Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

sâmbătă, 10 august 2013

The Host (Gazda) - carte vs film




De multa vreme ma tot bate gandul sa incerc sa scriu un astfel de articol, doar ca desi retin usor actiunea unei carti, am nevoie sa revad filmul ca sa pot face o comparatie. Si cum primavara trecuta n-am reusit sa ajung la cinematograf ca sa vad The Host, mi-am zis ca acum e momentul.



The story:
Pe Pamant e pace, toata lumea e fericita, multumita, buna, blanda, politicoasa... pe scurt, Terra a devenit paradisul umanitatii. Doar ca nu e meritul nostru, ci al unei rase de extraterestrii care se autointituleaza Suflete, care pun stapanire pe mintile noastre ca niste parazititi. Insa exista inca speranta, exista inca un grup de oameni care se ascund.
Melanie e una dintre ei. Credea ca ea si fratele ei Jaime sunt singurele fiinte umane ramane, pana cand il intalneste - si se indragosteste - de Jared. Impreuna, incearca sa ajunga la rudele lui Melanie, despre care ea spera sa fi supravietuit. Totusi, pe drum ea e prinsa si unul din suflete, Wanderer, pune stapanire pe mintea ei incercand sa afle unde sunt ceilalti oameni "neasimilati". Dar Melanie refuza sa dispara si reuseste s-o faca pe Wanderer sa porneasca in cautarea lui Jared si Jaime. Totusi, o data ce ii gasesc, nu sunt intampinate cu caldura la care se astepta Mel.

My view:
Cartea e ok. Nu e capodopera literaturii moderne, dar daca vrei sa citesti o carte despre sentimente umane si despre indragosteala, atunci e perfecta. Accentul e pus pe sentimente - si ale lui Mel si ale Sufletului care se indragosteste la randul ei, dar de alt tip - si de fapt intreaga carte e o poveste de dragoste.

Filmul in schimb... M-am uitat la el impreuna cu sora mea. Filmul are in jur de 125 de minute. Primele 70-80 am tacut amandoua. Pe la 70, eu m-am saturat pana in gat si am inceput sa ma plang ca e cel mai plictisitor film din lume. Restul timpului, ne-am plans una la alta ca ne moare creierul, ni se topesc neuronii si ni se atrofiaza putina inteligenta pe care pretindem ca o posedam. Si am reusit totusi sa nu pierdem nimic din film, pentru ca puteai sa sari peste mai mult de jumatate din scene si sa ramai cu cele 20 de minute in care pare ca se intampla efectiv ceva. God, it was boring.

Daca vi se pare draguta povestea, read the book. Serios. Nu e unul din cazurile clasice de "cartea a fost mai buna". In cazurile clasice, filmul nu respecta litera cartii, sare peste scene, actorii nu respecta descrierile din carti si ale mici detalii, dar filmul in sine e ok. The Host nu e. E definitia vie a plictiselii. Si de parca n-ar fi de-ajuns, da, sare peste cateva scena si actorii nu respecta deloc descrierea. Si e plictisitor. Am mentionat asta? Pentru ca trebuie mentionat cat e de PLICTISITOR.

5 comentarii:

  1. Am citit cartea imediat ce a aparut la noi si tin minte ca mi-a lasat o impresie buna. Singurul lucru care ma deranjase in mod deosebit a fost trupul pe care i l-au dat Wandei la sfarsitul cartii. Din pacate filmul nu l-am vazut pentru a putea face o comparatie, dar din modul in care l-ai descris nici nu cred ca o sa-l vad prea curand :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Din biblioteca imi mai lipsesc de autoarea Stephenie Meyers Gazda si O poveste din eclipsa, si chiar ma deranjeaza ca nu am colectia completa insa sincer nu stiu cat este de buna, din recenzia ta se pare ca nu e chiar atat de rea, despre film am auzit si eu ca e o mare dezamagire....o poveste din eclipsa ai citit?? Nu am aflat pareri despre ea, s-ar putea sa nu imi mai cumpar gazda daca esteo lectura care oate fi citita daca nu ai altceva mai bun de facut...
    Ghanda sunt off topic dar tocmai am vazut acum la tv o stire interesanta, exista proiectul OneMars, in care te poti inscrie pentru a plecape planeta Marte in 2022. Serios, e un drum dus-nu si intors, dar nu se stie niciodata ce secrete detin cei de la Nasa si ce se presupune ca au inventat pt o supravietuire acolo. Vor trimite doi barbati si doua femei, cu scopul de populare al planetei cu oameni. Mie mi se pare un proiect demn de un subiect pt un roman sf, dar uite ca e in desfasurare...Taxa de inscriere este de 40 de dolari parca, si trebuie sa inregistrezi un videoclip in care sadovedesti si sa convingi juriul sa te aleaga. In prima faza vor fi selectati 40 de persoane. Bineinteles ca se inscriu si tot felul de alienati mintal, dar cel mai probabil nici nu vor fi luati in considerare. Eu zic ca merita sa dai un search pe google si poti publica chiar si un articol pe blog, sau sa discutati acest lucru in cadrul intalnirilor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gazda merita citita ca sa vezi ceva si fara vampiri, dar filmul e nasol rau. Cat despre povestea lui Bree, am citit-o in engleza la cateva zile dupa ce a aparut si... merge. Desi, daca vrei sa citesti ceva dragut, mai bien cauti pe net primele capitole din The Midnight Sun (e prima carte din seria Amurg scrisa din punctul lui de vedere, dar nu se gasesc pe net decat primele 11 sau 12 capitole, se opreste inainte sa o duca in poiana)

      Cat despre povestea cu Marte, mersi de pont :D

      Ștergere
  3. http://www.mars-one.com/
    Merci si eu. Uite mai sus linkul. La stiri arata ca au aplicat si romani, sa vedem acum cine are noroc.
    Eu nu stiam ca a fost scrisa si o alta carte din perspectiva lui. Cand a aparut seria am cumparat-o si am devorat-o, la timpul acela mi-a placut, eram in liceu si ma prindeau astfel de povesti, in prezent nu cred ca ar avea acelasi impact...insa ramane seria mea preferata cu vampiri, a fost dupa parerea mea seria de debut fiindca dupa ea au incercat sa fie realizate multe fara succes, asa cum s-a incercat si dupa Harry Potter, etc

    RăspundețiȘtergere
  4. Carte versus film, iubesc genul acesta de articole. In ceea ce priveste gazda, surprinzator mi-a placut foarte mult si nu ma asteptam avand in vedere faptul ca nu mi-a placut seria amurg.Am citit insa toate volumele datorita lui Alice , ea m-a facut sa vreausa termin seria. Filmul mi-a placut tare mult, in special Wanda

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.