Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

marți, 14 august 2012

Book Lovers Challenge #14

Ce crezi despre acei adolescenți care consideră cititul ca ceva plictisitor, ridicol și nefolositor? Ce le-ai spune ca să le schimbi impresia?


Din experienta, stiu ca e greu sa convingi pe cineva sa faca ceea ce nu vrea. Ca sa convingi un om sa citeasca... In primul rand, trebuie sa-ti petreci un timp cu persoana respectiva, sa intelegi ce-i place ca sa-i poti recomanda ceva pe gustul lui, ceva care sa-l atraga si sa-l faca sa vrea mai mult.
Dar la modul general, ca sa convingi "lumea" sa citeasca... Eu n-as putea decat sa le descriu ce inseamna pentru mine personal cititul, cum ma relaxeaza pentru ca ma poarta departe de lumea noastra monotona, cum pentru mine fiecare carte e o fereastra/usa deschisa spre o alta portiune din univers unde viata e diferita, unde grijile sunt altele, unde banalul e ceva extraordinar.
Prin intermediul cartilor, am facut cunostinta cu civilizatii extraordinare, cu tehnologii incredibile, cu oameni normali care, fortati de imprejurari, devin eroi, cu situatii absolut banale care, dupa cateva "intorasturi de condei", au devenit ceva uimitor, iesit din comun. Si cel mai interesant e ca, citind SF, tot ce am citit poate fi posibil, fiecare specie extraterestra poate exista intr-adevar intr-un coltisor din universul acesta infinit.
In plus, citind, ai ocazia sa intelegi ca oameni absolut normal au avut niste idei fantastice si, profitand sau descoperindu-si talentul de a scrie, au exploatat aceste idei, transformandu-le in ceva interesant, captivant, incredibil. Pentru mine, cel mai important la o carte asta este: ideea de baza. Si imediat dupa, felul cum e exploatata. Combinatia reusita a celor doua creeaza ceea ce oamenii de stiinta vor sa obtina de mult timp: o poarta spre o alta lume.
Cartile pentru mine sunt ceva indispensabil, ceva aproape magic. Si imi pare rau ca unii oameni rateaza niste experiente pe care nu le vor gasi nicaieri altundeva. Pentru ca citind o carte buna, traiesti la randul tau acea experienta.



Ce cred despre acei adolescenti care nu citesc? Ca-si rateaza sansa de a vedea ce inseamna sa traiesti cu ajutorul altcuiva decat a aerului.
Ce as putea sa le fac ca sa citesca? Nimic. Nu poti obliga o pisica sa zboare din moment ce nu are aripi sau un caine sa miaune din moment ce el latra. E ca si cum as incerca sa le spun ca sunt Peter Pan si ca daca sar de pe fereastra as zbura spre Tara Nimanui, deci imposibil (desi mie mi-ar palce). Dar as putea sa le recomand o carte care m-a impresionat si care sa fie usoara si pe intelesul oricui, cum ar fi Jurnalele Vampirilor. Spun lucrul acesta pentrtu ca am avut ocazia de a intalni o persoana care nu citea nimic si in momentul in care mi-a vazut volumul trrei pe masa, m-a intrebat, cine e tanara de pe coperta. La randul meu i-am spus este o tanara dupa care umbla doi vampiri. Ideea i s-a parut interesanta si m-a rugat sa-i povestesc mai mult, iar cinci minute mai tarziu era cu Trezirea in mana si citea.
Eu zic ca o persoana va incepe sa citeasca daca vine la tine in momentul potrivit, in timp ce citesti cartea potrivita.

8 comentarii:

  1. Eu chiar am reușit să fac pe cineva să citească, asta după vreo 7-8 încercări nereușite, cu alte persoane. Sunt mulțumit totuși că odată am reușit să conving pe cineva că cititul nu dăunează sănătății și că mai există și alte cărți înafară de cele de joc.

    Să faci pe cineva să citească e o muncă titanică cu șanse de reușită de 0,00......1

    RăspundețiȘtergere
  2. Oo, deja articolul cu numarul 14? Eu de-abia l-am facut pe al 4'lea...
    Anyway, eu pot sa ma laud ca am convins-o pe Criss sa se apuce de lectura! Cand a gustat din placerea cititului a fost pur si simplu de neoprit. In timp ce eu citeam o carte la aprox. 3 zile ea devora si cate 600 de pagini intr-o zi :). Ce sentiment de satisfactie am avut!

    Dee.

    RăspundețiȘtergere
  3. e foarte greu sa convingi pe cineva sa citeasca!Cand recomand cuiva o carte o fac tinand cont de preferintele acelei persoane. Dar sa convingi o persoana care nu a mai citit niciodata sa citeasca e aproape imposibil .

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu stiu cum e sa fii acel gen de adolescenti care nu citesc . Pana in clasa a 9-a cand o colega citea Twilight ( eu stiind despre carti , dar considerand ca vampirii sunt ceva mult prea deplasa ) , m-am interesat de mai multe despre carte . Si asa , saraca mea colega a ajuns sa-mi povesteasca toata treaba si imediat am fugit la biblioteca sa o iau si eu . Si de la primul volum am ajuns la al doilea , si asa am terminat seria , am gasit bloguri desre Twilight , si am descoperit si alte carti la fel de interesante . Acum sunt o cititoare mai mare decat ea :D
    Cred ca , totul tine de cartea potrivita . Daca gasesti cartea potrivita , e inevitabil sa nu-ti doresti sa continui sa citesti :)

    RăspundețiȘtergere
  5. nu cred ca pot schimba parerea cuiva care eclar are o lipsa acuta in materie de cultura dar pe partea cealalta poate inca nu a gasit cartea care sa-l faca sa nu o lase din mana

    RăspundețiȘtergere
  6. a,m reusit sa fac cateva persoane sa indrageasca cititul, nu exista o conversatie anume, tine de personalitatea celui cu care vorbesti, cat de bine il cunosti si cat de multa incredere are in tine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu as fi fericita daca as reusi sa insuflu placerea mea de a citi si micutilor mei, mi-as dori sa-i vad peste ani cititori la fel de impatimiti ca si mine

    RăspundețiȘtergere
  8. eu cred ca placerea cititului este o chestie innascuta, sau dobandita din proprie initiativa la o varsta rezonabila, insa este foarte greu sa convingi pe cineva sa citeasca daca nu-i place. Genul acesta de oameni sunt de obicei cei pasionati de stiintele exacte, si inclinati catre un profil real in liceu si in facultate, si chiar si in serviciu, in schimb ,,visatorii" sunt cei inclinati catre arte, catre un profil uman, catre cunoastere si aprofundare si a.s.m.d.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.