Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Recenzie: Sanctus de Simon Toyne

Dupa ce a fost publicat Codul lui DaVinci, in mass-media s-a facut mare tambalau. Cartea - pe care recunosc ca n-am citit-o - pleaca de la ideea ca exista o intreaga conspiratie cu rolul de a ascunde ceva ce ar da peste cap credinta oricarui crestin. Din acest punct de vedere, Codul lui DaVinci si Sanctus se aseamana, pentru ca amandoua pornesc de la premiza ca Biserca ascunde ceva.

Rezumat:
Cartea debuteaza cu moartea unui calugar care se arunca din Citadela - un munte sfant imaginar, aflat in Turcia - in vazul intregii lumi. Acest lucru ar putea fi primul eveniment anuntat de o profetie antica pe care putini o cunosc.
Liv, sora calugarului, il credea disparut asa ca atunci cand fata lui ajunge pe toate ziarele si in toate stirile, ea abandoneaza tot, parasind Statele Unite si plecand in Turcia pentru a afla ce s-a intamplat cu el in ultimii ani si ce l-a impins la sinucidere.
Asa ajunge in mijlocul evenimentelor, devenind atat tinta calugarilor din Citadela care vor sa impiedice deznodamnatul profetiei, cat si a urmasilor unui trib antic, care vor indeplinirea aceleiasi profetii.

My view:
Cartea e superba, e scrisa intr-un ritm alert care te impiedica s-o lasi din mana, iar misterul si tensiunea sunt amplificate cu fiecare cuvant citit. Personajele sunt foarte bine conturate, trecutul lor fiind bine pus la punct astfel incat amintirile strecurate printre randuri le fac sa para niste persoane extrem de reale. De asemenea, e foarte usor sa te atasezi emotional de ele tocmai din cauza detaliilor pe care le afli, detalii care, impreuna cu actiunile si motivatiile din spatele lor, le fac sa-ti mearga direct la suflet.
Citadela ca punct de reper este la randul ei "inventata" foarte detaliat si desi stiam ca nu exista, nu m-am putut impiedica sa dau un search pe google sa verific, atat de reala mi s-a parut cand am termiat cartea.
Cat despre povestea "reala" a Facerii care sta in spatele profetiei si pe care calugarii Sancti din Citadela incearca sa o mentina secreta, e, la fel ca restul, extrem de bine construita, detaliile imbinandu-se perfect ca-intr-un puzlle, dar e si foarte frumoasa in sine.
Per total, a fost o placere sa citesc cartea (sau, mai bine zis s-o "devorez" pentru ca mi-a fost extrem de greu sa ma opresc din citit pana cand n-am terminat-o). V-o recomand si sper sa va placa la fel de mult ca mie :).

25 de comentarii:

  1. Din punctul meu de vedere Trilogia Sancti e mai bună decât seria Robert Langdom (a lui Dan Brown).
    Toyne face minuni cu romanele sale. Sanctus și Cheia sunt uimitoare, abia aștept cel de-al treilea volum.
    În cazul în care traducerea lui se încheie până la Gaudeamus și Toyne vine pentru a treia oară în România, trebuie să fiu de față!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dadadadada! Eu sigur o sa merg si profit de ocazie ca sa-ti multumesc inca o data pentru ca datorita tie am ajuns sa cumpar si sa citesc cartile :)

      Ștergere
    2. de cand asteptam recenzia acestei carti! super! o sa imi cumapr si eu seria asta, dar eu astept sa apara si cartea a 3a poate prind vreodata reducere pe trilogie! mi se pare fascinant faptul ca a reusit sa inventeze cu detalii exacte niste locuri inexistente, si de la bun inceput de cand i-am vazut coperta am stiut ca seamana undeva cu romanul lui DaVinci

      Ștergere
    3. Pe mine nu prea ma atrage subictul Codul lui DaVinci

      Ștergere
    4. eu nu am vazut decat filmul de citit nu am citit cartea...

      Ștergere
    5. Mersi de aprecieri și îmi pare bine că te-am făcut să îți iei cărțile. Mulțumesc și pentru volumul cu autograf.

      Mi se pare o serie excelentă și mult mai subtilă în ceea ce privește relația cu biserica.

