Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

sâmbătă, 27 iulie 2013

Leapsa: Summer Tag

Am primit zilele trecute o leapsa foarte drguta de la fetele de la Walking on Letters, carora le multumesc pentru ca mi-a placut s-o rezolv, m-au pus pe ganduri de cateva ori.


Reguli:
• Preia imaginea Summer Tag in postare;
• Raspunde la cele 12 intrebari (pozele de la unele sunt doar optionale);
• Da mai departe.


Intrebari & raspunsuri:

1. Care este cea mai ieftină şi cea mai scumpă carte din biblioteca ta? (+poză, opţional)
Cea mai ieftina este Fantomele ne stiu toate secretele in editie paperback pe care am prins-o la o reducere la un targ de carte, iar cea mai scumpa este Dansul Dragonilor (hardcover) de George RR Martin.

2. Ce carte e o „plăcere nevinovată” pentru tine, şi ai reciti-o cu drag?
Cred ca era mult mai usor daca eram intrebata despre placerile mele vinovate, pe acelea le stiu fara sa ma gandesc prea mult. Placeri nevinovate... cred ca as reciti orice SF semnat de Isaac Asimov pentru ca omul scrie superb, i-am adorat toate romanele si el m-a facut sa ma indragostesc nu doar de literatura SF, dar si de lumea iubitorilor acestui gen. Si daca ar fi sa aleg un singur titlu, probabil as reciti Robotii si Imperiul.

3. Ce calităţi şi trăsături fizice ar trebui să aibă un personaj ca să te cucerească? Şi care personaj s-a apropiat până acum de „perfecţiune”?
In carti, spre deosebire de viata reala, aspectul fizic conteaza extrem de putin pentru ca practic nu "vezi" personajele decat cu ochii mintii si poti alege sa nu respecti intocmai descrierea autorului. Un exemplu simplu e Tyrion din seria Cantec de Gheata si Foc. In carti, e descris nu doar ca fiind un pitic (ceea ce se regaseste si in serial), dar are si picioare strambe, ochii de culori diferite, un chip deloc atragator si cicatricea pe care i-au facut-o in serial e o gluma pentru ca in carti isi pierde nasul cu totul. Si totusi, am iubit personajul. Asadar, ceea ce ma cucereste la un personaj este in primul si in primul rand un simt al onoarei, al apartenentei si apoi istetimea ceva mai sus de medie. Personajul meu preferat care intruneste aceste calitati este R. Daneel Olivaw din romanele lui Asimov (apare prima data in Caverne de otel si reapare pe parcursul seriilor Robotii, Imperiul si Fundatia). Desi au fost multe alte personaje care m-au cucerit, el ramane preferatul meu datorita iubirii sale pentru rasa umana, pe care o ajuta sa treaca la nivelul urmator, evitand autodistrugerea. M-a facut sa plang nu o data si m-a impresionat la un nivel mai profund decat orice alt personaj.

4. Ce carte ai tot amânat să o citeşti din cauza lipsei timpului sau a lenei? (+poză, opţional)
Avand in vedere BAC-ul si admiterea, am amanat o gramada de carti, insa cea pe care o aman de cel mai mult timp este Hyperion de Dan Simmons. O am din ianuarie si nu o aman pentru ca nu ma atrage, ci pur si simplu apar alte carti intre timp si pare ca nu reusesc niciodata sa ajung la ea.

5. Cu care autor ai o relaţie de iubire-ură şi de ce?
Philip K. Dick. Omul scrie superb, are exact genul de povesti care imi plac: cele care la sfarsit au o fraza sau cateva randuri care schimba totul, o "bomba finala" care te da peste cap. Si de aceea il iubesc si il urasc simultan pentru ca n-am reusit sa-i inteleg toate aceste "bombe", unele pur si simplu m-au aruncat intr-o ceata din care n-am mai reusit sa pricep nimic. Tocmai de asta am un volum de short-story-uri de-ale sale inceput asta iarna pe care nici acum nu l-am terminat. Dar imi place prea mult ca sa renunt, deci din cand in cand ma intorc la el si mai citesc cate o poveste.

6. Ce carte te-a cucerit în timp ce o citeai, dar după o vreme de când ai terminat-o ai realizat că nu e aşa minunată? Şi ce anume ţi-a schimbat părerea despre ea?
Amurg. Nici n-a trebuit sa stau pe ganduri! Marturisesc ca mi-a placut intreaga serie, in timp ce o citeam simteam tot ce simteau personajele, m-a emotionat pe alocuri... Pana cand inchideam romanul si imi dadeam seama ce porcarie am citit. Ceea ce mi-a schimbat parerea a fost simplul fapt ca din motive care imi scapa, nu reuseam sa ma deconectez in timp ce citeam ca sa pot sa analizez "la rece" ceea ce citeam, ci imi dadeam seama de lipsurile cartii abia dupa ce o inchideam si reuseam sa "ies" din acea lume. Singura carte din serie pe care am detestat-o chiar in timp ce o citeam a fost ultima, din simplul motiv ca finalul e stupid si ca intreaga carte creeaza un suspans care in final e un mare fas.

