu pot fi de acord cu tot ce spun ei si dupa unul-doua episoade, ajung sa ma enerveze...

      Mersi oricum de recomandare :))

      Ștergere
    5. pentru putin! oricum e interesant serialul documentar, cand am timp o sa mai ma uit la el

      Ștergere
    6. Eu am vazut acu ceva timp ca NASA au un extraterestru sau 2 , erau chiar poze publicate , cica s-ar fi prabusit din cauza unor defectiuni tehnice .

      Ștergere
    7. 1 sau 2????? au sute de extraterestrii, NASA detine multe secrete, de ce creyi ca niste grupari de hackeri incearca sa sparga codurile de la retelele NASA si ale altor corporatii

      Ștergere
    8. 1 sau 2 erau facuti publici:)) Cred ca exista informatii mult mai valoroase decat extraterestii pe care le cauta hackeri

      Ștergere
    9. aaaaa nu nici decum ca de-asta ar sparge hackerii serverele, ci pentru ca detin informatii pretioase pentru toate domeniile

      Ștergere
    10. pe deoparte e bine sa ramana acolo , poate sunt lucruri mai grele de inteles pt noi

      Ștergere
    11. Personal, eu cred ca acesta e adevaratul motiv pentru ca eu cred ca un adevarat om de stiinta ar vrea sa-si faca publice descoperirile, insa cred ca cei de la NASA nu anunta anumite lucruri tocmai pentru ca publicul larg nu e pregatit pentru ele.

      Ștergere
  3. mai ce bine ai spus cand citesti nu esti niciodata singur, asa este, eu de fiecaredata cand am o problema citesc si mai mult pentru a uita de ea! cand ma simt singura la fel....cartile sunt cele mai bune prietene!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.