      Ștergere
    6. Eu n-am avut rabdare la film , m-am uitata umpic primele 30 de min cam asa

      Ștergere
    7. Am vazut doar filmul Codul lui daVinci, dar am in plan sa citesc cartea cat de curand :D

      Ștergere
  2. Andra, am avut azi treaba la posta si ghici ce, am aflat ca in sfarsit mi-a ajuns cartea de la tine (REvelatia). Multumesc mult pentru biletel, il voi pastra :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Sanctus si Cheia sunt interesante, insa m-ar interesa foarte mult sa aflu daca este pura fictiune sau autorul chiar demasca niste secrete ascunse ale bisericii? cine mai stie....cate lucruri nu stim noi oamenii de rand..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E fictiune, Citadela nu exista. Cat despre legendele religioase abordate in roman... Cine poate stii ce e legenda si ce e adevar cand e vorba de mii de ani de istorie si de interese?

      Ștergere
    2. de citadela intelesesm ca nu e adevarata dar ca e construita perfect incat iti creaza iluzia dupa ce termini de citit romanul ca ar exista fiindca este prezentata in detaliu! in privinta legendelor ai dreptate, intrebarea mea e prosteasca:)) cum sa stim noi niste oameni de rand secretele pe care le ascund mai marii clerici, ma gandeam acum chair la o chestie care se petrece in prezent sub ochii nostri, faptul ca papa isi da demisia, il preseaza cineva sau ceva, Vaticanul a detinut dintotdeauna niste secrete ravnite si vanate de serviciile secrete....nu e viata usoara nici sa fi conducator, mai bine sarac si curat:d ca nu ai griji multe pe cap

      Ștergere
    3. Toate cartile sunt fictiune , mai mult sau mai putin .In afara de bigrafii nu cred ca sunt carti in care s-a scris pura realitate fara nici un gram de fictiune

      Ștergere
    4. unii si-au scris povestea vietii inventand niste personaje, de teama respingerii in societate

      Ștergere
    5. Cu siguranță Vaticanul ascunde multe-multe secrete și a modificat și încă modifică adevărurile în favoarea religiei creștine. În fond religia (de orice fel) e cea mai bună metodă de manipulare a maselor.
      Chiar nu mai contează dacă Toyne dezvăluie ceva șocant sau e pură ficțiune, cred că știm cu toții să vedem și dincolo de text și să realizăm că Scriptura nu-i infailibilă.

      Ștergere
    6. Eu nu-i suport pe "slujitorii domnului" .:| Papa este din cate stiu eu cel mai bogat om din lume , si nu a facut bani prin lucruri corecte

      Ștergere
    7. eu nu am curaj sa arunc cu pietre ma uit mai intai la mine...

      Ștergere
    8. e fapt dovedit nu arunc eu cu pietre doar spun ce au demonstrat altii

      Ștergere
  4. Nu ma dau in vat dupa genul asta de carti dar recenzia trebuie sa recunosc ca este frumoasa

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mie imi plac cartile care contin mistere...totul pleaca de la ceva adevarat.

      Ștergere
    2. Enigmele și misterele suscită mai tare imaginația cititorului, și asta le face atât de intens savurate și atât de căutate.

      Ghanda ne oferă o recenzie scrisă cu suflet și entuziasm vis-a-vis de experiența lecturii pe care a avut-o.

      Ștergere
    3. Nu neaparat Catalina , nu in toate cazurile

      Ștergere
    4. bine in cazul in care vorbim despre camilostruti sigur ca nu pleaca de la ceva adevarat:))

      Ștergere
  5. ai reusit in final sa citesti Codul lui DaVinci? eu am un fix ori imi fac rost de toate cartile din serie si le citesc ori numai:)) asa patesc si in cazul Sanctus si Cheia! si la tot ce am in biblioteca, pana nu am toata seria eu nu prea ma incumet sa citesc am pitici pe creier ori toata seria ori deloc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am citit Codul si mi-a placut mult(recenzia e aici).

      Cat despre trilogia Sancti, ultimul volum a fost publicat in aprilie anul acesta (in strainatate), deci probabil ca pana la sfarsitul anului o sa fie tradus si la noi. Oricum, cand apare o sa va anunt :D

      Ștergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.