Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

luni, 7 mai 2012

Pentru ca merita!

Nu, nu e vorba despre vreo firma de cosmetice, ci despre motivul pentru care am citit seria Cantec de Gheata si Foc si motivul pentru care as reciti-o. Acelasi motiv care m-a facut sa ma uit la serialul Game of Thrones creat dupa seria de carti. Acelasi motiv pentru care recomand cartile tuturor si pentru care invit toti fanii pe forumul dedicat seriei.

Pentru ca merita! Si deoarece consider ca merita, particip cu acest articol la concursul organizat de editura Nemira pe site-ul westeros.ro si va impartasesc si voua motivul pentru care iubesc aceasta serie.

In primul rand, ador complexitatea ei. Nu exista scene de prisos, nu exista intamplari fara logica, totul e ca un joc de puzzle. Exista o multitudine de personaje, unele usor de iubit, altele greu de inteles, dar fiecare cu povestea lui, fiecare cu motivatiile lui, ascunse sau nu. Si sunt toti umani. Nu exista bun si rau, nu exista Fat-Frumos si zgripturoaica. Poti ajunge sa-l indragesti pe asasinul care parea nemilos, la fel cum poti ajunge sa urasti personajul care parea pozitiv. Si cel mai interesant e ca poti sa iubesti si sa urasti un personaj simultan.

Apoi, iubesc felul cum povestile se impletesc intre ele, cum totul e ca o panza de paianjen, cum totul se leaga si nimic nu e independent, de sine stator. Si nimic nu e ceea ce pare. Poti sa ajungi sa crezi ca intelegi si cunosti un anume personaj, apoi perspectiva din care il privesti sa se schimbe si sa-ti dai seama ca nu stii nimic despre el. Exact ca in lumea reala.

Asadar, ceea ce iubesc la seria Cantec de Gheata si Foc e faptul ca e reala. Poti sa te regasesti in personaje, in situatii, in decizii. Poti sa le crezi. Autorul nu a inventat doar o alta lume, a creat oameni. Oameni adevarati, credibili, pe care ii poti intalni, sub o forma sau alta, si azi. In Cantec... poti sa te abandonezi cat timp citesti, sa fii acolo si sa te lasi pacalit ca totul e real, ca se intampla. Poti sa ajungi sa crezi ca nu e nimic mai important decat sa ajungi pe Tronul de Fier sau sa protejezi lumea de Ceilalti.

Pentru mine, Cantec de Gheata si Foc e o opera literara adevarata (si nu folosesc doar cuvintele goale de la ora de romana). E o forma de arta care te face sa uiti de realitate, sa evadezi intr-un loc nu neaparat mai bun sau mai rau, ci doar alt loc. Un loc credibil, in care poti visa sa traiesti.

Asadar, frati din taram, faceti rost macar de primul volum si cititi-l. Sau macar uitati-va la serialul Game of Thrones. Pentru ca merita!

9 comentarii:

  1. Nici nu puteai zice mai bine și exprima mai frumos sentimentele față de această saga fantasy impresionantă.
    „Cântec de Gheață și Foc” chiar merită! așa că vă îndemn și eu la lectură, alături de Ghanda.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte interesantă prezentarea. Spre rușinea mea, n-am citit seria, cu toate că am auzit doar cuvinte de laudă despre ea. De îndată ce voi avea timp și preferință pentru genul din care face parte, o voi citi negreșit.
    Multă baftă în continuare cu blog-ul! Vă țin pumnii!

    RăspundețiȘtergere
  3. am doar primul volum din serie in format vechi, si al doilea e-book...si inca ma asteapta sa le deschid...sper in concediu

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu am apucat sa o citesc inca. Sper sa reusesc vara aceasta. Imi place mult cum ai prezentat seria.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am primele doua volume hardcover. Vara aceasta poate il citesc si eu pe primul. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Am toata seria in biblioteca si am urmarit serialul cu mare interes. Recenzia ta imi sporeste nerabdarea de a termina de citit seria cat mai repede posibil.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sincera sa fiu , am auzit multe lucruri despre serie , dar totusi mi-a lasat o vaga impresie , ca nu mi-ar placea chiar asa de mult . Adica mi s-a parut a fi mai mult o serie preferata de baieti . Stiu ca sunt misogina , etc . Dar nu asta e intentia mea ,.

    RăspundețiȘtergere
  8. E ok. Eu sunt fata si mi-a placut si nu ma consider chiar baietoasa. Cunosc si fete, si baieti carora le place, asa ca eu cred ca e chestie de gust.

    Incearca sa te uiti la primul sezon din Game of Thrones si daca chiar nu-ti place, atunci nici cartile nu cred ca au cum sa-ti placa. Insa daca iti trezeste interesul, incearca si cartile, sunt mult mai bune decat serialul (care, la randul lui, e foarte bun)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact asta ma gandeam si eu sa fac, sa vad primul si al doilea sezon si apoi sa imi iau cartile

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.