Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

sâmbătă, 18 februarie 2012

Mostenirea Heorot (recenzie)

Stiu ca cei dintre voi care urmaresc si comenteaza pe acest blog prefera oricand sa citeasca o carte fantasy cu o poveste de dragoste pe fundal sau un roman distopic si ca va plac mai putin (sau deloc) cartile SF si, in absenta Andrei, sper ca mi-am facut bine treaba aducandu-va stiri despre astfel de carti.

Totusi, abia am terminat prima carte din seria Heorot si mi-a lasat o impresie puternica pe care vreau s-o impartasesc cu voi.

Totul incepe frumos, chiar paradisiac, cu o tabara a oamenilor pe Tau Ceti IV. De fapt, e vorba despre primul grup de colonisti care a parasit vreodata Pamantul cu intentia de a se stabili pe o alta planeta. Si lucrurile au mers bine. Recoltele, desi slabe, exista, animalele prospera si sistemul ecologic gasit nu prezinta nicio amenintare. E adevarat ca unii din oamenii de stiinta experimenteaza "goluri" in minte si in memorie din cauza ca au fost criogenizati pentru a ajunge pe planeta, insa toti invata sa traiasca cu aceasta Instabilitate a Hibernarii.

Aceasta fiind situatia, colonelul Cadman e nevoit sa accepte ca rolul lui ca aparator al coloniei e de prisos. Si totusi, cand unul dintre caini fuge si, cateva zile mai tarziu, unul dintre vitei e gasit mort, prudenta lui Cadman (sau paranoia, dupa cum o considera ceilalti) il face sa fie mai atent. Asa afla ca ecosistemul nu echiar cel banuit de ei si ca in varful lantului trofic exista ceva la care nimeni nu se astepta si pentru care oamenii nu erau pregatiti. Insa ceilalti refuza sa-l creada, preferand sa arunce vina pe el decat pe un asa-zis monstru. Si totusi, respectivul monstru vine in tabara lor, aproape ucigandu-l pe Cadman si lasand in urma 13 morti, printre care primul bebelus nascut in Colonie.

Asa incepe lupta pentru stapanirea Avalonului, o lupta pe care numai una dintre specii o poate castiga. Si diferenta e ca in timp ce monstrii sunt dotati de natura cu un arsenal imrpesionant, oamenii nu numai ca sunt neajutorati in fata vitezei si rezistentei mosntrilor, dar faptul ca nu stiu nimci despre adversarul lor ii aduce deseori in situatii in care sunt prinsi nepregatiti.

Am sa inchei cu un comentariu de pe spatele volumului, cu care am rezonat cand am terminat cartea:
"Pentru mine, ramane un mister de ce Hollywood-ul  nu a turnat un film dupa Mostenirea Heorot. Clocoteste de adrenalina si are o creatura care i-ar devora pe Alien si Predator la aceeasi masa."
Joe Haldeman

11 comentarii:

  1. Pare chiar foarte interesanta:). Frumoasa recenzia

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  2. Super captivant, tre' să o trec în lista mea de cărți de citit. Mersi de sugestie...
    Fantasy-uri cu acțiune plasată pe alte planete e ceva parțial necunoscut, așa că merită încercat.
    Pe deasupra, știu că recomandările tale sunt foarte bune, am citit „Fata de hârtie” la sugestia ta și chiar mi-a plăcut.
    Spor...

    RăspundețiȘtergere
  3. Deoarece esti o mare iubitoare de fantasy ( eu asa cred ,daca ma insel imi cer scuze) am sa urmaresc recomandarile tale :* Carte pare foarte interesanta. Multumim de recenzie!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un SF superb. Acum că am citit romanul pot să spun că ai avut dreptate să ni-l recomanzi din tot sufletul.
    O carte care te ține în priză de la prima până la ultima pagină.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stiu, a fost absolut genial! Si nici continuarea, Dragonii Heorot, nu e mai prejos :X

    RăspundețiȘtergere
  6. imi place coperta si imi aduce aminte de Cleo din H20 (nu sunt eu de vina ca trebuie sa ma uit cu vecinele la desene animate in timp ce mamele lor fac treaba), dar coperta in sine nu ma impresioneaza, desi cartea suna destul de bine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si mie tot de Cleo imi aduce aminte:D

      Ștergere
    2. De fapt, cea de pe coperta e Angelina Jolie, iar scena e luata din filmul Beowolf, filmul fiind ecranizarea legendei la care se face referire in carte :)

      Ștergere
    3. Trebuie sa caut si eu trailer-ul, poate o sa ma uit la film ;))

      Ștergere
    4. Eu nu l-am vazut, dar sigur nu are legatura cu cartea pentru ca filmul e ecranizarea unei legende, iar in carte doar se face referire la aceasta alegenda :)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.