Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

sâmbătă, 29 septembrie 2012

Taisul Sabiei - Prima Lege #1 (recenzie)



V-am promis recenzia asta de ceva timp si in sfarsit am gasit o metoda sa o scriu fara sa dau spoilere si totusi sa pot explica cat de cat de ce mi-a placut enorm.


Cand am vazut copertile cartii Taisul sabiei, primul volum din trilogia The First Law, chiar nu ma asteptam sa-mi placa in mod deosebit, dar cartile chiar nu trebuie judecate dupa coperta. Nu numai ca am iubit cartea, dar nu cred ca o sa am rabdare pana cand se vor traduce si celelalte volume din trilogie (dar din fericire pentru mine, au fost deja publicate in engleza).


Jezal este un tanar de familie buna, care doreste glorie, dar ar prefera sa nu munceasca pentru ea. E usuratic, increzut si crede ca tot ce are i se cuvine. Ardee e sora prietenului lui, o fata simpla, fara zestre si fara manierele unei doamne de la curte. Deja cred ca ghiciti ce o sa se intampla intre ei doi.

Logen e un nordic cu un trecut sangeros care il apasa si pe care incearca sa-l lase in urma. Si-a vazut familia ucisa de capetele-turite, a luptat penturu oameni pe care acum ii dispretuieste, a ucis suficient cat sa capete porecla Sangerosul Noua (noua deoarece are doar noua degete, unul fiind pierdut intr-o batalie), a lasat in urma mai multi oameni decat ii place sa-si aminteasca si desi a incetat de mult sa caute luptele, acestea par sa-l gaseasca mereu.

Ferro este o sclava din sud, invatata sa se bazeze doar pe ea, o luptatoare excelenta si o alergatoare incredibil de agila. Nu vrea doar libertatea, ci scopul vietii ei e razbunarea. Ar vrea sa-i ucida pe toti cei care au tinut-o in lanturi, incepand cu stapanii ei si terminand cu insusi regele.

Bayaz, Intaiul dintre Magi, planuieste o calatorie dincolo de lumea cunoscuta din scopuri numai de el stiute, insa are nevoie de Ferro, Logen si Jezal sa-i fie alaturi. Asadar, pe parcursul cartii, nu numai ca Jezal se schimba – nu de tot, dar suficient cat sa nu mai fie atat de antipatic – dar destinele personajelor ii aduc pe toti intr-un singur loc. Si nu toata lumea are de gand sa lase asta sa se intample.

Eu as incadra romanul in genul Sword & Sorcery, dar mai mult decat atat, l-as incadra in genul romanelor superbe pe care vreau sa le recitesc si pe care vreau sa le recomand prietenilor care ar aprecia astfel de carti (si voua, normal). Personajele sunt bine conturate, actiunea e captivanta, intrigile politice specifice curtilor regale sunt la locul lor, avem oameni cu conceptii despre viata complet diferite, exista un fel de legenda la limita religiei, exista magie, cavaleri, onoare, tradare si, cel mai important, lumea lui Abercrombie nu doar ca pare vie, dar pare o lume pe care vrei s-o treci pe lista de „locuri pe care le-as vizita daca ar fi reale”.

17 comentarii:

  1. Eu chiar judec dupa coperta:)).Pare interesanta povestea,dar parca nu este genul meu.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiam cartea dar mi-a placut recenzia si m-ai facut curioasa

    RăspundețiȘtergere
  3. De cateva zile tot ma gandesc ce carte sa imi comand de la editura Nemira. Acum stiu ce.

    RăspundețiȘtergere
  4. mi-as comanda-o si eu dar am alte carti in asteptare

    RăspundețiȘtergere
  5. @Andreea: Copertile arata bine (ca si desen), cartea are un continut splendid, problema e ca legatura dintre cele doua cam lipseste (sau am ratat-o eu).

    Totusi, cartea chiar buna si nu e sangeroasa sau morbida. E un sword & sorcery, asa ca daca citesti asa ceva, ar trebui s-o incerci :)

    RăspundețiȘtergere
  6. arata foarte bine copertile,mi-aduce aminte de seria fantasy/horror aparuta tot de la editura nemira,care am primul volum si e geniala:x,atat de gothica:x

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca e sa ma iau dupa coperta nu e genul meu! deja mi s-a facut frica:D

    RăspundețiȘtergere
  8. Dupa cum am mai spus, coperta chiar nu are nicio legatura cu continutul. Actiunea e blanda, are chiar un usor aer de basm. Si e o carte superba, merita sa o incerci indiferent de imaginea "horror" de pe coperta ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si totusi, nu intelg care e farmecul alegerii unei coperte asa daca ctiunea e cu totul altfel!

      Ștergere
    2. Carte de basm? Atunci, merita macar o sansa de 10% sa fie undeva pe vreo lista.

      Ștergere
    3. @Paun Catalina: Coperta nu are legatura cu povestea in sine, ci cu trecutul unuia dintre personaje, care a fost la fel de dur si sangeros cum sugereaza imaginea.
      Plus ca imaginea in sine e frumoasa, mie imi place, mi se pare extrem de sugerstiva si superb desenata.

      Ștergere
  9. nici mie nu-mi place prea mult coperta

    RăspundețiȘtergere
  10. Andreea, ma bucur sa aud asta. Si eu judec cartile dupa coperta si astea nu ma atrag deloc si nici ceia ce reiese din recenzie nu imi place.

    RăspundețiȘtergere
  11. Aici nu te pot contrazice @larisa oana dar in general cartile de la nemira nu stralucesc la capitolul coperti in schimb au carti de calitate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am observat si eu asta. Am primit recent cadou un voucher de la ei si habar nu aveam ce carti sa imi aleg, avand in vedere ca prima data selectez o carte daca imi place coperta si abia apoi ma uit la titlu si la descriere.

      Ștergere
    2. Comparativ cu copertile ramelor YA, cele de la Nemira nu ies in evidenta, insa ele in sine mi se par foarte frumoase. Chiar si aceste coperti mie imi plac, desi nu prea au legatura cu continutul...

      Ștergere
  12. Cel mai ok la cartile de la nemira este sa citesti descrierea si sa-ti faci o idee despre ce e vorba in carte inainte s-o cumperi

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.