Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

joi, 13 septembrie 2012

Academia Vampirilor #1 (recenzie)


Am scris si pe Goodreads ca nu ma asteptam ca dupa ce am citit Twilight si VD sa-mi mai placa vreo carte cu vampiri scrisa recent. Cu atat mai putin daca este despre o scoala de vampiri, pentru ca gaseam ideea ridicola. Ei bine, pentru Richelle Mead, ideea a fost buna si a dezvoltat-o intr-o carte care mi-a placut surprinzator de mult.

In lumea din aceste carti exista 3 tipuri de vampiri: dhampirii (jumatate vampir, jumatate oameni), moroii (vampiri "buni" care nu ucid ca sa se hraneasca) si strigoii (vampiri "rai", care sunt moroii care au ucis hranindu-se; pot fi creati si prin muscatura). La aceasta scoala, dhampirii invata sa devina protectorii moroilor, iar moroii invata sa-si controleze magia. Strigoii n-au ce cauta aici si in principiu, toata lumea ii vrea morti.


In mijlocul acestei lumi traieste Rose, dhampiriul din perspectiva careia e scrisa povestea. Rose este cea mai buna prietena si viitorul protector al Lissei, ultima supravietuitoare a uneia dintre cele 12 familii relage ale moroilor. Cartea incepe cu ele doua fugite de la scoala si incercand sa dispara in lumea oamenilor, insa sunt gasite si aduse inapoi. Aici intra in scena Dimitri, protectorul oficial al Lissei si unul dintre cei mai buni la ceea ce face. El devine responsabil de antrenamentele suplimentare de care Rose are nevoie ca sa recupereze ce a pierdut cat a lipsit de la scoala. Si cum Dimitri e clasicul tip-sexy-dar-rece, iese o poveste de dragoste.

Ceea ce am apreciat la carte este ca nu exista un triunghi amoros, ca protagonsita nu e o adolescenta umana care sa ma enerveze prin tot ce face si ca Dimitri nu si-a aruncat toate hotararile si toata viata la gunoi ca sa se lase prada dragostei. Ba chiar e un soldat model de la cap pana la coada, ramanand lucid si explicandu-i fara melodrama lui Rose de ce nu va fi niciodata nimic intre ei.

Sper ca n-o sa se schimbe in volumele urmatoare, pentru ca mi-a placut sincer faptul ca a ramas mereu rational. Dar nu-mi ramane decat sa astept urmatorul numar Bravo ca sa vad :).

19 comentarii:

  1. Stiam eu ca o sa-ti placa! Stiam eu ca daca ti-a placut Eternitate o sa-ti placa seria muuuult mai mult. Ma simt mandra :))

    RăspundețiȘtergere
  2. este o serie draguta dar nu m-a impresionat

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pune prea mult accent pe sentimentele care leaga personajele si prea putin pe actiunea care se desfasoara

    RăspundețiȘtergere
  4. De acord, dar totusi cartea este romance, asa ca e normal ca sentimentele sa primeze. Si, de fapt, despre sentimente este cartea, pentru ca daca elimini povestea de iubire (sau povestile, pentru ca mie mi se par doua) sau o scoti din prim-plan, ramai cu vreo 10 pagini...

    Dar ceea ce am apreciat la carte e ca acest fundal e foarte bine organizat si detaliat si ca povestea de iubire e bine gandita, cele doua imbinandu-se splendid.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu nu ma referam la sentimentele de dragoste dintre cele doua cupluri si la multa tenta psihologica pe care autoarea incearca s-o creeze in carte

      Ștergere
  5. superba serie:X
    o serie care contureaza foarte bine existenta vampirilor si povestea de dragoste care ne uimeste:X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la capitoul cu existenta vampirilor, as zice ca contureaza un soi de istorie a vampirilor, o clasificare a lor pe regnuri si soiuri

      Ștergere
  6. Ei bine,Academia vampirilor este o serie MUST READ (da,cu majuscule pentru ca este o serie foarte reușită). Am fugit de aceasta carte atunci când am văzut-o pe rafturile biblioteci,însa am împrumutat-o în speranța ca fratele meu o va citi( dar nu a făcut-o) spre finalul termenului limita mi-am adunat curajul o citesc și ca sa vezi,mi-a plăcut extrem de mult,nu am putut suporta și am împrumutat-o și pe următoarea în speranța sa a aflu ce a mai făcut Rose. Văzut prin ochii lui Rose, Dimitri este dur,tipul rău pe care nu îl suporți dar trebuie sa îl respecți,însă în finalul primului volum nu poate sa nu și-l scoată din minte,ajungând astfel sa îl vadă ca pe printul pe care îl aștepta (dacă printul era înveșmântat în haina lunga de piele).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dimitri nu mi se pare deloc tipul rau ci doar tipul indiferent

      Ștergere
  7. dimitri e absolut genial:x,il iubesc,la inceput nu m-a atras asa de mult,dar pe urma l-am acceptat asa cum e el,si m-a m-ai atras foarte mult si christian ozera:X:X

    RăspundețiȘtergere
  8. sincera sa fiu cred ca cea mai bine gandita trasatura a lui dimitri este descendenta ruseasca

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu mi-am cumparat cartea cu revista, dar am abandonat-o pe la pagina 20 si ceva. Pe mine una nu m-a atras deloc, chiar daca de obicei imi plac muuult cartile cu vampiri. Nu cred ca o voi citi prea curand, intotdeauna am alte carti, mai bune din punctul meu de vedere in vizor.

    RăspundețiȘtergere
  10. cred ca dupa academia vampirilor piata a devenit pur si simplu saturata de cartile cu vampiri, cand am citit seria asta mi s-a parut interesant faptul ca era un subiect nou dar acum deja m-am saturat de cartile cu vampiri

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu mi-ai dat motivul perfect, cred.
      Asa simt si eu, m-am saturat de vampiri, nici macar la TVD (serialul) pe care il asteptam saptamana de saptamana nu ma mai atrage.

      Ștergere
    2. eu am mai spus si o repet, cartile cu vampiri nu sunt benefice! pe mine seria amurg m-a determinat sa-mi cumpar cartile, sa le citesc, sa-mi placa dar sa nu fac o pasiune nebuneasca astfel incat sa citesc ,,alte" atfel de carti. eu urmaresc si serialul TVD si nici acolo n-am facut ceva nebunesc! totul este sa ai limite si sa nu incepi sa iti creezi din vampiri niste idoli despre care ai tot vrea sa citesti, fiindca a aparut multa literatura slaba....in ultimul timp...cu si despre vampiri/ varcolaci etc!

      Ștergere
    3. Nu sunt neaparat de acord. Mie mi se pare normal ca daca iti place un gen de carti, sa vrei sa citesti mai multe carti din acel gen.

      Asadar, problema nu sunt vampirii sau cartile cu vampiri, ci faptul ca cititorii nu au discernamant si apreciaza si cartile de slaba calitate, care sunt ridicate la rangul de "bestsellere" si suprasatureaza piata.
      Mi se pare valabil si pentru seriale: nu e vina lor ca sunt proaste si nu mai atrag, relatia de cauzalitate e invers: sunt proaste pentru ca asta se cere, deci e vina publicului.

      Ștergere
  11. Am inceput si eu sezonul 1 dar nu resusesc sa dau inainte nu ma atrage deloc

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.