Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

miercuri, 15 august 2012

Spintecatorul (recenzie)

Am terminat volumul 4 din Jurnalele lui Stefan ieri si, imediat ce am inchis cartea, m-am intrebat ce pot spune despre ea. Din fericire, intre momentul in care am inchis cartea si momentul cand scriu aceasta recenzie, a trebuit sa raspund la o provocare din BLC in care mi se cerea sa conving tinerii reticenti sa citeasca o carte.

Nu stiu cat de convingatoare am fost, dar stiu ca am mentionat acolo ce-mi place la o carte: ideea de baza si felul cum e exploatata. Ideea din Jurnalele vampirilor e (dupa parerea mea) antiteza dintre cei doi frati: Stefan, un vampir care isi regreta umanitatea si isi reneaga latura intunecata si Damon, un vampir care isi imbratiseaza puterea. Toate lucrurile prin care trec evidentiaza ardoarea cu care Stefan isi plange umanitatea si dorinta de putere a lui Damon.

Exploatarea ideii ar trebui, dupa mine, sa fie ceva de genul: Damon si-o ia pe coaja si Stefan nu, ca sa se demonstreze ca oricat de rau ai fi din punct de vedere natural, daca lupti impotriva ispitei si incerci sa faci doar bine, vei avea parte de fericire vesnica.

Asta e teoria mea.

Insa in practica... In Spintecatorul, Stefan e naratorul, asa ca avem doar perspectiva si judecatile lui, intelegem doar hotararile si actiunile lui. Rezultatul? Un personaj stupid. Absolut stupid. Mama si tatal stupizilor.

Stefan spune ca vrea sa stea departe de intuneric si de tenebre. Ce face? Porneste pe urmele unui asasin care e clar vampir.

Stefan spune ca vrea sa-si renege partea de vampir. Ce face? Isi foloseste puterile in stanga si in dreapta, inclusiv asupra fetei pe care vrea, cica, s-o protejeze.

Stefan spune ca vrea s-o protejeze pe Violet (fata sus-numita) Ce face? O ia cu el peste tot, mai ales atunci cand crede ca asasinul-vampir ar putea fi acolo.

Stefan vrea sa tina intunericul departe de oamenii care l-au acceptat si de care s-a atasat. Ce face? Duce un vampir nou-nascut care inca nu si-a incheiat transformarea direct la casa familiei Abbot, si in loc s-o tina izolata, o duce sa cunoasca familia.

Mai vreti? Exemple mai am cu nemiluita. Nimic din ce face Stefan n-are sens. Si daca personajul ar fi fost gandit drept un ipocrit, atunci nu m-ar fi deranjat, dar el e gandit ca un vampir bun, cerebral, cu experienta. Insa tot ce face e fundamental gresit. Si stupid, foarte foarte stupid.

In schimb Damon... Damon e gandit ca un demon, vampirul care isi imbratiseaza latura intunecata, care profita de darurile sale si nu se sfieste sa ucida. Ce se intampla de fapt? Niciun om prieten cu Damon nu moare. Niciun om din care se hraneste Damon nu moare. Niciun om din jurul lui Damon nu are nici macar de suferit de pe urma lui Damon. Mai ales femeile cu care se hraneste, care sunt in culmea fericirii, sunt pline de viata, neafectate de nimic. Damon nu ucide, ba chiar prezenta lui protejeaza toate persoanele din anturajul lui.

Cine pateste ceva? Bingo, Stefan si toti oamenii din jurul lui Stefan.

Morala? Pai evident: nu-ti renega natura pentru ca toata lumea va avea de suferit. Si in principiu, n-am nimic impotriva pentru ca tema "vampirul trist care vrea sa redevina uman" mi s-a parut intotdeauna neverosimila. Cred ca ma repet, dar un vampir care-si doreste sa fie om e ca un om care isi doreste sa orbeasca, sa surzeasca si sa capete artrita.

Insa cartea asta ma deranjeaza pentru ca din modul cum e scrisa, se vede ca toti ar trebui sa tinem cu Stefan, ca el ar trebui sa fie cel pozitiv, cel torturat de soarta care totusi se ridica si lupta pentru mantuire. Insa rezultatul e doar un personaj stupid care cauta necazurile cu lumanarea si varaste pe toata lumea la care "tine" in cele mai intunecate situatii.

