Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

marți, 6 martie 2012

The Prestige (film)

Daca tot ne-am apucat de diversificat temele blogului si am inceput sa vorbim si despre filme, vin si eu cu niste impresii despre o "poveste intunecata".

Se numeste The Prestige (in romana, Prestigiul) si e unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut (si nu doar pentru ca e cu actorul meu preferat, Hugh Jackman). Este vorba despre doi iluzionisti rivali si toate jocurile si intrigile din spatele iluziei. Si, ca in orice film cu iluzionisti, finalul face toti banii, te da peste cap si te face sa te intrebi cum de nu ti-ai dat seama mai devreme.

Filmul incepe in forta, cu Hugh Jackman (numit in film Robert Angier) cazand intr-un bazin cu apa si inecandu-se. Rivalul sau, Christian Bale (in film, Alfred Borden) e invinuit. Condamnarea fiind iminenta, un oarecare Lord Caldlow se ofera sa aiba grija de fiica lui Borden in schimbul tuturor trucurilor lui magice. Ca dovada de buna-credinta, intermediarul lordului ii ofera lui Borden jurnalul lui Angier. (Complicat? Abia incepe! V-am avertizat ca vorba de toate jocurile din spatele iluziilor. Si iluzii sunt multe.)

Borden incepe sa citeasca jurnalul, moment in care incepe de fapt povestea, inca de cand cei doi lucrau ca asistenti de iluzionist si erau, culmea, prieteni. Angier era casatorit, sotia lui lucrand alaturi de ei doi. Toate bune si frumoase pana intr-o seara fatala, cand un truc se termina prost si sotia lui Angier moare. Normal, el da vina pe Borden. Si asa incepe rivalitatea, amandoi aporape ruinand cariera celuilalt de nenumarate ori.

Mai departe va las sa descoperiti singuri, pentru ca nimic nu e mai frumos decat sa stai in fata televizorului/calculatorului, privind fascinat filmul, urmand instructiunea lui Borden (Are you watching closely? - Privesti cu atentie?) si incercand sa descoperi secretele, pentru ca in final sa fi uimit.

Inchei cu un o replica ce apare atat in inceputul, cat si in finalul filmului (replica pe care o s-o pun in original, pentru ca e superba, si o sa incerc o traducere cat mai fidela, pentru non-vorbitorii de engleza.):
Every great magic trick consists of three parts or acts. The first part is called "The Pledge". The magician shows you something ordinary: a deck of cards, a bird or a man. He shows you this object. Perhaps he asks you to inspect it to see if it is indeed real, unaltered, normal. But of course... it probably isn't. The second act is called "The Turn". The magician takes the ordinary something and makes it do something extraordinary. Now you're looking for the secret... but you won't find it, because of course you're not really looking. You don't really want to know. You want to be fooled. But you wouldn't clap yet. Because making something disappear isn't enough; you have to bring it back. That's why every magic trick has a third act, the hardest part, the part we call "The Prestige".

Fiecare truc magic e alcatuit din trei acte. Primul se numeste "Angajamentul". Iluzionistul va arata ceva normal: un pachet de carti, o pasare sau un om. Va arata acest obiect. Poate chiar va cere sa-l inspectati ca sa vedeti ca este intr-adevar real, nealterat, normal. Dar desigur...probabil ca nu este. Al doilea act se numeste "Transformarea". Iluzionistul ia acel ceva normal si il face sa faca ceva extraordinar. Acum cautati secretul... dar probabil nu-l veti gasi pentru ca, desigur, nu va uitati cu adevarat. Nu vreti cu adevarat sa stiti. Vreti sa fiti pacaliti. Dar nu aplaudati inca. Pentru ca a face ceva sa dispara nu e suficient: trebuie sa-l aduci inapoi. De aceea, fiecare truc magic are un al treilea act, cea mai dificila parte, cea pe care o numim "Presigiul".

Sursa imagine: wikipedia.org
Sursa citat:imdb.com

2 comentarii:

  1. Filmul are o poveste foarte interesanta. M-ai facut curioasa. Chiar acum il caut:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am stiut nici eu de existenta acestui film, chiar o sa-l caut!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.