Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

vineri, 6 septembrie 2013

Cartea de pe plaja #2: Postasul de David Brin

Rezumat:
Al treilea razboi mondial a venit si a trecut. Omenirea a facut alegerile gresite si acum fiecare persoana ramasa in viata se lupta pentru supravietuire. Statele Unite sunt doar o amintire, acum fiecare e pentru el. Gordon Kranz a reusit sa supravietuiasca timp de 16 ani, mergand dintr-o asezare in alta, sperand de fiecare daca ca un lider se va ridica si va reuni oamenii. Insa nimeni nu apare.
Intr-o zi, in urma unui atac din care abia scapa, Gordon da peste masina abandonata a unui postas, unde gaseste saci de scrisori si o uniforma. Printr-un concurs de imprejurari, ajunge sa se dea drept reprezentantul Statelor Unite Restaurate, insa ceea ce incepe ca o minciuna menita sa-i garanteze accesul intr-o localitate ajunge legenda care va reface legaturile dintre oameni.

My view:
Toate cartile care se pereceau dupa "sfarsitul lumii" pe care le-am citit pana acum prezentau o noua civilizatie care incearca sa supravietuiasca, de obicei asuprind oamenii (Jocurile foamei, Divergent, Eve, si exemple mai sunt). Insa aceasta e prima carte care suprinde formarea noii civilizatii, care arata cum s-a ajuns de la haos la o forma oarecare de organizare.

Postasul e un roman despre un erou fara voie, care isi doreste sa fie sustinatorul unui lider, insa ajunge el insusi salvatorului unei natiuni. Curpins de indoieli, detestand deseori minciuna pe care o propaga, dorindu-si sa renunte de fiecare data cand oamenii mor in numele sau, continua sa isi asume rolul salvatorului deoarece intelege ca oamenii au nevoie de el, de mitul lui, de minciuna lui salvatoare.

Si e un roman despre adevarat influenta pe care o au femeile, despre felul in care ele pot schimba lumea atunci cand hotarasc sa se implice, cand isi gasesc un scop pentru care sa lupte:

Nu mai putem permite vreodata ca lupta ancestrala dintre bine si rau sa fie purtata numai si numai de barbati.
Femei, trebuie sa va asumati o parte a raspunderii... si sa v-aduceti in lupta propriile talente...


© David Brin - Postasul - Editura Paladin


Daca va plac thrillerele distopice pe care le-am enumerat mai sus, trebui sa cititi Postasul. Si daca va plac romanele cu personaje puternice, o sa iubiti acest roman. Spor la citit!

4 comentarii:

  1. Sunt in dubiu in ceea ce priveste aceasta carte :-? Desi ideea pare interesanta, nu sunt foarte sigura de cum este abordata. Din recenzia ta pare sa fie prezenta si o lupta interioara a personajului principal, ceea ce ma face sa ma gandesc sa dau totusi o sansa romanului, dar inca nu sunt sigura.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este romanul din care este inspirat filmul cu Kevin Costner: The Postman (http://www.imdb.com/title/tt0119925)? Cand l-am vazut prima data acum cativa ani mi s-a parut interesant. A mai fost difuzat de atunci dar n-am apucat sa-l vad pana la final.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, romanul sta la baza filmului. Nici eu n-am vazut filmul cap-coada, dar am inteles de la ati cititori care l-au vazut ca ar fi mai slab decat cartea.

      Daca filmul ti s-a parut interesant, atunci iti recomand romanul, mie mi-a placut enorm :)

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.