19 comentarii:

  1. Dacă înainte, când ai mai povestit despre cărțile astea mai aveam ceva dubii, acum sunt 100% sigur că nu voi citi cărțile astea.
    După cum mi-am promis nu voi citi cărți scrise după filme.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum e la moda ca fiecare carte sa aiba o ecranizare, mai ales cele mai bune carti. Nu vei mai citit carti bune din cauza filmelor?

      Ștergere
    2. Nu, el se referea la cartile scrise dupa filme, adica intai a fost un film, apoi a aparut o carte care relateaza filmul.
      Cu cartile ecranizate n-are nimeni nimic :)

      Ștergere
  2. In general, nu ma deranjeaza toate young-adult/paranormal romance/urban fantasy care se scot acum pe banda rulanta, unele chiar imi plac, insa asta chiar e scrisa prost si simteam nevoia sa scriu echivalentul unui urlet de frustrare, altfel nu-i faceam recenzie ever!

    RăspundețiȘtergere
  3. eu voi citi cartile daca gasesc sa le imprumut. Adevarul e ca foarte multe carti fantasy au niste steriotipuri.Indiferent cat de plicticoasa e cartea candva tot o termin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si, sa mai punem la socoteala ca multi autori au vazut ca acest gen prinde la public, scot carti pe banda rulanta so noi, cititorii ne saturam la un moment dat si simtim ca trebuie sa ne alegem cu grija cartile pe care le citim si de cele mai multe ori, esuam :|

      Cred ca ar trebui sa incerci sa o termini, daca nu ai terminat-o inca.

      Ștergere
  4. Stereotipuri și clișee, numai asta conțin mare parte din young-adult-fantasy-urile astea.
    Probabil le voi citi doar într-o altă viață, dar și atunci după ce epuizez oricare alte cărți.

    RăspundețiȘtergere
  5. Intr-adevar, si mie mi se par cam slabute la capitolul "plot", insa majoritatea au o idee de baza buna (cum e Kelley Armstrong, care a creat varcolaci care isi pot controla transformarile sau Fior, unde oamenii devin lupi din cauza temperaturii). Dar o data ce reciclezi si ideile si nici macar n-o faci bine pentru ca nu respecti o logica de baza....

    Oricum, ideea e ca exista si niste YA-uri care merita. (Jocurile Foamei, Divergent, Fior, Fortele Raului Absolut. Si mai sunt destule)

    RăspundețiȘtergere
  6. trebuie sa recunosc ca varcolacii lui Kelly Amstrong sunt deosebiti! Initial cartile mi s-au parut plictisitoare dar ideea era noua asa ca am citit mai departe si fara sa imi dau seama cartile m-au captivat.

    RăspundețiȘtergere
  7. Inca nu mi-am luat cartile , dar le am in plan ( Sau sa zic lista de cumparaturi :D )
    Oricum , am deja primele 3 volume , si chiar daca nu sunt ele cine stie , ce , macar sa am colectia completa . De citit oricum le citesc , si pana la urma , orice carte citita ne ajuta :)

    RăspundețiȘtergere
  8. ma duce cu gandul la jack spintecatorul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Are legatura cu jack spintecatorul.
      am citit de curand Micutele Mincinoase, era mentionat si acolo :))

      Ștergere
    2. Dap, chiar are legatura: premiza cartii este ca Jack Spintecatorul era de fapt un vampir...

      Ștergere
  9. am citit aceasta carte intr-o zi din lipsa de ocupatie si nu aveam alte carti la indemana. Mi-a placut, dar m-au mult mi-a placut JV.

    RăspundețiȘtergere
  10. eu nu am citit-o pana acum, desi o am in biblioteca

    RăspundețiȘtergere
  11. ooopppsss, cred ca dau inapoi....nu stiu daca o sa mai am curiozitatea sa citesc aceste carti...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai spus la un moment dat ca esti o fana TVD, parca. Daca iti place serialul, s-ar putea sa-ti placa si cartile astea totusi pentru ca sunt scrise de scenaristii serialului. (Deci da, din punctul meu de vedere, serialul e cam la fel de prost. Dar cum gusturile nu se discuta, spun doar ca daca ti-a placut TVD, s-ar putea sa-ti placa si JS.)

      Ștergere
    2. Daca ti-a placut TVD, cel mai probabil iti va placea si cartea aceasta. Mie mi s-au parut unele pasaje mai bune decat seriaulu si sunt BIG Fan.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.