7. Stilul cărui autor e unic pentru tine şi de ce?
George RR Martin. Stiu ca toata lumea care comenteaza fantasy-uri (cel putin cei cu care am interactionat eu) tinde sa le compare cu GRRM, insa pentru mine, stilui lui e inegalabil, inimitabil si irepetabil si nu ma refer doar la seria Cantec de Gheata si Foc, ci si la celelalte romane sau short-story-uri ale sale. Are o atentie deosebita pentru detalii, niste descrieri fascinante si deloc plictisitoare si reuseste sa-si lase amprenta pe fiecare text. Il iubesc.

8. Care e cea mai subţire şi cea mai groasă carte din biblioteca ta? (+poză, opţional)
Cea mai subtire este Dictionar de la A la Witch (a fost una dintre primele "carti" pe care mi le-am cumparat, am citit-o pe plaja) si cea mai groasa este tot Dansul Dragonilor de GRRM.

9. Ce preferi într-o carte: un triunghi amoros sau o iubire interzisă, şi de ce?
Iubirea interzisa pentru ca sunt suprasaturata de vaci egoiste dupa care alearga cate doi fraieri care teoretic sunt descrisi ca fiind inteligenti si isteti, dar practic se comporta ca niste fraieri manipulabili care deseori imi starnesc mila. Iubirea interzisa il provoaca pe autor sa inventeze un motiv plauzibil pentru care cei doi nu pot fi impreuna si creeaza o tensiune realista de-a lungul romanului/seriei, asa ca imi place mai mult. (Si nu, triugnhurile amoroase nu genereaza tensiune, faptul ca o imbecila oscileaza intre doi fraieri inseamna doar ca ea e o egoista hormonala si fraierii care ii inghit toanele sunt doar niste fraieri. O sa ma opresc aici, desi as putea continua ore bune, dar deja am folosit cuvantul "fraier" de prea multe ori.)

10. Alege 5 cărţi (sau 10, dacă ai multă inspiraţie) şi descrie-le într-un cuvânt pe fiecare. (fără să se repete cuvintele; pot fi folosite şi cuvinte din alte limbi)
Foc in adanc - Vernor Vinge -> imaginatie
Cioburi de onoare - Lois McMaster Bujold -> emotie
Lumea-dupa-Google - Alexandru Mironov -> oscilez intre speranta si mandrie
Furtuna pe Windhaven - George RR Martin si Lisa Tutle -> libertate sau schimbare
2001: Odiseea spatiala -> singuratate

11. Alege 5 personaje (sau 10, dacă ai multă inspiraţie) şi descrie-le într-un cuvânt pe fiecare. (fără să se repete cuvintele; pot fi folosite şi cuvinte din alte limbi)
R. Daneel Olivaw (Caverne de otel) -> umanitate
Khal Drogo (Cantec de Gheata si Foc) -> forta
Maris (Furtuna pe Windhaven) -> perseverenta
Aral Vorkosigan (Cioburi de onoare) -> onoare
Liv Adamsen (trilogia Sanctus) -> speranta

12. Scrie un citat sau câteva fraze din începutul cărţii pe care o citeşti acum.
Cineva, un turist oarecare, ar fi putut sa jubileze, fascinat de privelistea halucinanta, abandonandu-se celui mai desavarsit extaz, cu credinta naiva ca lua parte la un zbor calm, la o tacuta si lenta penetrare a spatiului sub semnul unui astru cuprins de o inofensiva dementa. Dar in mintea mea se contura spectacolul real, cel care era inaccesibil simturilor [...] Plonjam intr-un univers lichefiat, aceasta era senzatia care m-a urmarit si mai tarziu [...]
© Mircea Oprita - Noptile memoriei - Editura Nemira


Dau leapsa mai departe lui Cori, Sorin, Razvan, Mary, Rose si Larisei.

5 comentarii:

  1. Bună, o leapșă, sper să-ți placă :)
    http://just-other-things.blogspot.ro/2013/07/leapsa-shine-on.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Daneel Olivaw nu era robotul? Am citit cartea in urma cu niste ani si am cam uitat..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba da, Daneel era robotul. Tocmai de asta e personajul meu preferat, pentru ca desi e robot, e foarte uman. Uneori, chiar mai uman decat cei din jurul sau...

      Ștergere
  3. Eu am fost fascinata de seria Amurg, insa ultimul volum m-a cam dezamagit si pe mine, de aceea nu am curaj sa vad filmul nici la ora actuala mai ales ca am auzit ca a primit zmeura:), dar per total a ramas seria mea favorita cu vampiri

    RăspundețiȘtergere
  4. apropo de intrebarea cu numarul noua sieu iubesc iubirea interzisa , iar ceea ce ai scris tu , intr-un fel m-a dus cu gandul la mircea eliade si experientele lui

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.