Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

joi, 11 aprilie 2013

O zi din viata unei cititoare

"Tanara se aseza comod pe sezlong, inchizand cateva clipe ochii, lasand soarele sa-i incalzeasca fata, bucurandu-se de adierea usoara, primavaratica. Insa clipa nu putea sa dureze prea mult deoarece simtea cum cartea din mana ei o atrage ca un magnet. Deschise ochii, deschise cartea si privirea incepu sa-i alunece peste randuri.

Cuvintele devenira un rau care ii umplea mintea, in timp ce realitatea din jur disparea, lasand in urma doar o panza alba. Imaginatia ei era pictorul, iar cuvintele din carte erau acuarelele. Incet, o noua lume se contura in jurul ei, o lume care astepta sa fie descoperita. Cand tabloul a fost terminat, tanara se ridica si il privi cu atentie cateva clipe, inspirand aerul tare, nepamantean.

Undeva, ochii cuiva alergau peste randurile unei carti, insa lumea aceea era departe, iar ea era aici, vazand, mirosind, simtind... traind! Insa nu era singura. Se rasuci brusc in directia vocilor pe care le auzise, vazand cateva persoane care se apropiara, fiecare prezentandu-se si spunandu-si povestea. Fiecare dintre ele avea un trecut, o istorie de impartasit.

Aveau cu totii si un viitor. Plecara impreuna, explorand noua lume, gasind locuri care in acea lume indepartata in care cineva citea erau considerate locuri de mult disparute, inaccesibile sau atat de departe in viitor incat nu puteau fi concepute. Insa acea lume era departe, in timp ce aici totul era cat se poate de real. Orase, munti, ape, totul era la picioarele lor ca o harta pe care erau liberi s-o exploreze.

Insa lucruile nu erau chiar atat de simple. Aveau ceva de facut. Trebuia sa ajute pe cineva, sa rezolve un mister, sa fuga pentru viata lor sau poate doar sa asiste la evenimente unice. Tanara simtea adrenalina curgandu-i prin vene, ciudat de asemanatoare cu un rau de cuvinte...

Dar, mai devreme sau mai tarziu, cuvintele se terminau. Pentru o clipa, totul in jurul ei deveni alb, in timp ce cartea se inchidea. Tanara ofta, privind cerul pe care soarele calatorise inspre apus, marcand trecerea timpului. Insa nu voia sa se miste, nu inca. Se lasa pe spate - cat timp citise, se ghemuise aproape de carte, sobind cuvintele - inchizand ochii, reconstruind lumea din care tocmai iesise. Deja era usor s-o faca, era usor sa cheme toate personajele inapoi, sa reconstituie anumite situatii. Poate ca sa analizeze cu atentie consecintele unei anumite alegeri. Poate ca sa schimbe ceva. Poate pentru placerea de a retrai anumite clipe. Poate doar pentru a cugeta...

Ofta, simtind cum adierea blanda devine rece, muscatoare, in timp ce soarele isi pierde puterea. Se ridica, intinzandu-se, intorcandu-se in casa, oprindu-se in fata bibliotecii pentru a aseza cu grija cartea inapoi in raft. Ramase cateva clipe acolo, plimbandu-si privirea peste titluri, zambind usor. Avea atat de multa putere in clipa aceea... Putea alege sa fie oricine, sa mearga oriunde, sa faca orice... Tot ce trebuia sa faca era sa intinda mana si sa aleaga o carte. In acea clipa, simtea ca este cu adevart libera.

Langa fiecare titlu era un nume. Era numele unei persoane careia tanara ii datora atat de multe. Oameni care o invatasera atat de multe. Oameni care ii daruisera lumi nebanuite. Oameni care ii facusera cunostinta cu persoane extraordinare. Cum sa nu le fie recunoscatoare scriitorilor pentru ceea ce ii oferisera, ei si tuturor celor care le deschisesera cartile, le citisera randurile...? Oamenii aceia meritau tot respectul ei.

Si uneori, avea senzatia ca-i cunoaste. Nu neaparat ca oameni, dar ca le cunostea punctele de vedere pe care acestia le impartaseau in cartile lor. Poate ca nu era mereu de acord cu ei, dar uneori o discutie in contradictoriu era la fel de placuta ca o conversatie in care participantii sunt de acord. Insa intotdeuna era fascinata de faptul ca simtea ca acei scriitori, prin ceea ce faceau, intindeau peste timp si spatiu o mana care o strangea pe a cititorului, multumindu-i ca l-a ascultat, iar celalat multumea pentru cartea minunata.

Da, era mandra ca e o cititoare. Simtea ca apartine unei categorii privilegiate de oameni, o comunitate care stie sa aprecieze cartile ca pe comoara care sunt, o comunitate care intelege ca uneori nu e nimic mai placut decat o carte. Cititul ii dadea o senzatie de apartenenta, dar o facea si sa constientizeze ca ea si cei ca ea erau deosebiti. Diferiti, dar in sensul bun al cuvantului. Si cu fiecare carte citita, devenea mai mandra.

Incerca sa si cunoasca unii dintre oamenii din acea comunitate. Scria pe un blog personal despre cartile citite. O facea cum stia mai bine, incercand sa le deschida si altora portile spre lumile minunate pe care le descoperise, incercand sa convinga si alti oameni sa citeasca. Poate nu-i reusea intotdeauna, insa atunci cand vedea ca unii cititori sunt macar putin interesati de o anumita carte, stia ca nu scrie in zadar."


