Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

miercuri, 13 martie 2013

Recenzie vALLuntara: Ce-as fi eu fara tine?

Ce-as fi eu fara tine? este una dintre cele doua carti pe care blogul le-a primit in cadrul campaniei vALLuntar. In timp ce Andra si-a ales un roman de aventuri, eu am preferat sa imi completez colectia romanelor lui Musso, de al carui stil m-am indragostit de la prima carte semnata de el pe care am citit-o.

Rezumat:
Martin e un student francez, aflat in SUA pentru un schimb de experienta. Aici se indragosteste iremediabil de Gabrielle, insa nu reuseste sa-i spuna ce simte decat printr-o scrisoare pe care tanara o citeste in ultima zi in care Martin se afla pe pamant strain. Insa Gabrielle reuseste sa-l gaseasca la aeroport si sa-l convinga sa ramana.
Urmeaza cele mai frumoase zile din viata lui, insa nu-si imagineaza ce impact vor avea decat dupa ce se intoarce acasa si relatia lor se raceste. Incapabil sa inteleaga motivul pentru care s-au instrainat, Martin face sacrificii pentru a se intoarce in State, propunandu-i Gariellei sa vina la o cafenea daca doreste sa salveze relatia lor. Ea nu apare.
Asa incepe declinul personajului, care isi schimba complet stilul de viata si cariera, devenind politist. Anii trec si Martin reuseste cumva sa continue sa traiasca, desi amintirea Gabriellei e inca o rana deschisa. Insa destinele lor se vor intalni din nou atunci cand Martin devine obsedat de a-l prinde pe celebrul hot Archibald Maclean.

My view:
La prima vedere, si chiar la primele pagini, romanul pare o poveste de iubire. Nu e. E povestea a doi barbati care au pierdut totul, asa ca risca totul intr-o competitie cu un final neclar pentru amandoi, dar de care amandoi au nevoie. De asemenea, e o poveste despre curaj. Pe de-o parte, e curajul vecin cu sinuciderea de care da dovada Martin in confruntarea cu Archibald. Pe de alta parte, e curajul prudent, premeditat al lui Archibald, care hotaraste totusi sa riste la randul lui atunci cand afla ca are cancer in faza terminala.

Si apropo de aceatsa boala, nu mi se pare deloc intamplator faptul ca atat Archibald, cat si Elliott, protagonisul romanului Vei fi acolo? gasesc curajul de a lua cele mai mari hotarari atunci cand afla ca au cancer, si cred ca nu intamplator in romanul Ce-as fi eu fara tine?, Elliott are un rol episodic, mentionandu-se ca e prieten cu Archibald.

De asemenea, mi-a placut modul cum e descrisa decaderea lui Martin dupa despartirea de Gabrielle, felul in care din flashback-uri si scurte rememorari se constituie o perioada neagra care ii tradeaza durerea si pierderea mai mult decat orice explicatii. Insa mereu personajele principale ale lui Musso sunt atat de bine construite, incat nu numai ca par persoane reale, dar in final ai senzatia ca-i cunosti cu adevarat, poate chiar mai bine decat prietenii lor.

Iar finalul... e in stitlul lui Musso! Pentru cei care au citit Fata de hartie, e exact opusul finalului de acolo. E unul din lucrurile care ma distreaza la acest autor, faptul ca nu stii exact daca citesti un roman realist sau nu pana in ultima clipa, pana cand dai ultima pagina. Asadar, va recomand Ce-as fi eu fara tine? pentru ca e o poveste frumoasa, cu un sfarsit fericit... si avem nevoie sa mai credem in asemenea finaluri!

Acest articol face parte din campania vALLuntar initiata de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA. Daca recenzia va strange minim 15 comentarii de la persoane diferite, Editura ALL ne va oferi un copacel spre plantare.

28 de comentarii:

  1. Foarte interesanta recenzia ta, detaliata atat ca actiune, cat si ca structura. Musso devine o lectura obligatorie a zilelor noastre!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am o prietena mare fana a lui Guillaume Musso si ea mi-a povestit la fel de entuziasmata de cartea asta, mi-ai amintit putin de ea cand citeam recenzia ta :)

    PS: ce fotografie frumoasa aveti voi in header!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Chiar scrie superb Musso, merita sa ii citesti cartile. Cat despre header, ma bucur enorm ca-ti place :)

      Ștergere
  3. Eu tocmai citesc Fata de hartie si chiar imi place. Sunt curioasa cum este acest roman:).
    Spor la plantat copaci!

