Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

miercuri, 18 iunie 2014

Leapșa: Happy Bookaholic

Adică leapșa fericiților dependenți de cărți, dar în engleză sună ca și cum nu avem nevoie de un grup de sprijin undeva în subsolul unei case unde să ne ridicăm pe rând și să spunem ceva de genul „Eu sunt G. și sunt dependentă de cărți”. Oricum, avem chestii de-astea, dar le zicem cluburi de lectură și niciunul din noi nu va recunoaște vreodată că are o problemă pentru că dependența noastră e cea mai faină din lume: nu face rău nimănui, nici măcar nouă, ba din contră, ne stimulează creierașul. Deci we are awesome people și vă trimit un high-five virtual tururor :)

Ok, nu știu ce e cu mine azi, dar m-am trezit incredibil de bine-dispusă și tocmai de asta mi s-a făcut chef de o leapșa. Și am găsit una scurtă, de doar 10 întrebări pe blogul Books and Stuff. Deci să vedem ce are subsemnata bookaholică de spus în apărarea ei :))


1. Ce iubeşti cel mai mult atunci când cumperi cărţi noi?
Cumpăr o carte atunci când cred sincer că povestea o să-mi placă, așadar iubesc sentimentul că mă așteaptă o aventură departe de realitate, dar iubesc și speranța că voi găsi o idee, un citat, un personaj sau un element incredibil în poveste. Ca să fac o paralelă, atunci când îmi cumpăr o carte nouă e ca și cum am făcut rost de o hartă a comorii și pe lângă sentimentul imimentei călătorii care mă așteaptă, călătorie care știu că o să-mi placă, există și dorința de a găsi efectiv comoara, speranța că acea comoară va fi acolo și va fi pe măsura așteptărilor.

2. Cât de des îţi cumperi cărţi noi?
Cât de des pot. Fie la târguri de carte, fie când prind reduceri online, orice scuză e bună ca să aduc cărți noi în casă. Singurele restricții sunt cele financiare, normal, și probabil tata ar fi încântat dacă aș spune că am și o restricție de spațiu, dar de fapt, nu am așa ceva :)) Până nu îngrop toată casa în cărți, nu cred că spațiul va fi vreodată o problemă :))

3. Librării sau magazine online?
Am mai spus de curând că aproximativ jumătate din cărțile pe care le dețin, le cumpăr online pentru că mi-e mai ușor să urmăresc promoțiile pe net și recunosc că, de multe ori, online prețurile sunt mai mici decât în librării. Din păcate, cealaltă jumătate de cărți nu o cumpăr din librării, ci de la târguri de carte și lansări. Singurele librării în care am intrat în ultimii ani sunt cele ale editurilor, de unde îmi ridic comenzile online, cele unde se organizează o lansare și cele din malluri, unde stau atunci când trebuie să aștept pe cineva sau am niște timp de pierdut, deoarece pe lângă atmosfera care îmi place, acolo am ocazia să mai descopăr niște titluri care mi-au scăpat în mediul online... dar de obicei nu cumpăr nimic de acolo. (Urât, știu și îmi pare rău)

4. Ai o librărie preferată?
Libris.ro, pentru că au prețuri excelente și transport gratuit și nu oricum, ci prin curier. Plus că spre deosebire de alte librării online, când intru pe site-ul lor nu sunt asaltată de oferte și pop-up-uri pe care, cu adblock cu tot, trebuie să stau să le închid.

5. Faci precomenzi?
Făceam atunci când nu mai aveam răbdare să citesc o anumită carte, dar acum nu mai am atât de mult timp ca înainte, așa că și dacă aș precomanda un roman, nu înseamnă că aș avea și timp să-l citesc, așa că decât să stea pe raft și să se uite urât la mine (da, cărțile mele necitite au ochi cu care se uită urât. Sau și mai rău, unele au ochi de câțeluș cu care îmi frâng inima. Ce, ale voastre nu au?!), prefer să-l cumpăr după ce apare.

6. Ai o limită lunară când vine vorba de cumpărat cărţi?
Da, dacă știu că urmează un tărg de carte, cu o lună, poate chiar două înainte, încerc să nu mai cumpăr nimic, ca să pot să sparg toți baii la târg. Altfel, limita e limita banilor de buzunar (din care nu îmi iau numai cărți, mai ies și eu în oraș & stuff.).