Sper ca nici de data asta n-am scris in zadar. Ati ghicit, cred, ca tanara sunt eu. Am scris acest fragment pentru ca libris.ro, o librarie online unde puteti gasi sute de carti online, inclusiv titluri in limba enegleza, m-a provocat sa gasesc 10 motive pentru care citesc. Am incercat de cateva ori sa le insir pur si simplu, insa in final, mi s-a parut mult mai sincer sa creez o mica descriere a ceea ce simt cand citesc. Am incercat sa redau prin descrierea mea o zi ideala pentru lectura. E adevarat insa ca nu pot intotdeauna sa stau o zi intreaga cu o carte in mana, oricat de mult mi-ar placea asta, dar motivele pentru care citesc raman aceleasi, fiecare paragraf din descrierea mea referindu-se la cate unul dintre aceste motive.

Asadar, citesc pentru a-mi dezvolta imaginatia (cu care pictez lumi noi pe panza care este mintea mea), pentru a cunoaste oameni extraordinari, pentru a explora locuri noi, pentru a trai aventurile din carti, pentru ca romanele bune imi dau de gandit, pentru ca am libertatea de a alege ce anume citesc, din respect pentru autori, pentru a vedea puncte de vedere diferite de ale mele, pentru ca lectura ma face sa ma simt mandra si pentru ca imi place sa conving si alti oameni sa citeasca.

Astept parerile voastre cu privire la articol si la motivele mele si sper sa-mi impartasiti si motivele voastre!

24 de comentarii:

  1. Frumoasă pledoaria ta pentru carte și lectură. Îți doresc succes.

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb si original, n-am mai citit nicaieri asa ceva si imi place foarte mult, se vede ca e din suflet :) daca vrei sa arunci o privire si la articolul meu...http://justmejustforever.wordpress.com/2013/04/07/motive-anunt/
    Oricum, al tau tocmai mi-a facut ziua mai frumoasa :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ti-a placut atat de mult. L-am citit si eu pe-al tau, m-a distrat mai ales modul cum ai folosit persoana a III-a. Succes si tie!

      Ștergere
  3. Trebuie neapărat să te felicit pentru măiestria cuvintelor tale, care reușesc să pătrundă în suflet. sunt sigur că fiecare cititor se simte la fel când explorează lumile din cărți.

    Felicitări și mult succes în campanie!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc! Am incercat sa descriu cat mai bine ce simt eu, sperand ca si altii simt la fel. Ma bucur ca ti-a placut :)

      Ștergere
  4. Foarte ,foarte frumos scris. Felicitari :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Minunat articol, multa bafta! Sper sa castigi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa "poveste" desi nu este poveste...ne reprezinta pe noi, pe fiecare cititor in parte!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur enorm ca s-au regasit si alti cititori in descrierea mea :)

      Ștergere
  7. Frumos.. foarte frumos mi-a placut mult . Mi-a starnit curiozitatea inca din primele randuri ! :*

    Daac vrei , uita-te si prin povestiile mele <3
    www.povesti-detoate.blogspot.ro

    RăspundețiȘtergere
  8. foarte frumos comentariul..am citit atatea comentarii bune,incat nu vreau sa fiu in pielea celui care va trebui sa jurizeze

    RăspundețiȘtergere
  9. Frumos ai structurat motivele . Succes . Imi place mult

    RăspundețiȘtergere
  10. foarte bine scris bafta la concurs :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte frumos scris :) Imi place. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  12. a fost destul de interesant articolul tau...succes

    RăspundețiȘtergere
  13. Se vede ca citesti foarte mult, dar mai ales ca iubesti categoria SF, ai descris foarte frumos motivele astfel incat am avut impresia ca citesc cateva pagini dintr-un jurnal al unei tinere nepamantene:-) :-) . Bravo, succes!

    RăspundețiȘtergere
  14. Frumos, frumos! Bafta multa! ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. Original articolul tau. Mi-a facut mare placere sa-l citesc.

    Si eu sunt pasionat de carti, dar ele mi-au creat un mod mai schematic de a descrie care sunt motivele pentru care citesc.
    Am si eu o lista cu motive.

    In general motivele pentru care citim sunt general valabile pentru toti; sunt universale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi in linii mari, motivele pot coincide, cred ca fiecare isi ierarhizeaza motivele diferit si cred ca si explicatia motivelor poate fi foarte diferita, in functie de modul de gandire al persoanei, de genul ei literar preferat etc.

      Ștergere
  16. asta numesc eu articol original! bravo!

    RăspundețiȘtergere
  17. Un articol foarte dragut, plin de sentimente si foarte original.
    Bafta la concurs!
    M-as bucura daca te-ai uita si la mine pe blog la postarea din cadrul concursului Libris. Acesta este link-ul: http://cartinemuritoare.wordpress.com/2013/04/15/de-ce-citesc/

    RăspundețiȘtergere
  18. Frumos şi original, chiar mi-a plăcut să-ţi citesc articolul. Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  19. cum am spus si in randurile de mai sus, chiar te apreciez se vede ca citesti sf, compunerea ta a fost una foarte buna!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.