Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

sâmbătă, 3 august 2013

Recenzie: Sfasierea cerului

Cred ca ne-am dorit cu totii macar o data ca visele noastre sa poata deveni realitate. Probabil tocmai ideea asta m-a atras la acest roman. Insa nu cred ca ma asteptam vreodata la asa ceva... si cred ca tocmai asta face ca acest roman sa merite citit!

Rezumat:
Viata lui George Orr poata fi descrisa destul de simplu: visele lui devin realitate. Suna superb? Bun, si daca n-ar avea niciun control asupra lor? El viseaza ceva si acel ceva devine realitate. Deja nu mai suna atat de bine, nu? Totusi, el reuseste sa gaseasca un psiholog care sa-l ajute si care reuseste sa-i impuna ce anume sa viseze. Gata, totul suna bine din nou? Gresit. In mainile lui Haber, psihologului sau, George devine doar un obiect, instrumentul de care Haber are nevoie ca sa schimbe lumea intr-una mai buna. Nu suna chiar asa rau, totusi, nu? Insa poate scopul sa scuze mijloacele?

My view:
Bine si Rau. Cuvintele astea ne par atat de simple, atat de usor de inteles... Intuneric si Lumina, Yin si Yang, alb si negru... Daca stam sa ne gandim, viata nu functioneaza asa, viata e alcatuita din nuante de gri, insa in cadrul acestui roman, autoarea ia albul si negrul si le amesteca... obtinand pete pe jumatate albe, pe jumatate negre, cu niciun pic de gri intre ele. George a incercat toata viata lui sa mearga pe linia subtire dintre cele doua culori, insa Haber il forteaza sa se deplaseze si desi lumea pare sa devina din ce in ce mai "alba", George demonstreaza ca de fapt, devine din ce in ce mai "neagra".

Esti singur in jungla, in Mato Grosso, si gasesti o femeie bastinasa zacand pe carare, murind in urma unei muscaturi de sarpe. Ai ser antivenin in trusa medicala, foare mult, suficient cat sa vindece mii de muscaturi. O lasi acolo pentru ca "asa trebuie sa fie" - o lasi pe ea "sa existe"?
-Depinde, facu Orr.
-Depinde de ce?
-Pai... nu stiu. Daca reincarnarea e posibila, poate ca o impiedici sa ajunga la o viata mai buna, condamnand-o sa traiasca una mizerabila. Poate ca tu o vindeci si ea se duce acasa si ucide sase oameni din sat. Stiu ca tu i-ai da serul, pentru ca il ai si ti-e mila de ea. Dar nu stii daca ceea ce faci e bine sau rau sau amandoua...

© Ursula le Guin - Sfasierea cerului - Editura Trei

Pare ca nu exista iesire, nu? Pare ca brusc, Binele si Raul nu mai au niciun sens separate, pare ca nu pot exista decat impreuna? Exista, totusi, o solutie, exista un raspuns corect si in final, George il gaseste. Care e acela, insa, ramane sa aflati voi insiva, citind Sfasierea cerului.

8 comentarii:

  1. Nu am apucat inca sa citesc cartea, dar modul in care ai vorbit despre ea m-a facut curioasa. Sper sa reusesc cat mai curand sa o citesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nici eu nu am citit-o dar nici nu stiam nimic despre ea pana acum multumec de info

      Ștergere
    2. Cartea a aprut abia anul acesta, deci e de foarte putin timp pe piata din Romania :D

      Ștergere
  2. Interesanta recenzia. Poate o sa ma apuc si eu de ea, dupa ce termin teancul ce ma asteapta in biblioteca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intr-adevar recenzia este foarte reusita, ma duce cu gandul la filmul The Butterfly Effect

      Ștergere
  3. vezi? totul porneste de la ceva real! cunosc multe persoane carora li se intampla sa viseze ceva si acel lucru chiar sa se intample, chiar si eu am patit asta de cateva ori:D

    RăspundețiȘtergere
  4. Mintea umana este una complexa de aceea o iubesc foarte mult, uneori avem diferite stari pe care le parcurgem in toiul noptii, relatia noastra cu visele difera de la om la om, insa sunt persoane care au capacitatea sa treaca dincolo de ele , iar atunci cand ceea ce viseaza devine realitate este judecat si chiar blamat, lovit sau ucis..mda e posibil sa se mearga si atat de departe. Subiectul cartii este unul sensibil , real dar si fantezist, o lectura geniala

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.