Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

sâmbătă, 31 martie 2012

Lumea s-a vampirizat intr-un stil modern

Buna tuturor, din moment ce astazi am inceput curatenia de primavara, ma gandeam ca odata pe luna sa fac eu o rubrica "spontana" in care sa purtam discutii diverse. Iar cea din luna aprilie va fi pe tema vampirilor.

Ceeace a inceput ca o frumoasa poveste dintre vampirul Edward si Bella, s-a extins in febra Jurnalelor Vampiprilor, True Blood, Academia Vampirilor si asa mai departe.
Povestile se repeta mereu: un vampir se indragosteste de o muritoare, iar ambii sfarsesc impreuna. Clasic si oarecum putin cam siropos, nu credeti?
Sincer imi este dor de o poveste de groaza cu clasicii vampiri, cei care mor la usturoi, cruci, apa sfintita si ard in lumina soarelui. Mi-e dor de miturile vechi cum ca vampirii ies in noptile cu luna se transforma in lilieci si ataca fecioare mult prea naive care umbla noapte, iar pe cele frumoasa le transforma in sclavele lor pe vecie.Voi ce povesti preferati? Clasicul sau lapislazulii si stralucirea in soare?

Mie imi plac ambele, dar cred ca intr-o masura mai mare as prefera o carte clasica.

13 comentarii:

  1. Ambele. Desi cand citesti JV&co ai sentimentul ala de implicare maxima(ma refer ca e mai mult romantism) si cele clasice au doza lor. Recent am citit ''Domnisoara Christina'' de Eliade si mi-a placut mult, e diferit de ce am citit pana acum. Si daca la inceput, cand a aparut Twilight, aveam impresia ca e rupta din rai, acum imi pare mai mult un soi de cliseu:D Toate cartile cu vampiri sunt folositoare, pentru ca daca n-ar fi alea siropoase, nu le-ai mai aprecia pe cele clasice.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. cele clasice imi plac
    dar oricum raman la romanele gothice ale lui Anne Rice:x

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu consider ca romanele moderne cu si despre vampiri sunt genul care atrag orice persoana de orice varsta, fie tineri, fie adulti. Sunt pe intelesul tuturor, pe cand clasicul Dracula este mai mult pentru cei cu esenta tare sau cel putin pentru cei "invechiti" iar eu asa cum am precizat, imi place clasicul mai mult decat contemporanul, pentru ca daca nu ar fi el, am uita de unde am pornit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu sunt de acord cu faptul ca "noii" vampiri atrag pe toata lumea. Sunt foarte multi carora nu le plac si si mai multi carora nu le mai plac. Dupa cum a spus Ramona, vampirii buni au ajuns un fel de cliseu. La fel varcolacii, fantomele, mai nou, pana si zombii.
    Exploatarea personajelor care in mit erau negative a ajuns ceva ce face oricine, apoi se numeste autor de bestseller. Sunt foarte multi carora aceste carti nu le mai spun nimic si prefera sa se intoarca la clasici.
    Asadar eu sincer nu cred ca valul de vampiri, varcolaci etc place tuturor, ba din contra, cred ca mult mai multi ii agreaza pe clasici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Prefer saga Amurg în locul lui Dracula, dar aș citi oricând Dracula, mortul viu, în loc de Amurg. Stai puțin, deja le-am citit! :)

