Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Saga Dune de Frank Herbert

Opera de geniu. Nu exista cuvinte mai bune pentru a caracteriza pe scurt incredibila saga Dune a lui Frank Herbert. 6 romane in care autorul da dovada de imaginatie, inventivitate si talent iesite din comun.

Rezumat:
Mult in viitor, cand omenirea traieste deja in cadrul unui Imperiul Galactic, Arakis (cunoscuta si ca Dune) este cea mai valoroasa planeta din intregul Imperiu. Desi e doar un desert arid, fara nicio mare nicaieri, aici se gaseste cea mai valoroasa substanta din intregul Univers: mirodenia. Dar pe langa raritatea ei, e si extrem de greu de obtinut, deoarece in desert traiesc viermii de nisip, suficient de sensibili cat sa simta pasii umani la suprafata nisipului si suficient de mari cat sa inghita o fabrica de extractie.
Viermii pot trai doar in desert. Dar distrugerea desertului ar insemna distrugerea mirodeniei, deoarece viermii in stadiul de larve o produc. Asa ca oamenii au invatat sa se adapteze, traind in ariditate cu ajutorul unor haine speciale - distraie - care le absorb si filtreaza apa eliminata din corp. De asemnenea, au colectoare speciale ale apei din atmosfera. Si omenirea se adapteaza inca o data si supravietuieste.
Aceasta lume o primeste in grija Ducele Leto, care se muta aici impreuna cu familia lui: Doamna Jessica si Paul Atreides, fiul ducelui. Insa cand tatal sau cade prada intrigilor, Paul trebuie sa invete sa supravietuiasca pe Dune, in desert, printre oamenii la fel de aspri ca stilul lor de viata.

My view:
Mica mea descriere nu reda nici pe departe farmecul incredibil al seriei, nu acopera nici pe departe fascinatia pe care o exercita Dune asupra fiecarui cititor, complexitatea acestei lumi izvorate din imaginatia unui geniu. Nu exista cuvinte care sa cuprinda minunatia sagai Dune, cu exceptia celor cu care a fost scrisa. Cititi cartile pentru ca nici nu stiti ce pierdeti. Indiferent ce fel de SF va place, il veti gasi aici. Daca nu va place SF-ul, cu atat mai mult ar trebui sa incercati macar prima carte. Daca n-o sa va placa, abia atunci puteti afirma cu certitudine ca SF-ul nu e genul vostru.

Dar cartile acestea au intr-adevar de toate. Au intriga politica. Au o lume incredibil de bine si de detaliat creata. Au niste concepte absolut fantastice (spre exemplu, capacitatea unor oameni de a avea amintirile tuturor stramosilor lor, din cele mai vechi timpuri). Au animale uimitoare si un ecosistem extrem de bine pus la punct si explicat. Au niste personaje bine gandite, bine conturate si de care te atasezi incredibil de usor. Au organizatii secrete incredibil de dezvoltate, cu oameni extrem de bine antrenati. Au povesti de iubire induiosatoare. Au atat de multe elemente splendide imbinat absolut perfect incat ramai repede fara cuvinte la sueprlativ cu care sa le descrii. Si oricum, cuvintele nu sunt suficiente.

Seria este din nou disponibila in totalitate tuturor celor care doresc s-o citeasca, toate cele 6 volume putand fi gasite la editura Nemira, intr-un format splendid si cu niste coperti atragatoare (toate sunt frumoase, dar iubesc in mod special coperta de la Dune si de la Imparatul-Zeu al Dunei atat de mult, incat aproape ca vreau sa le cumpar desi am deja colectia in casa). Weekend-ul acesta, pachetul Dune si multe aletele beneficiaza de 38% reducere, asa ca profitati!
Oferta Nemira

14 comentarii:

  1. O întrebare:

    Eu am „Dune” în două volume de la adevărul, colecția aia verde. Cele două volume sunt prima parte din cele 6 menționate de tine ori primele 2? Uitându-mă pe cuprinsul lor, primul volum conține cartea 1 pe când vol 2 conține cărțile 2 și 3 plus anexe.
    Te întreb pentru că ma gândesc să mă apuc de le citit. Am mai citit SF la recomandarea ta (moștenirea Heorot) și mi-a plăcut, așa că am încredere în tine ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu am tot de la adevarul:D.Ma bate si pe mine gandul sa ma apuc de acele 2 volume.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu intotdeauna pierd cartile bune de la Adevarul.

      Ștergere
    2. LE poti comanda si de la ziar, si le poti lua pe toate odata

      Ștergere
  3. Cele doua carti de la Adevarul alcatuiesc impreuna cartea Dune, primul volum din saga lui Herbert. (Am verificat acum, am si colectia Adevarul si cartile de la Nemira, intr-o editie mai veche).
    Citit-le si, daca va plac, continuarea e Mantuitorul Dunei :)

    RăspundețiȘtergere
  4. O sa le citesc si eu pentru ca tot le am in biblioteca, am tot amanat sa le incep dar gata ma apuc de ele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Abia astept sa-mi spui cum ti s-au parut cand le termini :)

      Ștergere
  5. eu nu le am, am auzit ca sunt foarte bune, insa nu stiu daca ma prind....eu sunt mai dificila:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. recomandarile sunt foarte bune si nu stii pana nu incerci

      Ștergere
    2. Cred ca in final, totul se reduce la intrebarea: Poti agreea macar o carte SF? Daca da, atunci n-are de ce sa nu-ti placa seria pentru ca pe o baza SF se construiesc o multime de lucruri splendide. Daca insa nu poti trece peste detaliile care tin de acest gen... exista mari sanse sa nu-ti placa.

      Ștergere
  6. Salut imi poti face rezumatul operei dune adica introducere cuprins si incheiere Te rog solemn !!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Opera Dune e alatuita din 6 volume (daca iei in considerare doar ce a scris Frank Herbert) sau din vreo 14 (daca numeri si volumele scrise de fiul lui Herbert, romane pe care nu le-am citit), asa ca e extrem de greu de rezumat, lucur pe care l-am mentionat si in recenzie.
      Tot in cadrul recenziei, am facut si un scurt rezumat al primului volum. Daca vrei sa stii mai multe, citeste cartea. Merita, daca iti place SF-ul.

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.