Blog   |  Despre   |  Recenzii   |  Book Bloggers of Bucharest                        
Anunț!
Începând din data de 27 iulie 2017, blogul s-a mutat la adresa jurnalul-unei-cititoare.ro. Aceasta este o versiune statică a lui de până la acea dată.

Vei fi redirecționat automat spre noul website în 15 secunde. (sau apasă aici)
Acolo, vei putea folosi funcția de căutare de pe bara din dreapta pentru a găsi articolele mai vechi.

luni, 7 ianuarie 2013

Cuvinte #2

La inceputul anului trecut, am avut o tentativa de a crea prima mea rubrica. Aveam de gand sa fie pur si simplu o serie de articole pe diverse teme, care sa genereze dezbateri despre orice subiecte imi treceau prin cap in acel moment. "Greseala" a fost ca am inceput cu un citat si tuturor a parut sa va placa ideea de a citi diverse citate interesante, insa eu nu asta aveam in cap asa ca am renuntat. Pana la urma, spre sfarsitul anului am inceput rubrica Jurnal care e mai aproape de ce-mi doream.

Totusi, am recitit comentariile voastre la acel prim articol si mi-am dat seama ca ideea de a prezenta din cand in cand cate un citat despre care sa vorbim dupa nu e chiar atat de rea si cred ca mi-ar placea sa incerc sa "sap" dupa citate. Asadar, un an mai tarziu, mi-am propus sa reincep/continui aceasta rubrica, pe care am denumit-o simplu Cuvinte. Am inceput cu George RR Martin, autorul meu preferat de Fantasy, asa ca m-am gandit ca ar fi perfect sa continui cu Isaac Asimov, autorul meu preferat de SF.

Citatul pe care l-am ales suna cam asa:
"Congratulations on the new library, because it isn't just a library. It is a space ship that will take you to the farthest reaches of the Universe, a time machine that will take you to the far past and the far future, a teacher that knows more than any human being, a friend that will amuse you and console you - and most of all, a gateway, to a better and happier and more useful life."

Am incercat si o traducere:
"Felicitari pentru noua biblioteca, deoarece nu este doar o biblioteca. Este o nava spatiala care va va purta spre cele mai indepartate parti ale Universului, o masina a timpului care va va duce in trecutul indepartat si in viitorul indepartat, un profesor care stie mai mult decat orice fiinta umana, un priten care o sa va inveseleasca si o sa va consoleze - si cel mai important, o poarta spre o viata mai frumoasa, mai fericita si mai utila."

Am inceput cu semnificatia fanteziei si rolul ei in viata noastra, continui cu semnificatia bibliotecii si rolul ei in viata noastra. E interesant de stiut ca in copilarie, familia lui Asimov nu avea prea multe posibilitati, asa ca biblioteca a capatat un rol foarte important in viata lui pentru ca era singura metoda pin care putea citi.

In timp ce scriam, mi-am dat seama ca aproape tot ce am citit eu de el am imprumutat de la biblioteca deoarece stocul cartilor sale e epuizat peste tot. Desigur, de atunci am incercat sa arunc cate o privire prin anticariate si pe la vanzarile de carti vechi ca sa-l aduc in biblioteca mea deoarece nu concep sa nu am romanele lui in casa.

Voi mai mergeti la biblioteca?

10 comentarii:

  1. cand am citit primele cuvinte cu tentativa de...:)) m-am speriat, ma gandeam la tentativa de sinucidere, si eu arunc ochii pe la anticariate sa imi iau carti pretioase la preturi invizibile:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce face mass-media din om... Mereu ne gandim la ce e mai rau :))

      Ștergere
    2. exact! pai mie imi e frica sa dau drumul dimineata la tv sau la stirilie de la ora 5, fiindca aud tot felul de lucruri groaznice, tentative de sinucidere, sinucideri,crime,violuri, violenta, omoruri, batai, furturi, psihopati! mai acum 2 saptamani cred...sau o saptamana... arata ca un psihopat a auzit niste voci in capul lui si a incercat sa o omoare pe o tanara care iesise de la cursuri si astepta trenul in gara! in ziua de azi mori si nevinovat! tot timpul sunt atenta cu cine vorbesc si cine e prin preajma mea, si niciodata nu plec neinsotita nici macar pe timpul zilei!

      Ștergere
    3. din cauza populatiei , daca ar arata numai lucruri bune n-ar face rating. pt asta trebuie sa la multumim semenilor nostrii

      Ștergere
  2. Uite că de acum îți poți lua cărți noi de-ale lui Asimov, căci vor fi publicate (una a fost deja) la editura Paladin (parte a Grup Editorial Art), cel puțin așa promite Michael Hăulică.

    Da, din când în când mai trec pe la bibliotecă, deși din 10 dec BJBN a început procesul de mutare și la viteza care o au cred că o să dureze până la vară. Abia aștept să se deschidă să văd ce au reușit să facă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si la mine in oras s-a mutat biblioteca .Mult mai aproape de mine :x

      Ștergere
    2. eu nu am decat biblioteca judetului teleorman in orasul meu care este resedinta de judet

      Ștergere
    3. La mine s-a pus exact langa prienenul meu in fiecare zi o vad

      Ștergere
    4. Sorin, m-ai facut extrem de fericita cu vestea asta! Am intrat la ei pe site si pe langa Asimov, am vazut si o carte de Clarke pe care mi-o tot recomanda Goodreads, deci n-are cum sa nu-mi placa! Acum sa vedem cum strang fonduri ca sa le cumpar... :-?

      Ștergere
  3. eu nu merg la biblioteca pentru ca innebunesc daca imprumut o carte si sunt nevoita sa o dau inapoi:D mie imi place sa imi realizez propria mea biblioteca, este cam greu....mai ales cu fondurile mici dar prefer sa fie ale mele cand le citesc pentru ca mai apoi imi este greu sa ma despart de ele

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.