    Cred totuși că urban-fantasy-ul mai are multe direcții spre care să se îndrepte și după încă un an-doi în care spre că va apărea un paracetamol și pentru cei ce suferă de febra, asta, vampiristică vom avea pe piață noi idei de exploatat.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vampirii astia "moderni" au distrus intreaga esenta a miturilor, dupa parerea mea. O poveste de dragoste in orice carte se accepta, dar o poveste de dragoste adolescentina nu merge oriunde, iar in cazul acesta deloc. Vampirii ar trebui sa stea in castelul lor sau in lumea lor subterana(Underworld) si sa omoare oameni pentru sangele lor, nu sa intre in calduri si sa sara pe prima adolescenta melancolica peste care dau. La fel si cu celelalte creaturi mitice: varcolaci, mumii,zombie etc Locul lor este stabilit in mitologie si in legende, de ce sa intorci roata brusc? Cred ca sera Twilight are pentru fiecare fan, doi oameni care urasc/displac seria si sincer numai de la americanii aia care sunt fraieriti de orice chestie de genu merge smecheria asta cu bestsellere. Nu am citit nici Amurg, nici Dracula, insa pot fi mandru ca am un exemplar de Bram Stocker in biblioteca, pe cand de un exemplar de Amurg...never!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Părerea mea este că vampirii sunt și vor fi multă vreme de-acum încolo o dezbatere aprinsă. În mare parte, sunt de acord cu ambele tabere. Recunosc, mă pasionează vampirii și tot ce ține de spirite și viață după moarte, însă asta nu înseamnă că apreciez poveștile care sunt duse la extrem.
    Când a apărut toată nebunia cu Twilight la noi, am citit cărțile mai mult din curiozitate, și nu din plăcere. Atunci, la momentul respectiv, mi-a plăcut povestea. Dar acum, la o distanță de doi sau trei ani, mi se pare că unele lucruri sunt mult prea exagerate și prea apropiate de viața umană. Sunt persoane cărora le place ideea unui vampir care se apropie foarte mult de un om obișnuit. E părerea lor și trebuie respectată. Nu cred că aici există o tabără bună și una proastă. Ambele au motivele lor.
    În fine, am cam deviat de la subiect... Eu consider că vampirii sunt o sursă foarte bună și largă de inspirație, dacă știi cum să te folosești de tot ceea ce ei reprezintă. Adevărat, poveștile de dragoste adolescentine între un vampir și o muritoare sunt deja fumate, dacă nu chiar "învechite". Cu toate acestea, vampirii continuă să atragă un număr mare de cititori la nivel mondial. De ce? Poate pentru că nu sunt un lucru cu care te întâlnești în fiecare zi la colț de stradă. Pentru că sunt ființe despre care toată lumea vorbește, dar nimeni nu știe nimic sigur. Sunt legende, fac parte din tradiția noastră.
    Ceea ce cred că le-ar mai putea salva imaginea în ochii celor care s-au săturat de ei ar fi întoarcerea la poveștile cu vampiri autentici, în care ei sunt personajele negative și se tem de tot ceea ce tradiția susține. În care fac ceea ce ar trebui să facă un vampir normal, cu "scaun la cap"...

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu unul m-am saturat de vampirii sclipitori si fara colti. Sunt pur si simplu bulversat daca mai mai aud de multe ori de ei. Varianta Lisei Smith cu lapislazuli nu mi se pare chiar atat de fake, ci un pic mai clasica (chiar si asa cartile au fost scrise in 1992).

    Insa imi e dor de lilieci, frica de lumina, coltii aceia mari, transformari cu tipete si blana! Il iubesc pe Dracula si nu pot sa mint (si toti vampirii din neamul lui)! :))

    RăspundețiȘtergere
  9. Ambele.
    Consider ca este frumoasa o poveste de dragoste in orice carte , chiar daca acum este ,,la moda" relatia fiinta supranaturala- muritor. Dar unii autori exagereaza ( in special cu vampirii) .I-au inzestrat cu o frumusete izbitoare si ireala. Asta pot intelege,dar ce nu inteleg este reactia muritorului. Ok este frumos ,dar sa recunoastem cine se indragosteste la prima vedere? Muritorul parca este hibnotizat. Plus ca dupa ce afla este acolo ceva gen ,, nu imi pasa ca poti sa ma omori in 2 secunde. Eu te iubesc" Serios? Cine naiba ar reactiona asa ,chiar si cu o iubire puternica? Dar dupa 3 zile in care sunt impreuna gata ,,te iubesc atat de mult incat poti sa ma si omori nu imi pasa". Asta ma enerveaza cel mai tare. De aceea uneori tind spre vechii vampiri. Cand fata isi da seama ce este el si fuge mancand pamantul in loc sa i se arunce in brate declarandu-i iubire eterna.

    RăspundețiȘtergere
  10. cred ca vampirii, asa cum sunt priviti e, evolueaza odata cu moda,,,intr-o vreme erau ceva inspaimantator..in alta sunt personaje romantice...eu nu-i inteleg insa pe cei care duc pasiunea le xtrem, cei care-si modifica dintii si beaui sange si taatueaza diverse simboluri..e prea mult

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca vrei sa citesti clasice , iti recomand Anne Rice .
    Am incercat sa citesc cateva volume , dar nu erau de mine . Erau prea ... istorice si mature , cred . M-am plictisit repede :(
    Poate le voi relua intr-un viitor in care voi fi capabila sa le inteleg la o capacitate maxima .
    Si nu mi-e rusine sa spun asta !

    RăspundețiȘtergere
  12. mie sincer nu prea imi plac cartile cu vampiri. As vrea insa sa citesc Dracula, si seria The vampire diaries. Am mai citit si seria Amurg, si mi-a palcut foarte mult. Intentionez sa citesc si Dsoara Christina de Eliade. Eu ma aflu undeva la granita clasic si modern, insa cu, cat este mai clasica o poveste cu vampiri cu atata este mai sangeroasa, daca ne gandim la vampirii mdoerni descoperim dintr-odata si o latura ,,umana", o latura mai buna la ei!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.