Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

miercuri, 4 mai 2011

Cantec de Gheata si Foc de George RR Martin

URZEALA TRONURILOR
„Intrigi şi comploturi, tragedii şi tradari, victorii si teroare in vremurile unor prevestiri sumbre. Soarta personajelor principale, a aliatilor şi a dusmanilor lor se afla intr-un echilibru precar, pentru ca fiecare doreste sa castige in jocul cel mai periculos dintre toate: Urzeala tronurilor.“ - Library Journal

„Romanul care marcheaza fara doar si poate inceputul detronarii lui Tolkien: Urzeala tronurilor.“ - Newsweek

„Martin atinge un varf absolut din punctul de vedere al tehnicii narative si al scenelor de actiune. Scriitura, imaginatia, impactul emotional si extraordinara constructie a universului sau presupun o noua definire a genului fantasy.“ - Booklist - Sursa


INCLESTAREA REGILOR
Încleştarea regilor este cea de-a doua carte din saga fantasy Cântec de Gheașă și Foc. O complexă intrigă politică, dinastii rivale, iubiri, trădri, sfetnici răuvoitori, regi incapabili, cavaleri, castele, codri de nepătruns, un gigantic zid de apărare împotriva forţelor neştiute, bastarzi şi dragoni de mult dispăruţi.

Tărâmul uitat al luptei şi răzbunării, al vrăjitoriei şi războiului. O poveste în care fecioarele se aliază cu nebunii, fraţii complotează unul împotriva celuilalt, iar morţii se ridică pentru a întuneca pământul. Într-un climat al incestului şi al fratricidului, al alchimiei şi al crimei, preţul gloriei va fi măsurat în sânge şi va fi plătit celor mai cruzi învingători.

Timpul şi-a ieşit din matcă. Vara de zece ani, liniştită şi îmbelşugată, îşi anunţa sfârşitul, iar răceala dură a iernii se apropia ca o bestie înfuriată. Cei doi conducători care asiguraseră liniştea tărâmului, Lordul Eddard Stark şi Regele Robert Baratheon, au căzut pradă intrigilor şi trădării.

De la fortăreaţa Piatra Dragonului până la tărâmurile ameninţătoare din Winterfell, haosul a pus stăpânire pe toată suflarea, iar pretendenţii la tronul Celor Şapte Regate s-au hotărât să îşi impună voinţa prin foc şi distrugere. - Sursa


IURESUL SABIILOR
Dintre cei cinci rivali pentru putere, unul este mort, altul, căzut în dizgraţie, dar războaiele continuă să se dezlănţuie cu furie şi alianţele se fac şi se desfac.

Joffrey ocupă Tronul de Fier, stăpânitor neliniştit al Celor Şapte Regate, duşmanul său cel mai înverşunat, Lordul Stannis, e înfrânt şi dezonorat, iar tânărul Robb încă domneşte peste Nord din fortăreaţa Riverrun. Între timp, Daenerys, regina exilată şi stăpâna ultimilor trei dragoni, străbate continentul scăldat în sânge. În vreme ce forţele rivale pun la cale înfruntarea finală, o armată de creaturi barbare soseşte de la capătul lumii civilizate, însoţită de oastea morţilor-vii, ale căror stârvuri însufleţite sunt de nestăvilit.

Nimeni nu-şi va găsi odihna până când Cele Şapte Regate nu vor intra într-un iureş al săbiilor. - Sursa


FESTINUL CIORILOR
După lupte grele şi trădări fatale, cele şapte puteri care îşi disputau Westeros s-au nimicit una pe alta şi au ajuns la un pact îndoielnic. Sau aşa ar părea… Odată cu moartea monstruosului rege Joffrey, regenta Cersei conduce din Debarcaderul Regelui. Înfrângerea lui Robb Stark îi descurajează pe rebelii din Nord şi familia lui se împrăştie ca seminţele pe un pământ neroditor în tot regatul. Nu mai există decât puţine pretenţii legitime la Tronul de Fier, iar acestea sunt în mâinile celor fie prea slabi să le obţină, fie aflaţi pe meleaguri îndepărtate. Războiul care altădată fierbea în tot ținutul se stinge acum.

Dar, ca după fiecare conflict, nu trece mult şi supravieţuitorii, renegaţii şi hienele se adună şi rod oasele învinşilor chiar înainte ca moartea să îi cheme la ea. În cele Şapte Regate, ciorile încep să se strângă la un banchet de cenuşă, se leagă planuri îndrăzneţe şi se nasc noi alianţe.