7. Ai interdicţii la cumpărat cărţi? (book buying bans)
Ha-ha. Nici gând. Cumpăr orice vreau, oricând vreau (și am și bani). Singura interdicție pe care mi-am pus-o de la un timp e să nu dau mai mult de 10-15 lei pe o carte despre care sunt sigură că o voi citi în maxim 5 ore și nu voi rămâne cu mai nimic după (mi se trage de la „Jurnalele Vampirilor” și „Cercul secret” faza asta, pentru că n-am dat cine știe ce bani pe ele, dar și acum regret că am dat fie și un leu pentru că nu mi se pare că meritau). Și de atunci sunt mai selectivă, dar îmi plac și cărțile „ușoare” pentru că uneori am nevoie de o pauză, dar nu vreau să mă opresc din citit. Nu știu dacă are vreun sens, dar în capul meu e destul de logic :))

8. Cât de lung este wishlist-ul tău?
Infinit. Întotdeauna vor exista cărți faine pe care încă nu le-am citit și pe care vreau să le citesc. Problema e că timpul e finit și e puțin. Momentan am un turn întreg care mă așteaptă, așa că nu pot spune că îmi mai doresc alte cărți vara asta, dar dacă văd mâine o ofertă la vreo carte pe care n-o am și o vreau, o să-o cumpăr.


9. 3 cărţi din wishlist pe care vrei să le cumperi în momentul ăsta.
The Winds of Winter presupun că nu se pune pentru că încă nu e scrisă, deci să vedem... Immortaliy Inc de Robert Sheckley pe care imediat ce îmi intră niște bani pe card, o să mi-o iau fără discuție. Epic. Legende fantasy pentru că nu cred că am mai citit o antologie de fanasy până acum și din descriere, asta pare un must. Și ultima, dar nu cea din urmă, Ghidul autostopistului galactic, despre care am înțeles că e o carte amuzantă pentru că are multe jocuri de cuvinte, așa că mă gândesc să mi-o iau în engleză.

10. Cine doreşti să mai facă acest tag?
Oricine vrea, dar o să și nominalizez câteva bloguri: Cărți și ciocolată, Cori's Bookfrenzy, Dependenta de ciocolată, Dreams Have Wings, Everything and anything, Goldypedia, Padeniye, Răzvan's Bookshelf, Simona's Blog .

8 comentarii:

  1. Ce leapșă drăguță :) Și mersi, clar o voi face și eu.
    La mine s-ar putea ca spațiul să devină o problemă cât de curând, mai ales că nu am în cameră cine știe ce bibliotecă, dar nu mă las :)) Mereu se găsește câte o carte care să îmi facă cu ochiul, deși am și eu un teanc de cărți care mă așteaptă. Sunt vreo 20, dar aș prefera să reduc numărul vara asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am deja niște teancuri care au depășit spațiul alocat, așa că mă gândesc să îl pun pe tata la muncă și să facem împreună niște rafturi, deci știu cum e, dar nici eu nu mă las :))

      Ștergere
  2. Am preluat şi eu, mulţam :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place leapsa asta. Poate o s-o iau si eu. :)
    Aveam impresia ca pe Libris.ro preturile sunt la fel ca in librarii, insa din raspunsurile de mai sus am inteles ca e mai ieftin sa comanzi de pe acel site. Ma gandeam sa comand si eu de pe net, pentru ca de obicei, atunci cand achizitionez o carte, o iau pur si simplu, iar mai tarziu gasesc in alte librarii aceeasi carte aproape injumatatita din pret. Si atunci ma oftic.:( Asa ca pe viitor o sa vanez reduceri net sau astept sa vina targurile...
    A propos, dragalase citate :x

    RăspundețiȘtergere
  4. Răspunsurile mele. :)
    http://padeniye.blogspot.com/2014/06/4-leapsa-happy-bookaholic.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulșumesc :D aici ai răspunsurile mele http://cartisiciocolata.blogspot.ro/2014/06/leapsa-happy-bookaholic.html

    RăspundețiȘtergere
  6. Vă mulțumesc tuturor celor care ați preluat leapșa, e interesant să poți urmări cum se răspândește prin blogesferă :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Scuze de întârziere: http://razvantimar.wordpress.com/2014/06/25/leapsa-happy-bookaholic/

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.