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu citesc acum Fata de hartien si mi se pare foarte interesanta. Cred ca voi incerca si Ce-as fi eu fara tine :)

    RăspundețiȘtergere
  5. E foarte incitant si titlul, care, intr-adevar, te trimite cu gandul la altceva. Mi-a placut recenzia ta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-a placut mult Fata de hartie :) cu siguranta o sa-mi placa si aceasta carte.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am citit toate cărțile lui Musso care au fost traduse la noi, iar fiecare e deosebită în felul ei. Stilul autorului m-a atras încă de la prima carte pe care am citit-o și sper să mai fie traduse și la noi alte cărți de-ale lui :D Musso e de departe unul din autorii mei preferați :x

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred că fiecare din noi își pune la un moment dat această întrebare :)
    Frumoasă recenzia și baftă la câți mai mulți copăcei!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am citit si eu cartea, si mi-a placut ca in recenzia ta a mentionat de curajul personajelor, la care nici nu ma prea gandisem pana acum.
    Doua lucruri insa mi-au placut in mod deosebit: stilul - dinamic, franc, placut, care te face mai mereu sa zambesti - si finalul - original si neasteptat.
    Ai dreptate cand spui ca personajele par foarte reale, si cred ca asta e inca unul din punctele tari ale cartii: complexitatea si sensibilitatea personajelor, cu trecutul care ii bantuie, cu amintirile si regretele lor.
    O carte care merita citita nu atat pentru subiectul ei, cat pentru constructia sa si pentru stilul unic si sensibil in care este scrisa.

    RăspundețiȘtergere
  10. Toată lumea îl laudă pe nenea ăsta. Trebuie să citesc și eu ceva de el, deja mă simt prost

    RăspundețiȘtergere
  11. si mie imi place Musso dar cartea asta inca nu am apucat s/o scitesc. spor la copacei

    RăspundețiȘtergere
  12. Musso imi place, dar cartea aceasta nu mi-a placut prea mult
    spor la plantat copacei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie mi-au placut mai mult alte romane de-ale lui Musso, insa si acest roman m-a impresionat, in special povestea lui Martin, mai ales "perioada neagra" la care am facut referire in recenzie :)

      Ștergere
  13. Pare un subiect interesant, n-am citit nimic de acest autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Guillaume Musso e clar un autor exceptional

    RăspundețiȘtergere
  15. Si mie imi place cum scrie Musso. "Ce-as fi eu fara tine" a fost prima carte scrisa de el pe care am citit-o si de atunci incerc sa citesc tot ce a scris.Felicitari pentru recenzie.Mi-a placut cum i-ai facut prezentarea:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Frumoasa recenzie, as citi si eu cartea asta - cu atat mai mult cu cat am aflat ca e cu final fericit :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Suna foarte interesant si m-ai facut curioasa. Un mix bun intre dragoste si actiune.

    RăspundețiȘtergere
  18. Si eu o am in biblioteca si abia astept sa o citesc. M-ai facut mai curioasa decat eram :P

    RăspundețiȘtergere
  19. Am spus eu că acest autor este un geniu! Sunt sigură că în câştiva ani va fi studiat în şcoli, bine nu cred că la noi, dar eh:D
    Oricum încă un roman care merită citit.
    Felicitări pentru recenzie.

    RăspundețiȘtergere
  20. Abia astept sa o citesc. Foarte interesanta recenzia. :)

    RăspundețiȘtergere
  21. În sfârșit, o carte cu un final fericit ... cred că aș avea nevoie după câteva cărți triste ...

    RăspundețiȘtergere
  22. Foarte frumos, chiar m-ai facut curioasa !

    RăspundețiȘtergere
  23. Am citit Fata de hartie si mi-a placut. Cu siguranta voi citi si acest roman cu aceeasi placere. Spor la plantat.

    RăspundețiȘtergere
  24. Ce de carti am adunat in lista "de citit in viitorul apropiat" ! :D
    Faina campania asta!
    Bafta la strans comentarii!

    RăspundețiȘtergere
  25. nu e vorba despre o poveste de dragoste????????????? eu numai la asta ma gandeam cand citeam titlul! mai sa fie! si nu stii niciodata la ce sa te astepti la real sau ireal? inseamna ca e un autor foarte bun! si despre fata de hartie am auzit numai pareri bune!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E si o poveste de iubire, desigur, dupa cum ne-a obinuit Musso, insa dupa parerea mea nu despre asta era vorba :))

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.