Este timpul înţelepţilor şi ambiţioşilor, al înşelătorilor şi al puternicilor care vor obţine îndemânarea, puterea şi magia de care au nevoie pentru a supravieţui timpurilor întunecate ce se aştern în faţa lor. E vremea nobililor şi a plebei, a soldaţilor şi a vrăjitorilor, a asasinilor şi a învăţaţilor să se adune şi să-şi pună la bătaie averile… şi vieţile. La festinul ciorilor mulţi sunt invitaţi, dar puţini sunt cei care părăsesc în viaţă banchetul. - Sursa

10 comentarii:

  1. superbă serie... absolut SUPERBĂ. Își merită toți banii

    RăspundețiȘtergere
  2. Serie pe care mi-o doresc foarte mult 8->

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt foarte curioasa in privinta seriei...dar acum JF sunt prioritare.

    RăspundețiȘtergere
  4. ...nu prea ma atrage..:|..iar copertile sunt cam sterse:D

    RăspundețiȘtergere
  5. Copertile par sterse din cauza calitatii imaginilor. Eu am cartile paperback (deci cu copertile din poza) si arata superb.

    Seria a fost reeditata in format hardcover si copertile au fost schimbate.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cea mai tare saga fantasy ...

    RăspundețiȘtergere
  7. ... poate reusesc anul asta sa le citesc si eu! :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu merita sa cumparati Dansul Dragonilor de la editura nemira. Este o mare bataie de joc. Dupa ce costa 125 lei a doua jumatate este plina de greseli gramaticale, litere lipsa... Descarcati-o de pe net si nu va veti face nervi. Cat despre serie... primele 3 carti sunt interesante, pline de actiune cam cu aceleasi personaje in linii mari. Dar incepand cu Festinul Ciorilor cam incepe sa bata apa-n piua. Introduce personaje fade, descrise in multe capitole iar actiunea incepe sa fie trasa de par. Exemplu: Quentyn, fiul printului din Dorne care apoi in Dansul Dragonilor va fi omorat de autor aiurea. Din ce am citit, Seria ar trebui sa contina 7 carti dar dupa cum o lalaie... nu cred ca termina in urmatoarele 2. Numai de n-ar da buleala sa se incadreze.

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim: inteleg ca acesta este un loc unde fiecare isi poate spune parerea si respect acest lucru, totusi trebuie sa te gandesti ca poate sunt unii oameni care nu au citit cartile si care nu-si doresc spoilere, asa ca puteai macar anunta ca postarea ta contine informatii din cartea 5.

    Cat despre parerea ta ca "bate apa-n piua", din punctul meu de vedere (eu am citit toate cartile, pe ultima chiar in engleza, deci in original), eu te contrazic. In primul rand, nu cred ca vreu personaj de-al lui Martin poate fi fad pentru ca toate sunt descrise fizic si moral, capatand nu doar o personalitate proprie, ci chiar una complexa, adica personajele lui nu sunt pur si simplu "flat characters".

    Si da, e adevarat ca introduce personaje noi si poate ca scopul lor nu e evident la o citire superficiala (cum ai spus despre Quentyn), dar faptul ca ele exista dau mai multe detalii despre cultura, civilizatia si crezurile oamenilor acestei lumi, aceste informatii fiind necesare pentru a intelege deciziile si actiunile altor personaje din carte.

    Iar faptul ca actiunea din capitolele unor personaje "vechi" poate parea taraganata se numeste "character development" si este bine ca exista pentru ca este unul din criteriile esentiale ale unei serii considerata de catre critici ca fiind "buna". Spre exemplu Daenerys: poate capitolele ei din Dansul Dragonilor nu sunt incarcate de actiune (desi mie mi se pare ca e destul), poti sa vezi ca ea a evoluat masiv fata de fetita care era la inceputul cartilor. Si tot din capitolele ei (si ale lui B. Semly) afli foarte multe despre cultura si civilizatia celor din acea zona a Essos-ului.

    Asa ca mie nu mi se pare ca seria s-a taraganat, ba din contra, acum incepi sa afli din ce in ce mai multe despre aceasta lume, incepi s-o cunosti in detaliu, si asta mi se pare esential pentru a intelege unele alegeri si actiuni ale persoanjelor, care, scoase din contextul modului in care gandesc ele ar putea parea bizare.

    Asadar, pot sa inteleg ca poate stilul si modul de abordare ale lui Martin n-au fost pe gustul tau, dar altora se poate sa le placa sau, ca in cazul meu, sa o iubeasca. Si in plus, eu consider ca toate elementele cartii o fac sa para un roman "bun" si din punct de vedere obiectiv.

    RăspundețiȘtergere
  10. eu chiar nu cred ca ii putem reprosa ceva lui martin, dar dupa cum constatam parerile oamenilor sunt impartite si trebuie sa fie respectate

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.