Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

vineri, 17 august 2012

Book Lovers Challenge #17

Cărți electronice vs Cărți tipărite. Pe care le preferi, cu argumente pro și contra.

As vrea sa-mi amintesc de cate sute ori am auzit dezbaterea asta. Nu cred ca pot adauga nimic in plus fata de tot ce se pune, dar am sa-mi spun pur si simplu parerea: sunt pro carti tiparite.

Da, ideea de carti electronice mi se pare in regula si realizez ca probabil acesta e viitorul spre care ne indreptam incet-incet. Da, un e-reader e mai comod in metrou/autobuz etc, dar rareori citesc in mijloacele de transport (cartile ma "prind" suficient cat sa ratez statia la care trebuie sa cobor... si sa nu-mi dau seama decat peste vreo 5 statii). Da, nu bate lumina in el, incape o biblioteca intreaga intr-o chestie cat o foaie de hartie, nu are mirosul acela prafos, e eco, bio, nature-friendly, salveaza ursii panda si balenele albastre si, in principiu, e dumnezeu pe pamant.

Ok. Mie imi plac cartile tiparite. Imi place sa le simt greutatea in mana. Imi place sa intorc paginile. Imi place sa folosesc semne de carte. Imi place mirosul prafos. Imi place sa le cumpar si sa plec din librarie cu o punga plina, nu cu un stick. Imi place sa le imprumut de la prieteni sau sa le imprumut lor, nu sa primesc/trimit un mail. Pentru mine, un gadget nu poate sa inlocuiasca placerea de a tine o carte in mana. Stiu ca deja suna a cliseu pentru ca toata lumea pro carti tiparite spune asta, dar e pur si simplu adevarul. Ne plac cartile "reale", ele face ca intreaga experienta a cititului sa para mai vie. Imi dau seama ca lumea se "tehnologizeaza" si de obicei imi place sa imbratisez "jucarelele" care ne usureaza viata, dar in cazul cartilor pur si simplu nu vreau sa accept schimbarea.

Nu sunt anti e-reader, nu vreau sa le tai gatul tuturor celor care le folosesc. Mi se pare ca aceasta alegere depinde de om si de gust. Mie imi plac cartile reale si daca dispar (doamne fereste!) o sa regret vesnic. Totusi, sper din suflet ca peste cateva generatii sa mai existe undeva biblioteci unde oamenii pot citi carti tiparite.

11 comentarii:

  1. Ai uitat de pădurile tropicale și de calota glaciară pe care o salvează e-readerele :))
    În principal sunt de acord cu tine, iar prețurile pt e-bookuri cu toate laudele editurilor și librăriilor online nu sunt cu mult mai mici (cam 7-8lei e diferența)decât la cele tipărite.
    Pe deasupra eu sunt „colecționar de cărți” și îmi place să am rafturi care stau să se rupă și gem de cât sunt de încărcate.
    Așa că, stai liniștită Ghanda, dacă dispar cărțile tipărite te invit la mine să le răsfoiești pe cele care le am eu ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi plac cartile tiparite. Cumpar cel putin o data pe luna o carte dar in ultimul timp am inceput sa citesc carti electronice.Inca nu am un e-reader personal dar planuiesc sa imi iau si eu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sunt in totalitate dedicata cartilor tiparite. Poate ca sunt eu mai demodata, dar astea imi plac cel mai mult.

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am uitat să menționez că nu aș refuza un e-reader dacă mi-ar fi oferit gratuit; oricum, cred că e mai practic decât un laptop, în ceea ce privește lectura.

    RăspundețiȘtergere
  5. Initial si eu am crezut ca a citi pe laptop e obositor dar acum nu mi se mai pare. Sunt zile cand citesc de dimineata pana seara si e ok . Totusi un e reader e util ca il iei peste tot in geanta .

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu siguranta sunt pro carti tiparite . Numai cand le vad in biblioteca personala cu se intind pe rafturi , parca ma simt mandra !
    Am incercat sa citesc si E-book-uri , de ce sa mint , si inca o mai fac . Dar nu e la fel :(

    RăspundețiȘtergere
  7. clar sunt pentru carti tiparite au alt farmec si o sa razi dar ador parfumul de tus pe hartie

    RăspundețiȘtergere
  8. Ajutam ecologia daca citim in format e-book, dar imi plac mai mult cartile tiparite.
    Sa le simt mirosul, sa le simt in mana, sa ma opresc sa ma uit cate carti am citit, nu se compara cu cartile in format electronic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Perfect de acord cu tine! sunt pro carti tiparite din acelasi motiv

      Ștergere
  9. Daca se recicleaza cartile si in general hartia ajutam ecologia asa ca nu e neaparat nevoie de e-book :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. serios???? eu nu mi-as oferi pentru nimic in lume cartile la reciclare

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.